8.9.2015

Martin Jakubko zasiahol do kvalifikačného stretnutia

Slovensko odohralo v Žiline 8. zápas kvalifikačnej skupiny C s tabuľkovým susedom, Ukrajinou. Toto stretnutie mohlo v prípade víťazstva futbalistov spod Tatier definitívne rozhodnúť o postupe na Majstrovstvá Európy.

Do stretnutia nastúpil od úvodu niekdajší hráč Ružomberka Juraj Kucka, ktorý sa ako prvý zastreľoval po priamom kope Slovenska, lenže mieril nad bránu. V 10. minúte pohrozili hostia zásluhou Konopľanka a jeho strely letiacej tesne vedľa vzdialenejšej žrde. O sedem minút neskôr mal po Makovom priklepnutí na kopačke úvodný gól stretnutia Hamšík, lenže pri jeho peknej strele smerujúcej pod brvno vynikol Pjatov. Akcie sa v tejto fáze hry striedali zo strany na stranu. Jarmolenko mieril nad brvno Kozáčikovej svätyne a nad priestor medzi tromi žrďami mieril aj Kucka. Bývalý ružomberský futbalista bol aj pri snahe o prekvapenie súperovej obrany v 39. minúte, kedy sa netradičnou exekúciou priameho kopu snažil vysunúť Maka. 

V úvode druhého dejstva narušilo plány futbalistov spod Tatier zranenie Pekaríka, ktorého musel nahradiť Saláta. V 53. minúte to znova skúšal Kucka, ale hosťujúci gólman si poradil s jeho pokusom. V 66. minúte prišiel miesto Vitteka do hry náš útočník Martin Jakubko a od tejto chvíle mal v stretnutí zastúpenie aj náš klub. O osem minút neskôr poriadne vystrašil vypredaný žilinský štadión prenikajúci Kravec, lenže na šťastie pre Slovensko mieril tiesnený len tesne vedľa brány. V 83. minúte zahrávali domáci futbalisti priamy kop a lopta sa odrazila pred nabiehajúceho Maka, no ten pálil len nad bránu. O tri minúty neskôr získali hostia priamy kop a Rakickij vystrelil k žrdi, kde úspešne zakročil Kozáčik. Zápas sa skončil bez gólov. Slovensko sa tak ešte nemôže tešiť z definitívneho postupu na Majstrovstvá Európy, no napriek tomu sa k nej výrazne priblížilo. Medzi náhradníkmi bol z niekdajších hráčov tímu z centra Dolného Liptova aj Dušan Švento, ktorý odohral celý súboj v Španielsku, no tentokrát do stretnutia nezasiahol. 

Slovensko - Ukrajina 0:0
Žlté karty: 11. Hamšík, 47. Gyömbér - 21. Rybalka, 79. Konopľanka, 90+2. Stepanenko 

Slovensko: Kozáčik - Pekarík (51. Saláta), Škrtel, Hubočan, Gyömbér - Kucka, Pečovský - Mak (84. Stoch), Hamšík, Ďuriš - Vittek (66. JAKUBKO) 

Rozhodovali: Atkinson - Child, Burt (všetci Anglicko) 

Diváci: 10 648 (vypredané)

Foto: Rudolf Maškurica (archív)

ZDIEĽAJ ČLÁNOK