19.12.2016

Hodnotenie jesene: Spokojnosť s ofenzívou, defenzívu musíme zlepšiť

Jesenná časť sezóny je skončená a na rad preto prichádza jej zhodnotenie. Za uplynulými mesiacmi sme sa obzreli s hlavným trénerom A mužstva Norbertom Hrnčárom.

Ružomberok získal počas jesene 26 bodov, pochváliť sa môže aktívnym skóre 33:27 a zimovať bude na piatej priečke, pričom k dobru má ešte preložené stretnutie v Michalovciach. Ako hodnotí jesennú časť tréner, ktorý prišiel pod Čebrať pred sezónou? „Začal by som letným obdobím, ktoré bolo veľmi krátke a hektické, keď prišlo k výraznej obmene kádra, nakoľko mužstvo opustilo veľké množstvo skúsených hráčov a až tesne pred súťažou prišli noví hráči. Počas letného obdobia sme sa snažili zmeniť herný štýl a dať mužstvu ofenzívnejšiu pečať, čo si myslím, že sa nám v značnej miere podarilo. Samozrejme spokojní nemôžeme byť s počtom inkasovaných gólov,“ povedal Norbert Hrnčár.

Ktoré zápasy potešili ružomberského lodivoda a naopak kedy nebol s výkonom svojich zverencov spokojný? Nevyzdvihnem jeden zápas, myslím si, že na domácej pôde sme odohrali viaceré zápasy, po ktorých ľudia mohli byť spokojní a povedal by som, že to dali aj najavo, keď hráčov odmenili potleskom po záverečnom hvizde, čiže bolo tam viac takých zápasov. Na druhej strane tie zápasy, ktoré nás neuspokojili boli hlavne zápasy v Prešove a Podbrezovej,“ skonštatoval tréner mužstva z centra dolného Liptova.

Nájde sa v tíme jednotlivec, ktorý by si zaslúžiť individuálnu pochvalu? Futbal je kolektívny šport, je nutné aby sme pracovali spoločne ako tím a potom môžu vyniknúť aj jednotlivci. Vždy je to ale o celom mužstve, nie o jednotlivcoch. Mužstvo môžem pochváliť za ochotu ísť do ofenzívy, za ofenzívny prejav. Ako som spomenul, všetci od brankára až po útočníka, musíme popracovať v defenzíve na tom, aby sme znížili počet inkasovaných gólov,“ zhodnotil Norbert Hrnčár.

Práve rozdiel medzi plnením ofenzívnych a defenzívnych úloh stál Liptákov lepšie umiestnenie. Sieť na bránach súperov napli až 33-krát, v čom ich prekonala len prvá Žilina, no inkasovali 27 gólov. Viac bolo zaťažené konto štyroch tímov – Prešova, Michaloviec, Trenčína a Zlatých Moraviec. Aký post treba posilniť a na čom musia hráči pracovať je preto jasné. Aj vzhľadom k tomu, že v jesennej časti sa nám v obrannej formácii vystriedalo prakticky len päť hráčov, budeme tam potrebovať doplniť mužstvo. Musíme zlepšiť defenzívnu fázu hry. To znamená rýchla reakcia po strate lopty, prepnutie do defenzívy a samozrejme samotné fungovanie v defenzíve,“ načrtol kormidelník tímu spod Čebraťa.

Počas jesene trénovali spolu s A mužstvom viacerí mládežníci. Spomenúť môžeme Jakuba Kudličku, ktorý si v domácom súboji so Zlatými Moravcami pripísal prvý ligový štart a medzi náhradníkmi viackrát figuroval Matúš Kmeť. Tým, že preukázali určitú mieru talentu a schopnosti, boli zaradení do tréningového procesu a budú s nami pokračovať aj počas zimnej prípravy doplnení o ďalších hráčov Totkoviča, Madleňáka a brankára Krajčírika. Budú mať priestor v prípravnom období a je len na nich ako sa toho zhostia. Samozrejme majú pred sebou ešte veľa práce a dlhú cestu, ale určite majú potenciál a hlavne kvôli tomu sú v kádri A mužstva,“ povedal tréner.

Počas prebiehajúcej sezóny má klub dohodu o striedavých štartoch s Liptovským Hrádkom. Mužstvo z horného Liptova prežilo rozprávkovú jeseň. V tabuľke 3. ligy skupina Stred zimuje na prvej priečke a Slovnaft Cup bude hrať aj na jar. Ako hodnotí ružomberský lodivod vzájomnú spoluprácu? Hráči, ktorí mali menšiu zápasovú vyťaženosť mali priestor na to, aby v relatívne dobrej súťaži odohrali deväťdesiat minútový zápas, aj keď bola zo začiatku smola, že sa nám tam dvaja – traja hráči zranili, ale to patrí k futbalu, takže skôr hodnotím pozitívne, že každý hráč mal priestor na to, aby mal zápasovú prax. Takže myslím, že to bolo obojstranne výhodné a pozitívne,“ dodal Norbert Hrnčár.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK