14.6.2015

Hodnotenie sezóny - U14

V hodnotení pokračujeme kategóriou starších žiakov U14. Na sezónu z pohľadu tohto výberu sme sa pozreli s trénerom Mojmírom Šrobárom.

Ružomberská ,,štrnástka" sa umiestnila v 1. LSŽ - stred na druhom mieste za prvou Žilinou a rovnako na druhom mieste sa umiestnila aj v nadstavbe, v 1. LSŽ stred + východ, kde ju taktiež predstihol len krajský rival. ,,Po základnej časti sme skončili druhí a vďaka postupovej pozícii družstva U15 sme mohli pokračovať v nadstavbovej časti s najlepšími družstvami z východu (Prešov, Michalovce, Košice, Bardejov). Po poslednom kole sme druhé miesto za suverénnou Žilinou udržali. Naším najväčším konkurentom je práve Žilina, ktorú sme chceli oveľa viac potrápiť nielen vo vzájomných zápasoch, ale aj v bojoch o celkové umiestnenie," pozrel sa tréner starších žiakov na uplynulú sezónu.

Mužstvo malo počas uplynulého ročníka mnohé pozitíva. ,,Kladom je veľká ofenzívna sila družstva, po základnej časti sme nastrieľali 118 gólov. Máme najlepšieho strelca súťaže - Tomáša Bobčeka, ktorý dal 50 gólov. Ale nezaostávali ani ďalší, Dominik Veselovský dal 25 gólov a Adam Uhliarik, Michal Dopater alebo Tomáš Kubík gólovo zabrali, keď to družstvo potrebovalo. V družstve máme výrazné individuality, k už spomenutým hráčom treba spomenúť kapitána Tomáša Čakloša, s ktorým sa nám výborne spolupracuje pre jeho skromnosť, poctivý prístup a spoľahlivosť," chváli Mojmír Šrobár svojho zverenca.

Mužstvo sa prezentovalo ofenzívnym futbalom a pochvalu si zaslúžia aj ďalší hráči. ,,Pri práci s družstvom sme vychádzali z kvalitnej kondičnej prípravy, pretože sme sa chceli prezentovať vysokým napádaním už pri súperovej šestnástke, ktoré je fyzicky veľmi náročné. Tento spôsob si hráči veľmi dobre osvojili. Útočníci Uhliarik a Bobček sú pre svoju rýchlosť veľmi dobre využiteľní pre rýchly protiútok, obzvlášť, keď Dopater, Kubík, aj Veselovský sú schopní im prihrať dostatočne presnú loptu. Postupnému útoku sme venovali dostatočný čas na tréningu, kde sme v zápasoch boli silní v prenášaní ťažiska hry a pri hre jeden na jedného. Práve v tejto hernej činnosti sú všetci piati spomenutí na vysokej úrovni. V obrannej fáze sme sa spoliehali na stopéra Mariána Pohánku a Martina Hubu, ktorí sa rýchlostne zlepšili a pri pokusoch o trojobrancový systém sa s týmto dobre vysporiadali. Veľké zlepšenie sme zaznamenali u Marka Ursachera, ktorý zlepšil dôraz a rozohrávku. Na poste stopéra a defenzívneho štítu sme skúšali aj Tomáša Čakloša, ktorý len potvrdil svoju univerzálnosť. Na krajoch zálohy nastupoval Dávid Plaskúr, ktorý po rozpačitých začiatkoch ukázal svoj potenciál a v okamihoch, keď sa herne trápil, dôrazom a bojovnosťou sa neraz dostal nazad do herného rytmu a bol prínosom. Prednosťou Dušana Kubačku je dominancia ľavej nohy, slabší fyzický fond je v tomto veku prirodzený, keďže obdobie rastu má ešte pred sebou. Potenciál vidíme aj u Sama Hatalu, ktorý keď sa dolieči, bude svojou rýchlosťou určite patriť k oporám družstva. Na brankárskom poste sme mali vyrovnanú dvojicu Adama Spišiaka a Jakuba Červeňa, ktorí odchytali celú sezónu bez výkonnostných výkyvov. Herné zlepšenie sa javilo aj u Marka Kučeru, ktorého však v jarnej časti súťaže vyradilo dlhodobé zranenie," povedal šéf realizačného tímu.

Okrem pozitív sprevádzali výber U14 aj niektoré negatíva. ,,Najvážnejším nedostatkom družstva sa nám javí úzky káder, vybrali sme sa však osvedčenou cestou kvality, preto radšej pracujeme s menej chlapcami, ktorí však dokážu vo vysokej intenzite udržať kvalitu hry. Stáva sa nám však, že pri zraneniach, či chorobách si musíme vypomáhať s chlapcami z nižšej vekovej kategórie. Na rozšírení kádra pracujeme, limitujú nás však podmienky, ktoré by mali mať dochádzajúci chlapci. Ďalším nedostatkom je nedostatok skúseností zo zápasov na prírodnej tráve. Keďže na nej hráme iba majstrovské zápasy a nemáme možnosť na nej trénovať, táto zmena je na našej hre očividná a presnosť a rýchlosť našej hry nie je taká, ako na umelej tráve. Tomáš Bobček je rekordérom nielen v počte strelených gólov, ale takisto aj v počte obdržaných žltých kariet - za sezónu ich dostal päť, čo je v tejto kategórii extrémne číslo, obzvlášť preto, lebo niektoré dostal za rečnenie. Konštatujeme, že svoj potenciál nemôže využívať naplno, pretože pri svojej výbušnej povahe, hlavne v okamihoch, keď si subjektívne myslí, že mu niekto krivdí, sa nedokáže naplno sústrediť na hru a svoj výkon a ak sa svoje správanie nenaučí dostať pod kontrolu, jeho talent mu bude na nič. Labilnú povahu a charakter, ktorému chýba víťazná mentalita, tj. snaha o maximálny výkon aj pri nepriaznivom stave, chýba aj Martinovi Hubovi a Markovi Ursacherovi. Nerovnomerná herná kvalita celého družstva spôsobuje preťaženosť družstva práve cez slabšie posty, čo nám dlhodobo neumožňuje konkurovať napríklad Prešovu alebo Žiline," vymenoval kormidelník ružomberskej ,,štrnástky" nedostatky, na ktorých treba naďalej pracovať.

Aké ciele čakajú na tím v budúcej sezóne? ,,Základná zostava pre budúci ročník je poskladaná. Do družstva pribudne Paolo Bolibruch, veríme v príchod ešte dvoch až troch hráčov. V najťažších zápasoch sa budeme spoliehať na pomoc Mareka Luščíka, ktorý budúcu sezónu zrejme odohrá v kategórii U16. Naším cieľom je minimálne obhájiť tohtoročné umiestnenie. Urobíme všetko preto, aby sme aspoň jeden zápas so Žilinou vyhrali a oveľa viac ju potrápili v boji o konečné umiestnenie," ozrejmil plány Mojmír Šrobár.


Súťaž: Dôvera I. liga starší žiaci stred (U14) / nadstavba stred + východ

Umiestnenie: 2. miesto v I. LSŽ - stred / 2. miesto v nadstavbovej časti

ZDIEĽAJ ČLÁNOK