27.2.2024

Preview: V Dunajskej Strede odohráme štvrťfinále Slovnaft Cupu

V stredu 28. februára 2024 o 17:30 odohrá Ružomberok v Dunajskej Strede štvrťfinále Slovnaft Cupu. Pred pohárovým duelom sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Ondřejom Smetanom.

Ruža cez víkend zvládla aj tretie jarné ligové vystúpenie, keď vyhrala v Zlatých Moravciach 4:2. Som rád, pretože priznám sa, že z týchto dvoch zápasov sme mali prirodzený rešpekt. Boli to veľmi ťažké zápasy. Obzvlášť s tímami, ktoré dvadsať, prípadne dvadsaťjeden zápasov nevyhrali a nechceli sme byť ten tím, ktorý zdolajú ako prvý. Nechcem povedať, že to bol „strašiak“, ale bol to taký zdvihnutý prst, aby sme to zvládli a nadviazali na predchádzajúce výsledky. Poviem to otvorene, aby sme neboli prví, ktorí s nimi prehra a potrebovali sme sa tomu vyhnúť aj preto, aby sme dosiahli svoj cieľ. Hlavne v tom prvom zápase som bol spokojný aj s hrou a výkonom, ktorým sme nadviazali na zimnú prípravu, kde bol na to priestor. Druhý zápas bol náročnejší aj kvôli terénu. Bolo pre nás ťažké kombinovať na tom teréne, hlavne v emočnej pasáži, kde súper vyrovnal a mal takú desať-pätnásť minútovku, kde chcel z toho vyťažiť čo najviac. Som rád, že sme to zvládli a že hráči, ktorí hrali, zastúpili chýbajúcich hráčov,“ zhodnotil tréner predchádzajúci duel.

Najnáročnejšie momenty súboja so Zlatými Moravcami prišli v závere prvého polčasu, keď súper dvomi rýchlymi gólmi zmazal ružomberské dvojgólové vedenie a tímy po polčase schádzali z trávnika za stavu 2:2. Po zmene strán premenil Martin Boďa pokutový kop a v závere Samuel Šefčík spečatil výhru Liptákov. Čo odznelo v šatni počas prestávky tesne po hektických minútach? Prestávka nám pomohla, pretože súper mal v tej chvíli minimálne emočne navrch a mohol z toho vyťažiť ešte viac. Povedali sme si niektoré veci, dali sme sa dokopy a vrátili sme sa do zápasu. Myslím, že jediný problém bola koncentrácia na našej strane, kde sú výpadky. Aj s výhľadom do ďalších zápasov je potrebné uvedomiť si, že futbal sa hrá vyše deväťdesiat minút a celý ten čas kým sa hrá musíme byť koncentrovaní. Bez sústredenia sa na tento cieľ to jednoducho nejde,“ skonštatoval Ondřej Smetana.

Pred posledným kolom základnej časti Niké ligy naďalej patrí mužstvu spod Čebraťa ôsma priečka, keď stráca dva body na siedmy Trenčín aj šiestu Banskú Bystricu. Naopak, od deviatej Skalice ho delí deväť bodov. Prvá marcová sobota tak prinesie veľmi dramatický záver základnej časti a po ňom sa liga rozdelí na dve šesťčlenné skupiny. Ešte pred tým je tu ale štvrťfinále Slovnaft Cupu a Ružomberčania sa v stredu predstavia na pôde aktuálne štvrtej Dunajskej Stredy, ktorá doteraz v lige získala o tri body viac ako Liptáci. DAC v aktuálnom ročníku Slovnaft Cupu doteraz zdolal Gabčíkovo, Horné Saliby, Sninu a Spišskú Novú Ves. Ruža sa do štvrťfinále prebojovala cez Diviaky, Zubrohlavu, Liptovský Mikuláš a Pohronie.

Ružomberok sa v tejto sezóne Niké ligy stretol s Dunajskou Stredou dvakrát, pričom obidva súboje sa skončili remízou 1:1. Hoci mal v oboch stretnutiach jednoznačne herne navrch tím zo Žitného ostrova, Liptáci mohli vyťažiť z týchto duelov aj viac ako bod za remízu. V oboch prípadoch otvorili skóre, v závere domáceho duelu mali veľkú šancu na strelenie víťazného gólu a v Dunajskej Strede inkasovali vyrovnávajúci gól až v nadstavenom čase. V Slovnaft Cupe to bude o jednom meraní síl a jeho víťaz postúpi medzi štyri najlepšie tímy. Ak sa nerozhodne v riadnej hracej dobe, na rad prídu pokutové kopy. Myslím si, že to bude úplne iný a veľmi špecifický zápas, kde nie je oprava, kde nás nečaká ďalšie ligové kolo. Zápas musíme viesť a hrať ako pohárový zápas. Ísť si za výsledkom tak, ako potrebujeme. Vôbec by som sa nesústredil na predchádzajúce zápasy s týmto súperom, pretože toto bude úplne iný, špecifický zápas,“ povedal šéf ružomberského realizačného tímu.

Priamy prenos zo stretnutia odvysiela JOJ Šport a k dispozícii bude aj na Niké TV. Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ktorý môžete sledovať TU.

Foto: Stanislav Kmeť, Rudolf Maškurica

ZDIEĽAJ ČLÁNOK