9.7.2015

Príprava: Ruža odohrá zápas s TS Podbeskidzie

V piatok 10. júla 2015 o 13:00, odohrá Ružomberok v Dankowiciach prípravný zápas s tímom poľskej najvyššej súťaže TS Podbeskidzie Bielsko-Biala.

Predstavenie súpera:

Počiatky futbalu v Bielsko-Biale siahajú do roku 1907, kedy vznikol tamojší futbalový klub pod názvom „Bielitzer Fussball Klub“, ktorý rovnako, ako neskoršie pomenovanie „Bielitz-Bialaer Sport Verein“, napovedal o v tom čase početnom nemeckom obyvateľstve, riadiacom chod klubu. Jeho súpermi boli krakovské tímy Wisla a Cracovia, Diana Katowice a Admira Viedeň. Až v roku 1936 Poliaci presadili názov vo svojom materinskom jazyku ,,Bielsko-Bialskie Towarzystwo Sportowe“. Jeho existenciu prerušila druhá svetová vojna, ktorá pripravila o život viacerých hráčov a spôsobila aj výrazné materiálne škody. Od roku 1945 tím naďalej pokračoval pod starým názvom, so skratkou „BBTS“. Ten mu vydržal až do roku 1968, kedy sa zlúčil s KS Wlókniarz.

Novodobá futbalová história v meste s viac ako stoosemdesiat tisíc obyvateľmi sa začala písať v roku 1995, kedy po zlúčení troch mestských klubov vznikol terajší „TS Podbeskidzie Bielsko-Biala“. Významným míľnikom bola pre celok s farbami bielou, červenou a modrou, sezóna 2010/11, kedy postúpil do najvyššej súťaže a prebojoval sa do semifinále Poľského pohára.

Podobne, ako náš predchádzajúci súper z prípravného zápasu, Cracovia Krakov, aj klub TS Podbeskidzie sa po základnej časti minulého ročníka umiestnil v druhej polovici tabuľky a tak musel v osemmiestnej skupine bojovať o zotrvanie v Ekstraklase. Zo skupiny vypadával 8. a 7. tím, TS Podbeskidzie sa umiestnil na 5. priečke a v najvyššej súťaži bude pôsobiť aj budúci rok. Pred novou sezónou získal poľský tím aj jednu našim fanúšikom veľmi dobre známu posilu, Lukáša Janiča, ktorý počas minulého ročníka hosťoval v Ružomberku.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK