7.6.2017

Európske dobrodružstvo očami Vladimíra Helbicha a Róberta Hazuchu

Ako hráči boli pri tom, keď Ruža v roku 2001 prvýkrát štartovala v Pohári UEFA (dnešnej Európskej lige) a dnes je náplňou ich práce výchova mladých nádejí. Reč je o trénerovi kategórie U19 a šéftrénerovi dorastov Vladimírovi Helbichovi a trénerovi tímu U11 a šéftrénerovi prípraviek Róbertovi Hazuchovi.

Keďže Ružomberok čaká tretia účasť v pohárovej Európe, zaspomínali sme si s našimi bývalými futbalistami na to, aké to bolo prvýkrát v histórii klubu, hrať druhú najprestížnejšiu futbalovú súťaž na starom kontinente. Zároveň sme boli zvedaví na to, ktorého súpera by si najviac želali v prvom predkole a ako vidia šance súčasného tímu.

Obrovský zážitok, mrazivý dátum a aj sporný strelec gólu

Ako prvý si na premiérové účinkovanie Ružomberka v pohárovej Európe spomenul Vladimír Helbich. V domácom zápase s Belshinou Bobruisk sme boli o niečo lepší. Následne sme hrali na veľkom štadióne v Minsku, kde to bolo vyrovnané. Potom sme hrali s tímom Troyes AC. Prvý zápas sme hrali vo Francúzsku. Práve vtedy v USA padli dvojičky a my sme v ten deň hrali, takže let bol divoký. Kvalita bola jednoznačne na strane Troyes. Dostali sme 1:6 a mohli sme aj viac. Súper bol jednoznačne lepší. Potom sa nám doma v odvete podarilo vyhrať po bojovnom výkone 1:0,“ konštatoval lodivod najstaršieho dorasteneckého tímu.

Róbert Hazucha má medzinárodnú konfrontáciu v živej pamäti. Najskôr sme hrali doma, vyhrali sme 3:1. Potom sme cestovali do Bieloruska. Hralo sa na krásnom, novom štadióne v Minsku. Ružomberok hral vtedy prvýkrát Európu. Zážitky boli perfektné zo štadióna, z toho, že sme leteli, všetci nás čakali, bolo o nás postarané. Neboli sme na to zvyknutí, bol to pre nás veľmi dobrý zážitok. Remizovali sme tam 0:0. Mal som šancu. Ťahal som útok po pravej strane, akurát som netrafil bránu. Hru sme mali viacmenej pod kontrolou,“ spomenul si kormidelník výberu U11.

Po vyradení bieloruského tímu nasledoval dvojzápas s Troyes AC. „Vo Francúzsku to bolo zase na vyššej úrovni. Ľudia nás privítali keď sme išli do autobusu. Ako hráčom súpera sa nám to ešte nestalo. Keď sme sa rozcvičovali, ľudia nám tlieskali. Mali sme privítanie, ktoré nás prekvapilo. Dojem zo zápasu bol asi taký, že Francúzi si myslím, že ani nevedeli s kým hrajú. Neviem či nás mali pozretých, možno len na nejakých videách. Prvých 15 minút nás nechali hrať, ako keby si nás oťukávali, tak som to cítil. Mali sme takú malú šancu. Potom dupli na plyn a hrali. Behom asi 20 minút sme dostali štyri góly a bolo po zápase. Prehrali sme 1:6. V domácej odvete už o nič nešlo, ale čo ma potešilo, dal som gól, no pripísali ho Tomášovi Oravcovi, ktorý sa nedotkol lopty. Som rád, že sme to zažili,“ spomenul si kormidelník výberu U11.

Preverí nás hneď na úvod súper zvučného mena?

Po prvej účasti nasledovala v roku 2006 druhá pohárová cesta, kedy Ružomberčania postúpili do tretieho predkola Ligy Majstrov a následne hrali prvé kolo Pohára UEFA. Teraz prichádza na rad tretie pokračovanie. Tak, ako Slovan Bratislava a AS Trenčín, aj tím spod Čebraťa štartuje v prvom predkole, no na rozdiel od svojich ligových konkurentov patrí medzi nenasadené mužstvá a preto sa rysuje konfrontácia s náročnejším, no zároveň zaujímavejším súperom. Cestu Liptákom skríži jeden z týchto tímov:

Maccabi Tel Aviv (Izrael), FC Midtjylland (Dánsko), Dinamo Minsk (Bielorusko), Lech Poznaň (Poľsko), HJK Helsinki (Fínsko), AIK Štokholm (Švédsko), Vojvodina Novi Sad (Srbsko), Videoton Székesfehérvár (Maďarsko), AEL Limassol (Cyprus), Šachťor Soligorsk (Bielorusko), Crvena zvezda Belehrad (Srbsko), Skenderbeu Korce (Albánsko), SCR Altach (Rakúsko), St. Johnstone FC (Škótsko), AEK Larnaca (Cyprus), Inter Baku (Azerbajdžan), Beitar Jeruzalem (Izrael), FK Ventspils (Lotyšsko), Odds BK (Nórsko), Kairat Almaty (Kazachstan), NK Osijek (Chorvátsko), FK Sarajevo (Bosna a Hercegovina), KR Reykjavík (Island), IFK Norrköping (Švédsko), Milsami Orhei (Moldavsko), Lyngby BK (Dánsko), Nomme Kalju (Estónsko), Željezničar Sarajevo (Bosna a Hercegovina), Botev Plovdiv (Bulharsko), Olimpija Ľubľana (Slovinsko), Valletta FC (Malta), FC Vaduz (Lichtenštajnsko), Jagiellonia Bialystok (Poľsko), Levski Sofia (Bulharsko), Stjarnan (Island), FK Haugesund (Nórsko), NK Domžale (Slovinsko), Ordbasy Šimkent (Kazachstan), Levadia Tallinn (Estónsko), Ferencváros Budapešť (Maďarsko), Crusaders Belfast (Severné Írsko), Rabotnički Skopje (Macedónsko), Glasgow Rangers (Škótsko), Širak Gjumri (Arménsko), Dacia Kišiňov (Moldavsko), Mladost Podgorica (Čierna Hora), Zira FK (Azerbajdžan), Irtyš Pavlodar (Kazachstan)

Meno súpera sa dozvieme 19. júna, prvý duel je na programe 29. júna a odveta 6. júla. Ktorého súpera by chceli vidieť na ružomberskom štadióne naši bývalí hráči?

Myslím, že je úplne jedno, ktorý tam bude, lebo kvalitu majú všetci a najzaujímavejší je asi izraelský tím Maccabi Tel Aviv, ktorý je lákadlom a bola by to poriadna previerka. Ešte nedávno hrali Ligu Majstrov, ale ako hovorím, je jedno, ktorého súpera dostaneme, skoro všetci tam majú kvalitu,“ vyslovil svoj názor šéftréner ružomberských dorastov.

Aj tréner najstaršej prípravky si praje zaujímavého konkurenta o postup. „Sú tam aj súperi z okolitých krajín, ale keby sme dostali Glasgow Rangers máme plný štadión. Glasgow Rangers je meno a aj pojem,“ zaželal si Róbert Hazucha.

Hráči musia na trávniku odovzdať všetko

Obaja niekdajší futbalisti momentálne pôsobiaci pri mládeži si uvedomujú nespornú silu súperov, no zároveň veria tímu Norberta Hrnčára. „Určite majú šancu. Bude záležať na žrebe, akého súpera dostanú, ako sa k tomu postavia, ale zakaždým je tam šanca. Mužstvo má svoju silu, ale bude to náročné. Medzinárodná konfrontácia je dnes úplne vyrovnaná. Žiadny súper tam nie je slabý,“ zamyslel sa Vladimír Helbich.

Šéftréner prípraviek vidí kľúč k úspechu v prístupe hráčov. Každý zápas v pohárovej Európe vtedy aj dnes je zážitok. Každý čaká na vylosovanie. Myslím, že aj pre terajších hráčov to bude zážitok. Pevne verím, že by sme sa mohli dostať do ďalšieho predkola. Možno to ani nie je o tom, akého súpera dostaneme, ale ako k tomu všetci pristúpia. Lebo teraz sa dá s každým vyhrať aj prehrať, len hráči musia odovzdať maximum za Ružomberok a ak nechajú na trávniku aj srdiečko, tak kľudne sa dá postúpiť aj cez silného súpera,“ povedal Róbert Hazucha.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK