23.2.2016

Do jari vstupujeme s perspektívnym tímom a zlepšenou infraštruktúrou

V utorok 23. februára 2016 sa v press centre na východnej tribúne ružomberského štadióna konala tlačová konferencia nášho klubu pred začiatkom jarnej časti Fortuna ligy 2015/16. Na otázky novinárov odpovedali generálny riaditeľ Ing. Ľubomír Golis, športový a marketingový riaditeľ Ing. Dušan Tittel, tréner A mužstva Ladislav Pecko a kapitán A mužstva Marek Sapara.

Ladislav Pecko: „Príprava je nutné zlo“

Ako prvý dostal slovo generálny riaditeľ klubu Ing. Ľubomír Golis, ktorý začal hodnotením prípravy. Počas nej Ruža absolvovala desať stretnutí s bilanciou päť víťazstiev, tri remízy a dve prehry. „Prípravu začalo A mužstvo 7. januára 2016. Na začiatku januára bolo kondičné sústredenie v Liptovskom Jáne, následne tam boli ďalšie prípravné zápasy, aby sme sa dostali na kratší výjazd do Čiech, kde sme odohrali dva prípravné zápasy. Potom nasledovalo pre nás už v poslednom období tradičné Turecko od 5. februára a po návrate z desaťdňového výjazdu v Turecku, nasledovala poslednú sobotu generálka na ligu s českým mužstvom FK Fotbal Třinec,“ v krátkosti zhrnul priebeh posledných necelých dvoch mesiacov.

K príprave sa následne vyjadril aj tréner seniorského tímu Ladislav Pecko. „Príprava je nutné zlo v zime, lebo je dlhá. Čo bolo v príprave ukážu majstrovské zápasy. Verím, že tam sa budeme usmievať a hodnotiť pozitívne. Robíme futbal kvôli ľuďom a majstrovským zápasom, na to sme pripravení. Samozrejme tie príchody boli podľa toho, ako som ja videl jeseň a čo som chcel. Myslím, že prišli dobrí, mladí chlapci a s príchodom Mareka, čo som hovoril aj na jeseň, tá kolektívna sila verím, že bude lepšia. Potrebujeme dávať viac gólov a týmito zmenami verím, že to príde. Hovorím, ukážu to až tie majstrovské zápasy a to bude najdôležitejšie,“ povedal lodivod A mužstva.

K príprave sa na úvod vyjadril aj kapitán tímu Marek Sapara. „Myslím, že máme za sebou veľmi kvalitnú zimnú prípravu a chvalabohu tých problémov bolo menej. Ako bolo povedané, mužstvo sa doplnilo, kabína sa už veľmi teší na jarnú časť, pretože sme v tabuľke postavení tam, kde tento klub nepatrí a nechceme to nechať tak. Verím, že budeme všetci zdraví. Medzi nami je veľká pohoda, to ma veľmi teší, sme dobrá partia, pevne verím, že sa to na jar prenesie aj na ihriská a že dokážeme, že nepatríme na ôsme, deviate miesto,“ odhodlane vyhlásil futbalista obliekajúci dres s číslom dvadsaťsedem.

Ružomberok pracoval na posilnení ofenzívy

Po krátkom načrtnutí priebehu prípravy prišla reč na príchody hráčov. Do Ružomberka sa vrátil brankár Ľuboš Hajdúch a pod Čebrať taktiež zavítali perspektívni stredopoliari Peter Gal Andrezly a Adam Kučera. „Čo sa týka kádra, nejaké veľké zmeny sme neurobili. Samozrejme evidujete, že sme posilňovali alebo optimalizovali hlavne ofenzívu. Na tom sme sa zhodli, že tu potrebujeme urobiť nejaké zmeny, aby sme boli efektívnejší, takže preto prišli dvaja noví hráči, Kučera na hosťovanie z Vlašimi a Peter Gal Andrezly na prestup z klubu ŽP Šport Podbrezová. Samozrejme nesmiem nespomenúť, že do ofenzívy sa vo veľkom zapája aj Marek Sapara,“ povedal generálny riaditeľ a ďalej pokračoval odchodmi. Tím opustili Tomáš Lešňovský, Erik Liener, Pavol Masaryk, Štefan Senecký, Anatoli Cheptine, Boris Turčák, Matej Lovás a Viktor Miklós. „Boli tam aj nejaké odchody, ktoré súviseli s tým, že hráčmi, s ktorými sme ukončovali zmluvu alebo sme to riešili ináč, sme už nepočítali a v jeseni nedostávali veľký priestor, respektíve žiadny,“ dodal Ing. Ľubomír Golis.

K novým posilám sa vyjadril aj Ing. Dušan Tittel. „Ja som rád, že to, v čom sme videli problém v jesennej časti sa nám podarilo aj s doplnením mužstva vytipovaných hráčov vyriešiť, či už na jeden kraj Adamom Kučerom, ktorý prešiel akadémiou Sparty až po Vlašim, kde posledného polroka hosťoval, prišiel k nám, máme na neho opciu a verím, že to hosťovanie bude pre nás prospešné, aby potvrdil potenciál, ktorý má a aby sme definitívne dotiahli jeho príchod k nám. Peter Gal Andrezly bol pre nás vytypovaný hráč, ktorý v jeseni patril medzi najlepších krajných záložníkov v lige a som rád, že to ukazuje hneď od prvého dňa. Ako prišiel k nám, zapadol do kolektívu a budeme v ofenzíve silnejší. Som veľmi rád, že sa do mužstva vrátil nielen svojou prítomnosťou, ale aj na futbalové ihrisko Marek Sapara. Je to kľúčový hráč pre Ružomberok a budeme si všetci veľmi priať, aby mu to koleno vydržalo a aby bol kapitánom aj mimo ihriska, ale predovšetkým ho potrebujeme na ihrisku, takže veľa si od neho sľubujeme,“ povedal športový a marketingový riaditeľ, pričom ďalej sa vyjadril aj k zdravotným komplikáciám kľúčových hráčov: „Zranenia nás túto zimu celkom obchádzali. Možno jediným problémom bolo, že Martin Jakubko s nami pre zdravotné problémy neabsolvoval január, ale potom našiel správneho doktora a tak dnes Martin dobieha to, čo zameškal a do dvoch týždňov by sa mal definitívne k nám tak pridať, aby mohol nastupovať. Má veľkú motiváciu, aby sa prebojoval na Majstrovstvá Európy. Budeme potrebovať, aby bol viac behavý ako na jeseň a veríme, že sa dá do poriadku.“

Popri zdravotnom stave Martina Jakubka pochopiteľne prítomných novinárov zaujímalo aj to, v akom stave je momentálne Marek Sapara. „Ja som mal s trénerom dohodnutý svoj plán a nechceli sme nič unáhliť, nechceli sme nič podceniť. Počas zimnej prípravy sa ešte vyskytli nejaké problémy s kolenom, takže myslím si, že po takom tom opakovanom zranení, ktoré som mal sa to dalo očakávať. Turecku som vynechal všetky zápasy, aby sme neurobili nejakú chybu. Od kedy som sa vrátil, tak som sa sústredil na to, aby bolo všetko v poriadku a aby som mohol nastúpiť aj do generálky. Myslím, že je to v poriadku, aj keď herná prax mi určite chýba a myslím, že je to vidieť na mne aj na mojej hre. Pevne verím, že sa postupne stanem prospešným pre mužstvo,“ vysvetlil kapitán tímu.

Marek Sapara: „Nové priestory sú na fantastickej úrovni“

Po dobudovaní nového vyhrievaného trávnika sa pri rekonštrukcii ružomberského štadióna prikročilo k druhému bodu, ktorým boli stavebné úpravy východnej tribúny. Vnútorné priestory tejto tribúny sú už hotové a preto mali predstavitelia klubu tú česť, previesť novinárov po jej priestoroch.

V posledných dňoch a týždňoch sme dokončili vnútorné priestory východnej tribúny, takže máme nové zázemie pre A tím, pre realizačný tím, pre hostí, pre delegované osoby,“ povedal generálny riaditeľ klubu Ing. Ľubomír Golis, ktorý prezradil aj to, koľko stojí celá rekonštrukcia vrátane nového vyhrievaného ihriska, stavebných úprav východnej tribúny a vstupných brán na vybudovanie turniketového systému: Zo Slovenského futbalového zväzu nám bola prostredníctvom Ministerstva školstva poskytnutá dotácia 1 000 000€. Celkové náklady na toto všetko, čo sme si povedali, to znamená na vyhrievanie ihriska, štruktúru zázemia, keď ešte započítame to, čo máme realizovať, to znamená vstupné brány a turniketové systémy a aj rekonštrukciu umelého trávnika, ktoré nás čakajú tiež v najbližších mesiacoch, tak tie celkové náklady sú na úrovni približne 1,9 milióna eur. Takže dá sa povedať, že skoro ešte rovnakú sumu musíme priložiť.“

K presunu klubovej administratívy a A mužstva na východnú tribúnu sa vyjadril aj športový a marketingový riaditeľ klubu. „Ako povedal aj generálny riaditeľ, veľmi ma teší, že sa v novej tribúne podarilo dokončiť veľmi pekné priestory. Posúva to Ružomberok zase o level vyššie, ako to bolo doteraz, nielen tým, že bude mať Áčko, médiá, delegáti, tréneri lepší priestor na prácu, ale nás teší aj to, že starú tribúnu, kde bolo naše Áčko uvoľňujeme pre mládežníkov, takže sa zlepší infraštruktúra, ktorá je nevyhnutná, lebo máme plán, aby sa pracovalo s mládežou tak, ako to bolo pred desiatimi rokmi, keď sa podarilo získať double a v základnej zostave Ružomberka hralo veľa odchovancov, ktorí prešli mládežníckymi kategóriami Ružomberka,“ nechal sa počuť Ing. Dušan Tittel a načrtol aj najbližšie plány na ďalší posun infraštruktúry klubu spod Čebraťa: „Hneď po zime máme naplánovanú výmenu umelej trávy.Vymeníme nový povrch najnovšej generácie a práve v týchto dňoch prebehne výberové konanie na konečného dodávateľa, tak sa tešíme, že to bude ďalší posun infraštruktúry. Samozrejme máme v pláne pripraviť ešte ďalšie ihrisko, ktoré v spolupráci s mestom by sme mali vytvoriť na Klačne, tu v blízkosti základnej školy a futbalového klubu. Takže podmienky, čo sa týka infraštruktúry pre celý klub chceme zlepšovať. To je cesta, bez toho sa ďalej nepohneme.“

Nové priestory si pochvaľuje aj Marek Sapara. „Myslím si, že je skvelé, že v Ružomberku sa posúvame dopredu. Treba povedať, že tieto priestory sú na fantastickej úrovni. Desať rokov dozadu sme vyhrali double a konečne sme sa dopracovali k tomu, že budeme mať priestory, ktoré si tento klub aj zaslúži a ja sa veľmi teším. Máme fakt dobre vyskladané mužstvo charakterovo aj futbalovo a teraz príde k tomu fakt veľký bonus pre nás, či už to väčšie pohodlie alebo starostlivosť o hráčov, ktorá bude na vyššej úrovni ako doteraz. Ako hovorím, pevne verím, že nám to všetkým pomôže a že sa to odzrkadlí aj na ihrisku,“ zaželal si skúsený stredopoliar.

Ruža sa bude snažiť dostať čo najvyššie v lige aj pohári

Na tlačovej konferencii nechýbali ani otázky smerujúce priamo na ciele do jarnej časti. Ohľadom cieľov sa vyjadril Ing. Dušan Tittel. „Samozrejme to súčasné postavenie na ôsmom mieste neodzrkadľuje kvalitu kádra, ani podmienky, ktoré chlapci majú. Takže chceme sa posúvať vyššie. Uvedomujeme si tak isto, že aj ostatné mužstvá sa doplnili, posilnili a konkurencia je veľká, ale hneď od prvého kola chceme začať víťazne a musí nám to vydržať, aby sme chytili čo najviac bodov. V Slovnaft Cup-e sme medzi ôsmimi najlepšími mužstvami, kde nás taktiež na pôde Zlatých Moraviec čaká zápas štvrťfinále, takže v pohári by sme sa chceli dostať čo najďalej. Urobíme všetko, aby sme sa aj v lige, aj v Slovnaft Cup-e prebojovali čo najďalej,“ povedal športový a marketingový riaditeľ klubu.

Zmeny v kádri:

Odchody: Tomáš Lešňovský (ukončenie zmluvy), Erik Liener (ukončenie zmluvy), Pavol Masaryk (koniec zmluvy), Štefan Senecký (ukončenie zmluvy), Anatoli Cheptine (ukončenie zmluvy), Boris Turčák (ukončenie zmluvy), Matej Lovás (hosťovanie Sereď), Viktor Miklós (ukončenie hosťovania) 

Odchody v riešení: Matúš Macík, Miroslav Almaský 

Príchody: Ľuboš Hajdúch (prestup MFK Skalica), Peter Gal Andrezly (prestup ŽP Šport Podbrezová), Adam Kučera (hosťovanie FC Graffin Vlašim)

Hráčsky káder – A mužstvo:

Brankári: Darko Tofiloski, Ľuboš Hajdúch, Matej Šavol

Obrancovia: Dominik Kružliak, Ján Maslo, Lukáš Lupták, Peter Maslo, Gagik Daghbashyan, Antonín Rosa, Martin Boszorád 

Stredopoliari: Milan Ferenčík, Michal Faško, Peter Gal Andrezly, Tomáš Gerát, Tomáš Ďubek, Martin Nagy, Juraj Vavrík, Lukáš Ondrek, Štefan Zošák, Adam Kučera, Ivan Kotora, Marek Sapara 

Útočníci: Andrej Lovás, Martin Jakubko, Miloš Lačný

Realizačný tím:

Tréner “A“ mužstva: Ladislav Pecko
Asistent trénera “A“ mužstva: Ján Bíreš
Tréner brankárov: Marek Rodák
Technický vedúci: Peter Adamčiak
Kluboví lekári: MUDr. Tibor Letko, MUDr. František Rigo
Masér: Juraj Hervartovský

ZDIEĽAJ ČLÁNOK