18.2.2016

Jozef Vengloš dnes oslavuje osemdesiate narodeniny

Známy bývalý futbalista, tréner, a aj držiteľ Krištáľového krídla za rok 2001, Jozef Vengloš sa dnes dožíva významného životného jubilea – osemdesiat rokov.

Jozef Vengloš sa narodil 18. februára 1936 v Ružomberku, kde sa aj zoznámil so svojou najväčšou životnou vášňou, s futbalom. Už v šestnástich rokoch sa prebojoval do A mužstva vtedajšej Iskry Ružomberok hrajúcej druhú celoštátnu ligu a v dorasteneckej kategórii reprezentoval Československo.

Pred dovŕšením osemnástych narodenín prestúpil spod Čebraťa do Slovana ÚNV Bratislava, čím nasledoval Jozefa Bačkora a Viktora Tegelhoffa, považovaného za jednu z najväčších belasých legiend. „Významným prelomom v mojom futbalovom živote bola nominácia do dorasteneckej slovenskej a neskôr československej futbalovej reprezentácie, v ktorej hrali vynikajúci hráči ako Kvašňák, Pospíchal, Paľko Molnár. Odtiaľ už bol prirodzený skok do ŠK Bratislavy, hoci som nemal ani osemnásť rokov,“ spomínal si Jozef Vengloš na svoje pôsobenie v dorasteneckom reprezentačnom tíme a prestup do Slovana v Storočnici ružomberského futbalu.

Belasý dres obliekal futbalista z centra Dolného Liptova dvanásť rokov, pričom najúspešnejší bol rok 1955, kedy ako kapitán priviedol Slovan Bratislava k titulu majstra Československa. Okrem súbojov v najvyššej súťaži nastupoval aj v Československej reprezentácii “B“, za olympijský výber a výber ligy. Celkovo zaznamenal tridsaťtri reprezentačných štartov.

Po úspešnej hráčskej kariére nasledovala nemenej zaujímavá trénerská dráha. V rokoch 1966 až 1967 pôsobil Jozef Vengloš na pozícii hlavného lodivoda v tíme FC Prague Sydney a vo výbere New South Wales. Stal sa víťazom Austrálskeho pohára aj tamojšej najvyššej súťaže. Dobrodružstvo u protinožcov pokračovalo na lavičke austrálskej reprezentácie. Tú viedol slovenský tréner od roku 1967 do roku 1969. Po návrate na Slovensko sa stal hlavným trénerom tímu VSS Košice, s ktorým vybojoval v najvyššej súťaži druhé a tretie miesto.

V rokoch 1970 – 1972 si Jozef Vengloš vyskúšal trénerské kormidlo aj pri reprezentačnom tíme do dvadsaťtri rokov. Mladí futbalisti sa pod jeho vedením stali majstrami Európy. Počas rokov 1973 – 1976 bol hlavným trénerom Slovana Bratislava. Belasí získali v tomto období dva tituly majstrov Československa, raz sa stali víťazmi Československého pohára a raz sa v lige umiestnili na striebornej pozícii.V roku 1976 však zažil najväčší úspech ako asistent reprezentačného trénera Československa. Seniorský tím sa bez problémov prebojoval na Majstrovstvá Európy, na ktorých vo štvrťfinále vyradil ZSSR, v semifinále Holandsko a po všetkým fanúšikom veľmi dobre známom penaltovom rozstrele uspel aj vo finálovom súboji s Nemeckom, vďaka čomu mohla celá krajina oslavovať prvenstvo na starom kontinente.

V rokoch 1978 až 1982 bol hlavným trénerom československej reprezentácie. Počas jeho pôsobenia na poste šéfa realizačného tímu reprezentačného výberu, získalo Československo bronz na majstrovstvách Európy 1980 a kvalifikovalo sa na majstrovstvá sveta v Španielsku. Ako tréner výberu Európy sa predstavil v súbojoch proti výberu sveta v New Yorku a v Ríme proti Taliansku.

Po pôsobení v reprezentácii nasledovala pozícia hlavného trénera v známom portugalskom klube Sporting Lisabon. Levy pod jeho vedením vybojovali ligový bronz a dostali sa do semifinále Portugalského pohára. Neskôr si vyskúšal aj exotické, no zároveň aj úspešné, pôsobenie v malajzijskom klube FT Kuala Lumpur, s ktorým sa stal víťazom ligy aj ligového pohára. Následne pôsobil na poste hlavného lodivoda malajzijskej reprezentácie.

V roku 1987 sa Jozef Vengloš vrátil do rodného Československa, kde sa znova stal trénerom seniorského reprezentačného výberu. Československo sa počas jeho druhej trénerskej éry predstavilo na Majstrovstvách sveta 1990, kde sa jeho púť skončila vo štvrťfinále. V tom istom roku odišiel do Anglicka a ako prvý zahraničný tréner v súťaži zasadol na lavičku tímu Aston Villa FC. V rokoch 1991 – 1993 pôsobil vo Fenerbachce Istanbul a získal ligové striebro. V roku 1993 bol trénerom výberu sveta v Hong Kongu. Práve rok 1993 bol rokom vzniku samostatnej Slovenskej republiky a tým pádom sa začala formovať aj slovenská reprezentácia, ktorej prvým trénerom sa stal práve Jozef Vengloš a pôsobil pri nej do roku 1995.

Následne viedol reprezentáciu Ománu a v rokoch 1998-1999 bol hlavným trénerom škótskeho klubu Celtic Glasgow. Známy škótsky klub sa pod jeho vedením umiestnil v najvyššej súťaži na druhej priečke za mestským rivalom Rangers Glasgow. V roku 1999 sa predstavil ako tréner výberu sveta v Južnej Afrike. Následne ešte pôsobil v japonskom klube Jef United Ičihara.

Veľa hráčov a trénerov môže len snívať o takej bohatej a úspešnej kariére a Jozef Vengloš si je toho vedomý. „Futbal mi dal veľa: možnosť poznať a hrať s vynikajúcimi hráčmi a skvelými ľuďmi, múdrych a obetavých trénerov, učiteľov, funkcionárov, ako hráč a tréner som spoznal celý svet. Na vlastnej koži som skúsil, akým silným športovým, spoločenským, ekonomickým a sociálnym fenoménom je futbal,“ vyjadril sa v storočnici ružomberského futbalu úspešných tréner, ktorý odštartoval svoju kariéru práve v našom klube.

Napriek všetkým svojim úspechom, možnosti precestovať celý svet a stretávať sa s najvýznamnejšími osobami športového aj spoločenského života však stále zostal sám sebou a čo nás môže tešiť najviac, nikdy nezabudol na to, odkiaľ pochádza. Svedčili o tom aj jeho slová pri oslave stého výročia futbalu v meste pod Čebraťom. „Doma aj v zahraničí vždy hľadám noviny, aby som vedel, ako hral môj Ružomberok a Slovan,“ prezradil v rozhovore pred desiatimi rokmi Jozef Vengloš.

Jozefovi Venglošovi gratulujeme k životnému jubileu a prajeme mu všetko dobré do ďalších rokov!

Foto: TESFO (archív) 

ZDIEĽAJ ČLÁNOK