7.1.2016

Ruža odštartovala prípravu na jarnú časť sezóny

Vo štvrtok 7. januára 2016 odštartovali Liptáci prípravu na jarnú časť sezóny 2015/16.

Na úvodnom zraze sa hlásilo dvadsaťštyri futbalistov. Na prvom tréningu chýbali len Darko Tofiloski a Gagik Daghbashyan, ktorí sa k tímu pripoja zajtra a stredopoliar Juraj Vavrík. V jeho prípade bolo dôvodom absencie zranenie, čaká ho operácia.

Pod Čebrať prichádzajú Peter Gál-Andrezly a Ľuboš Hajdúch

K zmenám v kádri sa vyjadril športový a marketingový riaditeľ Ing. Dušan Tittel, pričom začal pozitívne a to príchodom Petra Gál-Andrezlyho z Podbrezovej. Dvadsaťpäťročný stredopoliar sa dohodol s klubom na tri a pol roka. „Dnes ešte len začíname, takže doťahujeme či už príchody nových hráčov alebo odchody tých hráčov, ktorí nás nepresvedčili a mali platné kontrakty s MFK Ružomberok. Takže to chceme dotiahnuť k ideálnej spokojnosti predovšetkým klubu. S niektorými hráčmi, ktorým skončili zmluvy sme sa rozlúčili a ukončili spoločne účinkovanie v našom klube. Samozrejme sa tešíme na príchod nových hráčov. K dnešnému dňu sme sa dohodli s Podbrezovou na uvoľnení hráča Petra Gál-Andrezlyho, ktorý k nám prichádza a podpíšeme kontrakt na tri a pol roka,“ prezradil športový a marketingový manažér.

Okrem mladého stredopoliara sa Ružomberok posilnil aj o tridsaťpäťročného brankára Ľuboša Hajdúcha, ktorého priaznivcom tímu spod Čebraťa netreba zvlášť predstavovať, nakoľko sa vracia do známeho prostredia, kde v sezóne 2005/06 vybojoval majstrovský titul. Ľuboš sa vracia do klubu, kde v minulosti pôsobil. Pripravujeme ho aj na prácu v klube pri mládežníckych mužstvách. Chceme využiť skúsenosti, ktoré má. Bude pôsobiť v brankárskom kolektíve a taktiež bude aj ako tréner mládeže pri výchove mladých brankárov. V jesennej časti nám absentovala táto pozícia pri mládeži a potrebovali sme špecialistu pri mládežníckych mužstvách. Chceme tiež aby postupne nabral skúsenosti pri výchove mladých hráčov a počítame s ním aj do budúcnosti,“ povedal na jeho angažovanie Ing. Dušan Tittel.

Predstavitelia klubu sa ďalej snažia o posilnenie A mužstva. Ešte máme predstavu o doplnení minimálne jedným hráčom do útoku. Doťahujeme posledné detaily, vzhľadom k tomu, že je viazaný so svojím klubom, takže verím, že v priebehu budúceho týždňa sa nám to podarí dotiahnuť k našej spokojnosti,“ povedal športový a marketingový riaditeľ.

V tíme skončil Pavol Masaryk, možnosť dostanú mládežníci

Okrem príchodov došlo v A mužstve aj k niekoľkým odchodom. Zmluva sa skončila Pavlovi Masarykovi, klub sa dohodol na ukončení zmluvy so Štefanom Seneckým a hosťovanie sa skončilo Viktorovi Miklósovi. Na transferovú listinu boli zaradení Boris Turčák, Tomáš Lešňovský a Anatoli Cheptine, ktorí si hľadajú nové pôsobisko.

Spomedzi spomenutých mien najviac rezonoval útočník Pavol Masaryk. Pavlovi Masarykovi skončila zmluva. Chceli by sme sa mu poďakovať za všetko, čo odviedol pre náš klub. Naše smerovanie chceme posunúť ďalej. Veková štruktúra mužstva nebola v jesennej časti práve ideálna. Mali sme možno najstarší útok v lige, nielen slovenskej, ale možno v Európe. Potrebujeme to výrazne omladiť. Ja viem, že vek nie je dôležitý pri kvalitných výkonoch, ale predovšetkým musíme pozerať na to, že nás čaká jarná časť a potom rýchlo naskočíme do ďalšieho ročníka ligy. Musíme sa pripraviť tak, aby sme mohli zakomponovať aj ďalších mladých hráčov, ktorí budú mať veľkú perspektívu pôsobenia v našom klube,“ vysvetlil Ing. Dušan Tittel.

V A mužstve dostane počas prípravy priestor aj dorastenec Marek Zsigmund. Ten si svojimi výkonmi v kategórii U19 vypýtal štart už aj v jesennom priateľskom súboji s Termalicou Bruk-Bet Nieciecza. Okrem neho bude mať možnosť vyskúšať si hru s A tímom aj Jakub Kudlička, ktorý sa vracia zo Žiliny. Chceme samozrejme zapojiť hráčov z našej mládežníckej základne. Dať im priestor aby si mohli vyskúšať či už prípravu alebo niektoré priateľské zápasy. Marek Zsigmund už dnešným dňom začína prípravu s A mužstvom a v priebehu januára bude k dispozícii trénerovi Peckovi. Síce nepočítame, že by v priebehu celej jarnej časti mal pôsobiť v A mužstve, ale záleží to na ňom ako sa ukáže. Veríme, že to bude pre neho dobrá skúsenosť. Tak isto aj Jakub Kudlička, ktorý sa vracia z klubu MŠK Žilina späť do Ružomberka. Určite bude posilou pre naše mládežnícke mužstvo a takisto dostane priestor vyskúšať si aj mužský futbal,“ prisľúbil športový a marketingový riaditeľ klubu MFK Ružomberok.

Okrem už spomínaných hráčov sa zmluva skončila aj Jánovi Maslovi. Dôležitý článok zadných radov nechýbal na dnešnom tréningu a vedenie klubu pracuje na jeho zotrvaní. Jankovi skončila zmluva. Začiatkom decembra sme mu predostreli návrh novej zmluvy. Povedal, že chce zostať v Ružomberku, zobral si akurát mesiac na to, že v prípade zaujímavého zahraničného angažmá by rozmýšľal aj o odchode do zahraničia, ale vidíte, že je tu, čo sa tešíme a veríme, že dotiahneme všetky administratívne veci, aby sme zmluvu predĺžili,“ zaželal si Ing. Dušan Tittel.

V príprave čakajú na hráčov sústredenia v Liptovskom Jáne a Turecku

S akými pocitmi vstupuje do prípravy tréner Ladislav Pecko? Ja s pohodou, lebo pre trénera to je najlepšie obdobie. Pre hráčov asi nie. Budeme tvrdo pracovať, aby sme potešili divákov, aby sme mali dobrý pocit a boli čím vyššie v tabuľke,“ povedal pred prvým tréningom v tomto kalendárnom roku kormidelník tímu spod Čebraťa, ktorého potešil príchod Petra Gál-Andrezlyho: Avizoval som, že chcem hráča na stranu a Peter Gál-Andrezly je na to veľmi dobrý typ. Je mladý, má perspektívu a je ambiciózny. Odohral výborné zápasy už v Košiciach, teraz v Podbrezovej, takže verím, že v Ružomberku bude hrať ešte lepšie.“

Na hráčov čakajú dve sústredenia. Prvé je naplánované od 11. do 15. januára 2016 v Liptovskom Jáne. Druhé sa uskutoční v dňoch od 5. do 14. februára 2016 v Turecku. Prípravné stretnutia počas sústredenia v krajine polmesiaca sú zatiaľ v štádiu riešenia. Zatiaľ je definitívne dohodnutý súboj s rumunským tímom FC Botosani. „Je to klasická zimná príprava. Najskôr potrénujeme tu, potom ideme do Liptovského Jána, kde je fantastický hotel. Sú tam výborné podmienky. Na umelej tráve v Liptovskom Mikuláši môžeme robiť futbalové veci, nejaké zápasy. Dva týždne budeme doma, potom ideme do Turecka. Potom je už liga. Možno sa zdá, že je to dlho, ale to tak uletí, že ani neviete ako,“ vyjadril sa tréner k plánovanému priebehu prípravy.

Plánované prípravné zápasy:

16. 1. 2016 o 13:00 MFK Ružomberok - 1. FC Tatran Prešov (Ružomberok, UT)

20. 1. 2016 o 14:00 MFK Dolný Kubín – MFK Ružomberok (Dolný Kubín, UT)

23. 1. 2016 o 12:00 FC VSS Košice – MFK Ružomberok (Spišská Belá, UT)

26. 1. 2016 o 11:00 FK Dukla Praha – MFK Ružomberok (Praha)

7. 2. 2016 FC Botosani – MFK Ružomberok (Turecko)

20. 2. 2016 o 15:00 MFK Ružomberok – FK FotbalTřinec (Ružomberok)

Na prvom tréningu sa zúčastnili:

Matúš Macík, Ľuboš Hajdúch, Matej Šavol, Dominik Kružliak, Ján Maslo, Milan Ferenčík, Michal Faško, Peter Gál-Andrezly, Tomáš Gerát, Tomáš Ďubek, Martin Nagy, Andrej Lovás, Lukáš Lupták, Lukáš Ondrek, Peter Maslo, Štefan Zošák, Antonín Rosa, Ivan Kotora, Martin Boszorád, Martin Jakubko, Marek Sapara, Miloš Lačný, Martin Lovás, Marek Zsigmund

ZDIEĽAJ ČLÁNOK