3.6.2015

Hodnotenie sezony 2014/15

Ružomberok má za sebou svoju osemnástu sezónu v najvyššej súťaži. Po jej skončení mu patrí so ziskom 40 bodov a skóre 41:45 siedma priečka. Za uplynulým ročníkom sme sa pozreli s trénerom Ivanom Galádom.

Z víťazstva v kvalifikačnej skupine do boja o záchranu

Do sezóny vstupovali Liptáci pod vedením Ladislava Šimča s oproti predchádzajúcemu ročníku výrazne omladeným kádrom. Mladý tím doplácal na svoju neskúsenosť a častokrát nebodoval ani v dobre rozohraných stretnutiach. Príkladom za všetky je meranie síl v Trenčíne, kde Ružomberčania viedli ešte v 89. minúte nad jednoznačným favoritom 3:2, no napokon prehrali 3:4. Po poslednom domácom jesennom zápase, bezgólovej remíze s Trnavou, im patrila nelichotivá posledná priečka a tak došlo dve kolá pred koncom jesene k trénerskej výmene.
Do Ružomberka prišiel dovtedajší tréner slovenskej ,,dvadsaťjednotky", s ktorého menom sa v tom čase v médiách skloňovali iné kluby. Predsa len ak má tréner za sebou dve kvalifikácie v SR "21", kde sa dopracoval až do baráže, zvyčajne má vyššie ambície, ako záchranárske práce vo Fortuna lige. Zvlášť to platí, ak jeho zverenci vyhrajú kvalifikačnú skupinu a od postupu na ME ich delí len niekoľko priam nezvyčajných verdiktov rozhodcovskej trojice. S akými pocitmi prichádzal pod Čebrať? ,,S veľmi zvláštnymi, pretože som nepredpokladal, že prijmem angažmán posledného mužstva v tabuľke, ale po stretnutí to bola pre mňa a realizačný tím veľmi vážna výzva. Nebolo to jednoduché, ale som rád, že sme tú situáciu zvládli,"spomína si bývalý tréner SR "21".
Ivanovi Galádovi vyšiel štart na ružomberskej lavičke a Ruža hneď v prvom stretnutí pod jeho vedením zvíťazila v Podbrezovej 2:1. ,,Ja som sa vtedy vyjadril, že to nie je moja zásluha, že je to zásluha hráčov a predchádzajúceho realizačného tímu. Dôležité je pre mňa, ako sme skončili po poslednom kole, to znamená po tridsiatom treťom. Tam je skôr výsledok našej práce, keď sme skončili osemnásť bodov nad vypadnutím, čo je veľmi pozitívne a skončili sme na siedmom mieste, čo je veľmi veľký skok," vysvetlil kormidelník A mužstva.


Po zmenách v tíme prišiel úspešný vstup do jarnej časti

Po víťazstve v Podbrezovej prišla na rad prehra v Košiciach. Náš tím preto zimoval so šestnástimi bodmi na predposlednej jedenástej priečke a od poslednej Banskej Bystrice bol lepší len o skóre. V kabíne preto nastal prievan a zloženie mužstva sa výrazne zmenilo. Nový tréner považoval za kľúčové zotrvanie brankára Matúša Putnockého a útočníka Adama Zreľáka, to sa však nestalo. Matúš Putnocký odišiel po skončení hosťovania do poľského Ruchu Chorzów a Adam Zreľák prestúpil do Slovana Bratislava.

Na druhej strane však prišli viaceré zaujímavé mená. Po zraneniach túžili opäť naštartovať svoju kariéru Marek Sapara a Pavol Masaryk. Okrem nich sa do tímu vrátili aj mená, ako Ján Maslo, prípadne Štefan Zošák. Posledný menovaný bol síce stále naším hráčom, no o jeho návrate do tímu rozhodla skutočnosť, že kvôli nepokojom v regióne sa ani na druhý pokus nezačala sezóna v Líbyi, do ktorej mal zasiahnuť. ,,Je to už za nami a je to prirodzené, že pohyb hráčov je v jednotlivých mužstvách normálnym, bežným futbalovým javom. Bol som veľmi nespokojný s výkonnosťou hráčov, ktorí tu boli a samozrejme, ktorí tu sú aj teraz. Aj teraz, keby to bolo podľa mojich predstáv, päť hráčov by muselo odísť a päť hráčov prísť. Takže je to úplne normálne. Hráči si dnes musia vážiť prácu, musia mať požadovanú výkonnosť a samozrejme adekvátne nasadenie na tréningu a v zápase," nechal sa počuť šéf ružomberského realizačného tímu.
Posilnené mužstvo vstúpilo do jarnej časti pravou nohou. Kvôli teraz už prebiehajúcej rekonštrukcii hlavného ihriska, odohrali Liptáci prvých päť stretnutí na domácej pôde. Ani raz pritom neprehrali a získali dôležitých jedenásť bodov. V ktorom momente si tréner povedal, že už je misia splnená a Ružomberok bude hrať najvyššiu súťaž aj v budúcej sezóne? ,,Myslím si, že nám vyšlo prvých sedem kôl. Vyhrávali sme, sem tam nejaká remíza. Dávali sme si stále vyššie a vyššie ciele, ktoré sa nám čiastočne podarilo splniť. Nespomínam si na taký moment, ale po tých prvých piatich zápasoch sme vedeli, že veľmi dobre postupujeme. Následne na to sme vyhrali v Zlatých Moravciach, potom sme boli úspešní aj doma. Tie prvé zápasy ukázali, že veľmi dobre pracujeme," skonštatoval lodivod tímu spod Čebraťa.
Jar pred a po zranení Mareka Saparu
Po domácej sérii prišiel spomínaný dôležitý zápas v Zlatých Moravciach. Ruža vyhrala 2:0 a v oboch presných zásahoch, tak ako vo väčšine gólov dovtedajšieho priebehu jari, mal prsty Marek Sapara. V tomto stretnutí však prišiel nepríjemný moment a stredopoliarovi nosiacemu dres s číslom dvadsaťsedem sa obnovilo zranenie, ktoré ho opätovne na dlhší čas vyradilo z hry. Dala by sa jar predeliť na dve časti, čiže na jar pred a po zranení Mareka Saparu? ,,Asi áno, hoci Marek pri nás zostal, jeho absencia na ihrisku je citeľná, aj keď mužstvo nestojí na jednom hráčovi a ani nikdy nebude, ale jeho vplyv na výkonnosť ostatných hráčov bol veľký," pochválil Ivan Galád mnohonásobného slovenského reprezentanta.
V prvom stretnutí bez Mareka Saparu predviedli Liptáci zaujímavý obrat a zdolali Dunajskú Stredu 2:1. Potom prišli tesné prehry so Slovanom (0:1), Trenčínom (0:1) a Trnavou (1:2). Následne sa v poslednom domácom stretnutí pred začiatkom rekonštrukcie, rozlúčili s hlavným ihriskom víťazstvom 2:0 nad Podbrezovou a posledné tri stretnutia odohrali na pôde svojich súperov. V Senici, po pre nestranného diváka, zaujímavom súboji, prehrali 2:4, v Myjave remizovali 1:1 a v 33. kole zdolali Duklu Banská Bystrica 2:1.
Vie hlavný tréner určiť, ktorý zápas ho najviac sklamal a ktorý najviac potešil? ,,Veľmi ma sklamala naša prehra s Trenčínom, keď sme chceli dokázať, že sme schopní odohrať dobrý zápas aj s najlepším mužstvom na Slovensku. Sklamalo ma to, že nám rozhodca neumožnil kopať pokutový kop, ktorý sme mali kopať a na druhej strane, že sme spravili chybu, po ktorej sme v závere dostali gól. Naopak, potešili ma vystúpenia, kde sme otáčali zápasy. Či už s Dunajskou Stredou, samozrejme aj prvý zápas so Senicou a hráči ukázali aj v poslednom zápase, že aj napriek zdravotným problémom a záveru sezóny si vážia každý jeden štart v ružomberskom drese," zhodnotil kormidelník tímu z centra Dolného Liptova.
Tréner priznal, že niektorí hráči ho sklamali, ale mená nekonkretizoval: ,,Sklamalo ma veľa hráčov a s piatimi by sme sa chceli rozlúčiť," ozrejmil a ďalej pokračoval pochvalou: ,,Príkladom za všetkých je Palko Masaryk, ktorý ukázal, že po zranení je možné dostať sa do neuveriteľnej streleckej formy. Bolo zaujímavé sledovať, ako pracuje na tréningoch," vyslovil uznanie dvojnásobnému kráľovi ligových strelcov a autorovi deviatich jarných gólov.


Čo ďalej? 

Na záver sa natíska otázka, čo bude ďalej? Zostane Ivan Galád so svojím realizačným tímom v Ružomberku? ,,Aktuálne to riešime a myslím, že budeme spolupracovať aj ďalej, pripravujeme kroky, aby bola spolupráca oficiálna," potvrdil, že tak klub, ako aj tréner má záujem o ďalšiu vzájomnú spoluprácu. Medzi obomi stranami došlo k predbežnej ústnej dohode, ktorá by mala byť zajtra spečatená podpisom zmluvy.

Hlavný lodivod má jasno aj v tom, kde jeho tím najviac tlačí topánka a tak bude potrebné posilnenie. ,,Potrebujeme získať do kádra dve krídla a útočníka," vyhodnotil aktuálnu situáciu Ivan Galád.
Góly A mužstva v sezóne 2014/15:

Pavol Masaryk - 9 gólov
Adam Zreľák - 6 gólov
Lukáš Lupták, Martin Nagy, Antonín Rosa, Boris Turčák - 3 góly
Mário Almaský, Lukáš Janič, Ján Maslo, Juraj Vavrík - 2 góly
Martin Boszorád, Tomáš Gerát, Dominik Kružliak, Andrej Lovás, Oliver Práznovský, vlastný - 1 gól

Súťaž: Fortuna liga

Konečné umiestnenie: 7. miesto
ZDIEĽAJ ČLÁNOK