6.7.2015

Príprava: Ružu čaká súboj s Cracoviou Krakov

V utorok 7. júla 2015 o 17:00, odohrá Ružomberok v tréningovom centre mládeže v Krakove prípravný zápas s domácou Cracoviou Krakov.

Predstavenie súpera:

História Krakova rozhodne stojí za povšimnutie. Vznik mesta, ktoré počas svojej existencie nebolo vždy len súčasťou Poľska, ale aj Veľkej Moravy a Rakúsko-Uhorska sa datuje približne do roku 800 a od 10. storočia sa môže pýšiť hradom Wawel. Ten je spomenutý aj v hymne mestského rivala Cracovie – Wisly. Mesto ležiace na rieke Visla, prežívalo svoju najväčšiu slávu v 14. – 16. storočí, kedy bolo, až do roku 1596, hlavným mestom. Momentálne má centrum južného Poľska približne 762 000 obyvateľov, najväčšie námestie v strednej Európe a je druhým najväčším mestom v Poľsku. Na návštevníka dýcha z každého kúta história a sláva korunovačného mesta, no na svoje si rozhodne príde aj futbalový fanúšik. Aj počas bežného dňa nie je veľký problém stretnúť priaznivcov Cracovie alebo Wisly v klubových suveníroch, prípadne naraziť na futbalovo ladený grafit.

Futbalové dejiny Krakova sa píšu, podobne ako v Ružomberku, od roku 1906. Vtedy vznikli nezmieriteľné rivalské kluby – Cracovia Krakov a Wisla Krakow. Cracovia bola založená 13. júna a Wisla až v jeseni. Náš aktuálny súper je preto považovaný za najstarší poľský futbalový klub. Starší bol už len futbalový klub v Ľvove, no toto mesto je dnes súčasťou Ukrajiny. Futbalisti obliekajúci dres s bielo-červenými pásmi, získali od svojho vzniku päť majstrovských titulov (1921, 1930, 1932, 1937, 1948). V tomto ponímaní je však úspešnejší druhý krakovský klub. Biela hviezda, ako znie prezývka Wisly, získala trinásť majstrovských titulov a má za sebou aj viac vystúpení v pohárovej Európe. Od roku 2011 hráva Cracovia svoje domáce zápasy na novom štadióne s kapacitou prevyšujúcou 15 000 divákov. V minulom ročníku sa po základnej časti nachádzala v druhej polovici tabuľky a tak musela v osemmiestnej skupine bojovať o zotrvanie v najvyššej súťaži, čo však s prehľadom zvládla a v skupine skončila na prvej priečke. Bielo-červený dres momentálne oblieka aj najlepší ružomberský strelec z majstrovskej sezóny, Erik Jendrišek.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK