11.9.2015

Preview: Po reprezentačnej prestávke nasleduje súboj tabuľkových susedov

V sobotu 12. septembra 2015 o 19:00, odohrá Ružomberok v Podbrezovej zápas 8. kola Fortuna ligy. Pred stretnutím sme sa rozprávali s asistentom trénera Jánom Bírešom.

Ešte pred reprezentačnou prestávkou odohrali Liptáci v Šarišských Michaľanoch tretie kolo Slovnaft Cup-u a zvíťazili v ňom 7:0. V lige však v doterajších 7. stretnutiach zaznamenali päť remíz a dve prehry. Po pohárovom súboji pri A mužstve skončil hlavný tréner Ivan Galád, do tímu prišli Dušan Tittel a Ladislav Pecko, no ich funkcie zatiaľ ešte nie sú definitívne určené. V zajtrajšom súboji s Podbrezovou bude poverený funkciou hlavného trénera Ladislav Pecko. K tímu sa navyše opäť pripojil Marek Sapara zotavujúci sa zo zranenia, ktoré utrpel v jarnom súboji proti Zlatým Moravciam. Z tohto dôvodu ešte momentálne nebude plne k dispozícii tvoriacemu sa realizačnému tímu. Hrali sme Slovnaft Cup, takže týždeň sme mali viac-menej regeneračný. Záťažový tréning bol až v piatok, vtedy prišli noví ľudia do klubu. Od pondelka sme v klasickom týždennom mikrocykle a pripravujeme sa na majstrovský zápas, ktorý nás čaká v sobotu,“ zrekapituloval dianie z posledných dvoch týždňov Ján Bíreš.

Počas reprezentačnej prestávky sa okrem zmien v klube upriamovala pozornosť fanúšikov aj na dva veľmi náročné a zároveň dôležité kvalifikačné súboje Slovenska so Španielskom a Ukrajinou. V Španielsku naša reprezentácia prehrala 0:2 a domáci súboj s východnými susedmi sa skončil remízou 0:0. Tento výsledok nedal Slovensku možnosť vopred oslavovať postup na Majstrovstvá Európy, ale na druhej strane bol dôležitým krokom k tomu, aby mali zverenci Jána Kozáka pred poslednými dvomi súbojmi všetko vo vlastných rukách. Kvalifikačné zápolenie s Ukrajinou bolo z nášho pohľadu o to zaujímavejšie, že počas druhého dejstva vybehol na trávnik v najcennejšom drese aj ružomberský útočník Martin Jakubko. Nastúpil, pomohol v niektorých ťažkých situáciách, je typ hráča, ktorý si vie zakryť loptu, to sa aj podarilo, uhrali prijateľný výsledok, ktorý dáva veľkú perspektívu k postupu na šampionát,“ hodnotí výkon Martina Jakubka člen ružomberského realizačného tímu.

Po reprezentačnej prestávke a zmenách v klube, pokračuje ligový kolotoč ďalej a 8. kolo prinesie súboj tabuľkových susedov, ktorí by sa radi videli na iných priečkach. 10. Ružomberok aj 9. Podbrezová majú na svojom konte päť bodov. Rovnaký bodový zisk patrí aj 11. Zlatým Moravciam a o bod viac vybojovala 8. Senica. Železiari majú ešte k dobru súboj so Žilinou, v prospech Liptákov môže hovoriť pohľad na minulú sezónu, kedy vo všetkých troch vzájomných meraniach síl porazili svojho súpera. Je to prakticky derby cez kopec. Obidve družstvá majú relatívne málo bodov, čo sa toho týka, je tam určite nespokojnosť. Doma bývajú dosť nepríjemní. Zo štatistík vyplýva, že sa nám s týmto súperom darí, ale štatistiky sú jedna vec a realita na ihrisku druhá,“ upozornil Ján Bíreš.

Do zajtrajšieho stretnutia nebude môcť kvôli červenej karte zasiahnuť Antonín Rosa, pre dlhodobé zranenie nenastúpi Štefan Senecký a už spomínaný Marek Sapara, okrem nich sú zranení aj Juraj Vavrík, Matúš Macík, Ivan Kotora a Tomáš Gerát.

Zápas sledujeme naživo!

Foto: J. Maliňák (archív)

ZDIEĽAJ ČLÁNOK