24.5.2015

Jakub Kudlička: ,,Titul sa nezískava každý deň"

Kategória U16 sa po sobotnom víťazstve 4:0 v Podbrezovej stala už v predposlednom kole majstrom Slovenska. O svoje víťazné pocity sa s nami podelili, tréner Vladimír Helbich a kapitán Jakub Kudlička.

Vladimír Helbich začal veriť po výhre nad Trenčínom

,,Určite sme to nečakali," priznal sa tréner, keď sme sa ho spýtali, či predpokladal, že po sezóne budú jeho zverenci dvíhať nad hlavy majstrovský pohár. Treba však povedať, že najmladší dorastenecký výber mal k celkovému triumfu nakročené už od jesennej časti, v ktorej dvanásťkrát zvíťazil a prehral len jeden zápas na pôde bratislavského Slovana. Tohto súpera, nachádzajúceho sa na druhej priečke, dokonca v prvom jarnom kole Liptáci porazili 4:0 a tak ich náskok narástol na osem bodov.

Následne prišlo aj niekoľko zaváhaní na pôde súperov, či už to boli prehry v Prešove, Senici a Nitre alebo remíza v Banskej Bystrici a pre konkurentov zo Slovana Bratislava a Senice ožila nádej na zdramatizovanie záveru súťaže. ,,Keďže sme posunuli chlapcov do vyššej kategórie, potrebovali sme zostávajúcich hráčov presvedčiť, že to dokážeme aj bez nich a chvíľu trvalo aby to pochopili," spomína si kormidelník ružomberskej ,,šestnástky" na komplikácie v majstrovskej jazde.

Potom však v domácom zápase naši futbalisti zvíťazili nad Trenčínom 1:0 a ako priznal Vladimír Helbich, aj on vtedy začal veriť, že už prvú priečku nepustia z rúk. Tak sa aj stalo. Jeho zverenci uspeli najtesnejším rozdielom aj v Trnave a následne si doma poradili s Košicami 2:1. Matematika hovorila jasne a mladých Ružomberčanov delil dve kolá pred koncom sezóny od majstrovského titulu jeden bod. Svojmu úspechu chceli dať definitívnu podobu už v predposlednom kole v Podbrezovej. Na druhej strane je ale známe, že posledný krok býva najťažší. Čo hráčom prizvukoval šéf realizačného tímu? ,,Nesmú nič podceniť, lebo futbal je vrtkavý, no chlapci ani na minútu nepripustili zaváhanie," ozrejmil spokojný tréner, ktorého rady padli na úrodnú pôdu a po víťazstve 4:0 sa mohli začať oslavy.

,,Oslavy boli krásne, zvlášť chcem za ne poďakovať pánovi Brenkusovi,"povedal lodivod tímu U16. Tak, ako mládežníci, aj on už začína uvažovať nad budúcim ročníkom. ,,Chceme pokračovať v rozvíjaní hráčskych schopností jednotlivcov a v príprave hráčov pre futbal v A tíme dospelých," prognózoval tréner a na záver rozhovoru dodal: ,,Chcem sa poďakovať všetkým hráčom a hlavne ich rodičom, pretože bez nich by chlapci nemali charakter, aký majú. Takisto sa chcem poďakovať trénerovi Bartkovi za nenahraditeľnú pomoc a podporu počas celého ročníka!"


Pre Jakuba Kudličku ide o zatiaľ najväčší úspech

Dôležitou súčasťou tímu bol hlavne v jesennej časti kapitán Jakub Kudlička. V čom vidí jedna z momentálne najväčších mladých nádejí klubu recept na úspešnú sezónu? ,,Tajomstvo úspechu je v tom, že sme skvelý kolektív," vysvetlil a spomenul si na pocity bezprostredne po tom, čo rozhodca v Podbrezovej naposledy fúkol do píšťalky: ,,Prvé chvíle, hneď po skončení zápasu boli úžasné, bol to náš prvý veľký úspech odkedy hráme za ružomberský klub. Spolu s trénermi, spoluhráčmi a rodinami sme to patrične oslávili, ale v oslavách budeme určite ešte pokračovať, veď majstrovský titul sa nezískava každý deň," povedal ružomberský stredopoliar, ktorý sa okrem titulu môže pochváliť aj niekoľkými štartmi v mládežníckej reprezentácii, prvenstvom s tímom U15 v I. lige starších žiakov - stred a niekoľkými úspešnými medzinárodnými turnajmi.

Práve šestnásťročný futbalista bol jedným z troch hráčov, bez ktorých sa museli tréneri výberu U16 zaobísť v niektorých jarných súbojoch, pretože pomáhal, a stále pomáha, starším dorastencom v boji o udržanie v najvyššej súťaži. Pre mladého hráča ide o novú skúsenosť a svoje kvality si porovnáva s o tri roky staršími hráčmi.,,O prechode do staršej kategórie som si myslel, že bude omnoho náročnejší. S chalanmi z U19 som sa poznal, takže do kolektívu ma hneď prijali a navyše z U16 som prišiel spolu s Majom Mrvom a Marekom Bobčekom, takže som sa tam necítil sám. Herne ani kondične som nemal problém, a to najmä vďaka individuálnym tréningom s naším kondičným trénerom, ktorý sa ma snažil pripraviť na staršiu kategóriu. Rozdiel som však pocítil najmä v hre, ktorá je rýchlejšia a keďže chalani sú fyzicky silnejší, hrá sa viac ,,do tela"," porovnal Jakub Kudlička rozdiel medzi súťažami.


Najväčšie úspechy mládežníkov v posledných rokoch:

2001   Titul MAJSTRA SR starších žiakov (U15)
2002Postup dorastencov do celoštátnej ligy (U19, U17)
20032. miesto v SR staršieho dorastu (U19)
2005Titul MAJSTRA SR v staršom doraste (U19)
2006Titul MAJSTRA SR v staršom doraste (U19)
20062. miesto v SR starších žiakov (U15)
2009Titul MAJSTRA SR v mladšom doraste (U17)
2009Titul MAJSTRA SR starších žiakov (U15)
2010Titul MAJSTRA SR v mladšom doraste (U17)
2010Víťazstvo v 1. lige starších žiakov (U15)
20113. miesto v SR staršieho dorastu (U19)
20123. miesto v SR mladšieho dorastu (U17)
2013Víťazstvo v 1. lige stred A starších žiakov (U15)
2013Postup dorastu do celoštátnej ligy (U16)
2015Titul MAJSTRA SR v mladšom doraste (U16)


Foto po rozhodujúcom zápase nájdete na našej facebook-ovej stránke!

ZDIEĽAJ ČLÁNOK