13.7.2016

Chceme byť mladší, odolnejší, úspešnejší

V stredu 13. júla 2016 sa v priestoroch press centra ružomberského štadióna konala tlačová konferencia pred začiatkom Fortuna ligy 2016/17.

Na tlačovke sa zúčastnili – športový a marketingový riaditeľ klubu Dušan Tittel, tréner A mužstva Norbert Hrnčár, kapitán tímu Marek Sapara, asistent trénera Richard Höger, tréner brankárov Marek Rodák a kondičný tréner Pavol Jančovič.

Dvadsiata sezóna medzi elitou

Ako prvý dostal slovo Dušan Tittel, ktorý si spomenul na situáciu z obdobia, kedy prichádzal do klubu. „V septembri bude tomu rok, čo som prišiel pracovať do klubu. Keď som prišiel, tak mužstvo bolo predposledné v tabuľke, dorastenci hrali v druhej lige, všetci sme sa tiesnili na jednej tribúne. Nebolo veľa optimizmu a úsmevu. Samozrejme, keď mužstvo nevyhrá sedem zápasov, nie je to ideálne. Ale Ružomberok čaká dvadsiata sezóna v najvyššej súťaži, to ma veľmi teší, že keď sa dostal do najvyššej súťaže, nikdy z nej nevypadol. Budeme chcieť do ďalších rokov, nielen aby sa to nestalo, ale aby sme sa vrátili do obdobia spred desiatich rokov, keď práve Marek Sapara ako kapitán prevzal majstrovský pohár za titul, klub získal double. Takže budeme sa snažiť priblížiť k týmto úspechom. Preto je dôležité, aby sme pracovali aj s mládežou a som rád, že sa dorastencom podarilo postúpiť do najvyššej súťaže, keď sme v barážovom zápase v Liptovskom Mikuláši zvíťazili nad Popradom hladko 3:0. Chlapci splnili svoju úlohu.

Čo sa týka A mužstva, skončili sme na šiestom mieste, čiže je to posun z toho predposledného, ale musím povedať, že osobne som to nevyhodnotil ako úspešnú sezónu. Malo to také fázy, keď sa menej darilo, keď sa darilo viac. Mali sme sériu víťazstiev, ale musím povedať, že v apríli prišla séria veľmi zlých zápasov, keď sme v deviatich zápasoch chytili dva body a stratili sme kontakt s čelom. Na začiatku apríla sme atakovali tretie miesto zaručujúce Európsku ligu. To sa nám nepodarilo a skončili sme na šiestom mieste, čo nie je v porovnaní s umiestnením na začiatku zlé, ale zhodnotili sme, že mužstvo malo na viac a mohlo skončiť vyššie. V posledných rokoch nebola práve najlepšia skladba mužstva, prišlo množstvo trénerov, ktorí sa vymenili. Ružomberok mal najstarší základný káder v súťaži a to sa aj prejavilo v apríli, kedy sme hrali v podstate deväť zápasov plus so Slovnaft Cup-om a bolo to náročné. Nedokázali sme udržať tempo s tými najlepšími a preto nám odskočili. Tak, ako to bolo pred tými desiatimi rokmi, viac sa chceme zamerať na prácu s mládežou a preto ma teší, že okrem týchto priestorov sme začali s rekonštrukciou západnej tribúny, ktorá v priebehu mesiaca júl bude dokončená, takže naši mládežníci budú mať vytvorené podmienky, aby mohli napredovať. Veľmi nás teší, že v pondelok už prvýkrát vybehneme na novú zrekonštruovanú umelú trávu, kde po viac ako desiatich rokoch došlo k rozhodnutiu majiteľa vymeniť umelý trávnik. Mládežníci aj A mužstvo bude mať v obdobiach, kedy veľa prší a je zima veľmi kvalitnú plochu, čo je dôležité pre rozvoj. To samozrejme nie je len moja zásluha. Je to zásluha všetkých kolegov, ktorí sa na tom podieľajú, od trávnikára až po generálneho riaditeľa klubu. Všetci sa snažíme, aby sa podmienky zlepšovali,“ povedal športový a marketingový riaditeľ.

Dušan Tittel: „Chceme spojenie s fanúšikmi aj s mestom“

Klub na tlačovej konferencii predstavil aj novú sadu dresov. Okrem už tradičnej oranžovej sa môžu fanúšikovia tešiť aj na druhú sadu, ktorá bude v mestských farbách. Pôjde o biely dres doplnený o žltú a červenú farbu. „Spolu s Adidasom sme spravili sadu, kde sme sa vrátili k mestským farbám. Chceme spojenie aj s fanúšikom, aj s mestom. Aby cítili, že futbal tu patrí do najvyššej súťaže, chceme v ňom úspešne reprezentovať mesto, región a budeme sa snažiť dosiahnuť čo najlepšie výsledky, zaželal si Dušan Tittel.

Ako druhý v poradí vyjadril svoje dojmy tréner Norbert Hrnčár. Keď prišla ponuka z Ružomberka, ktorá nás s kolegom zaujala, bolo to ťažké rozhodnutie, nakoľko Myjava hrala Európsku ligu, ale nakoniec nás presvedčilo to, že ružomberský klub je ambiciózny, vývojaschopný, to zázemie aj perspektíva klubu je veľmi zaujímavá. Veríme, že naše pôsobenie bude úspešné a spoločne zažijeme veľa pekných chvíľ. Čo sa týka samotnej prípravy a mesiaca do začiatku ligy, prvoradé bolo, aby sme sa spoznali s mužstvom, naklonili sa na jednu vlnovú dĺžku, rovnaké myslenie. Po mesiaci môžeme povedať, že to mužstvo z časti poznáme, ale aj vzhľadom k tomu, že prišlo k masívnemu odchodu skúsených hráčov, bolo treba mužstvo doplniť a som rád, že nakoniec sa nám podarilo dotiahnuť aj Maťa Chriena a Jakuba Mareša. Títo hráči by nám mohli a mali zvýšiť kvalitu. Samozrejme opierať sa budeme aj o tých skúsených hráčov, ktorí tu zostali – Marek Sapara a Tomáš Ďubek. K nim chceme, aby tí mladí, ambiciózni, draví hráči priniesli energiu a dravosť do mužstva,“ predstavil svoje ambície lodivod tímu spod Čebraťa.

Kapitán tímu Marek Sapara má za sebou náročné sezóny, počas ktorých ho sužovali zranenia. Momentálne sa už ale naplno pripravuje s mužstvom a verí v úspešnú sezónu. „Som momentálne zdravý, trénujem s mužstvom naplno, aj keď nedá sa povedať, že by to bolo ešte na sto percent. Chýba mi herná prax a kondícia, keďže som nehrával v príprave. Pevne verím, že budem zdravý a postupne sa do toho dostanem. Čo sa týka mužstva, veľa hráčov odišlo, veľa hráčov prišlo. Verím, že budeme zdraví, budeme všetci pokope. Partia vyzerá byť vynikajúca a som presvedčený, že toto mužstvo má na to, aby naplnilo predstavy klubu,“ odhodlane dodal Marek Sapara.

Klub má záujem o angažovanie Erika Daniela

Tím opustilo osem futbalistov. Sedem z nich skončilo po vypršaní kontraktu. V prípade Antonína Rosu došlo k dohode o ukončení spolupráce, nakoľko klub chce dávať viac priestoru perspektívnemu Dominikovi Kružliakovi. Je to veľký talent, ktorý tu máme. Chceme aby pravidelne hrával, mal možnosť hrávať za reprezentáciu. Ak nehrával v klube, nemôžeme čakať, že bude hrávať v dvadsaťjednotke. Myslím, že aj tréneri a celé okolie, ktoré ho bližšie spoznalo vidí, že Dominik má perspektívu, je to mladý vývojaschopný, talentovaný hráč. Verím, že čoskoro sa vráti do základného kádra SR “21“. Niektorých hráčov sme zaradili na transferovú listinu, ako je napr. Ivan Kotora, Juraj Vavrík, Richard Bartoš, Miroslav Almaský. Vzhľadom k tomu, že títo chlapci dlhšie pôsobili v klube, ale pre zdravotné problémy nehrávali, chceme hľadať riešenie, aby sa vyliečili, dostali sa do toho a presadili sa v základnom kádri. Budeme sa im snažiť nájsť kluby, či už v okolí alebo v rámci celého Slovenska, ktoré by ich opäť naštartovali. Niektorí dva roky nehrali ligový zápas, takže chceme, aby sa dostali do toho, začali v inom klube, kde bude menší tlak na výsledky a rozohrali sa,“ priblížil situáciu Dušan Tittel.

Ohľadom situácie s gólmanmi sa vyjadril tréner brankárov Marek Rodák. „Nechali sme tu Matúša Macíka, ktorý sa po roku posunul trošku vyššie, vyzerá veľmi dobre, mal by byť jednotka v tomto tíme. Ľuboš Hajdúch je skúsený, pozná to okolie, zažil aj titul, takže sme si ho nechali ako skúseného brankára. V jarnej časti ukázal, že ešte je v dobrej forme, aj keď na začiatku prišiel s kondičnými restami, ale počas jari sa dal dokopy a som veľmi rád. Tretieho zabudovávam do mužstva Pavla Kohára z tímu U19. Je to šikovný mladý chlapec, ale ešte momentálne potrebuje nejaký ten rok potrénovať,“ povedal Marek Rodák.

Po odchodoch nasledovalo predstavenie nových tvárí v ružomberskom drese. Matúša Macíka nepovažujem za nového, pretože už tu bol s nami minulý rok, len sme ho dali v jarnej časti rozchytať do Liptovského Mikuláša. Myslím si, že to bol veľmi dobrý krok, že nesedel na lavičke u nás. Práve naopak, rozchytal sa a takmer doviedol Liptovský Mikuláš do najvyššej súťaže. Matúš sa vrátil k nám a v zápasoch, v ktorých nastúpil ukázal, že ten krok bol správny. Veríme, že Matúšovi sa bude dariť aj u nás v Ružomberku. Z nových mien prišiel Jakub Mareš. Mala by to byť veľká futbalová posila, verím, že sa mu bude dariť. Je to bývalý mládežnícky reprezentant Česka, kde získal aj striebro na Majstrovstvách sveta. Pôsobil v Sparte, naposledy v Dukle Praha, sme radi, že sme ho dotiahli. Druhý je Martin Chrien z Plzne, ktorý hral pred tým v Banskej Bystrici najvyššiu súťaž. Neskôr prestúpil do Plzne. Vzhľadom k tomu, že mal mladý vek, nemal dostatok skúseností, nepodarilo sa mu presadiť v kádri a sme radi, že sa nám podarilo dohodnúť s Plzňou na ročnom hosťovaní. Martin bude u nás pôsobiť najbližšiu sezónu a veríme, že tie výkony budú také dobré, aby sme diskutovali s Plzňou o jeho odkúpení. Z mladších hráčov prišiel Šimon Kupec a Jozef Menich. Šimon má už skúsenosti aj s reprezentačnými zápasmi ako mládežnícky reprezentant. Jozef Menich prišiel z Martina. Z hosťovania sa vrátili Matej Čurma a Štefan Gerec, hráči Ružomberka, ktorí pôsobili v Liptovskom Mikuláši a Matej na jar vo Zvolene. Chceme naďalej spolupracovať s klubmi ako je Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok, ktorí sú najbližší,“ načrtol Dušan Tittel, pričom zároveň priznal záujem klubu o príchod Erika Daniela z Myjavy: Musím povedať, že máme záujem o Erika Daniela z Myjavy, kde už dávnejšie prebehli rokovania. Mali sme ho vytypovaného, ale vzhľadom k tomu, že Myjava hrala Európsku ligu, nechceli sme do nej zasahovať. Ich púť sa bohužiaľ skončila v prvom kole. Dnes som telefonoval s pánom Halabrínom, primátorom mesta a predsedom klubu. Rokovali sme o financiách. Máme záujem, rokovali sme s hráčom, hráč prejavil záujem prísť k nám, takže verím, že sa nám podarí v rokovaniach pokračovať. Bol by to pre nás platný hráč, ale hovorím, je to otázka financií.“

Ružomberok sa dohodol na striedavých štartoch s Liptovským Hrádkom

V minulej sezóne mal klub uzavretú dohodu o striedavých štartoch s Dolným Kubínom. V najbližšom ročníku bude klub spod Čebraťa spolupracovať s tímom ŠKM Liptovský Hrádok. Tím z horného Liptova sa pod vedením Jána Haspru ml. umiestnil v minulej sezóne na bronzovej priečke v treťoligovej tabuľke. Podpísali sme dohodu s Liptovským Hrádkom, ktorý bude pre túto sezónu pre nás farmárske mužstvo. Podľa registračného poriadku Slovenského futbalového zväzu môžeme spolupracovať tak, že budeme poskytovať hráčov. Tí hráči, ktorí nebudú hrať v sobotu ligový zápas, budú môcť hrať v nedeľu za Liptovský Hrádok. Sedeli sme s trénerom Jánom Hasprom mladším, ktorý tu v minulosti pôsobil a dnes úspešne vedie Liptovský Hrádok. Verím, že táto spolupráca bude dobrá pre oba kluby, aj pre hráčov, ktorí nedostanú priestor v A mužstve, aby mohli napredovať a hrať každý víkend,“ zaželal si športový a marketingový riaditeľ MFK.

V cieľoch má klub spod Čebraťa jasno. „Chceme byť mladší, odolnejší, úspešnejší. Predovšetkým, aby sme neboli najstaršie mužstvo. Nemusíme byť najmladšie, ale aby sme boli v optimálnom vekovom zložení. Aby sme boli úspešnejší znamená získať viac bodov ako minulý rok a skončiť lepšie, ako na šiestom mieste. Pohárová Európa nás bude ľahko, pozitívne dráždiť, ale na druhej strane, nesmie to byť tak, že ak sa to nepodarí, padne celý futbal. Možno v minulosti boli tie mantinely od seba veľmi vzdialené. Ja by som bol rád, keby sme sa každý rok posunuli o 10 – 15% vyššie, či už v podmienkach, práci s mládežou alebo budovaním kádra. Potom znova príde ten rok, ako bol pred desiatimi rokmi, kedy sa dala dokopy výborná partia s výborným a skúseným trénerom, takže si myslím, že tak musíme budovať, aby sme nerobili extrémy, ale išli krok za krokom. Na to treba žičlivú atmosféru a samozrejme, každý na tom svojom úseku aby urobil maximum pre MFK Ružomberok,“ povedal Dušan Tittel a na záver sa v mene celého klubu poďakoval partnerom: „Chcem poďakovať tým partnerom, ktorí nám pomáhajú a určite najviac pánovi Fiľovi, pretože keby nebolo jeho snahy, lásky k futbalu a k Ružomberku, tak tieto podmienky, ktoré tu mám nadštandardné, by neboli. Za to mu patrí poďakovanie. Taktiež aj mestu Ružomberok a všetkým partnerom zo spoločnosti ECO-INVEST. Diváci budú chodiť v novej sezóne cez nové turnikety, ktoré umožnia, aby sme mali presnú informáciu, koľko divákov vstúpilo. Chceme aby bola táto sezóna hneď od úvodu dobrá, aby sme nemuseli robiť opatrenia, ako v minulej sezóne. Aby sme sa dobre naštartovali, bola tu žičlivá atmosféra, ľudia si fandili a všetky kroky, ktoré sa urobili, aby boli pozitívne pre futbal.“

Zmeny v kádri: 

Odchody: Darko Tofilosky (skončenie zmluvy), Matej Šavol (ukončenie hosťovania), Štefan Zošák (skončenie zmluvy), Antonín Rosa (ukončenie zmluvy), Martin Boszorád (skončenie zmluvy), Gagik Daghbashyan (skončenie zmluvy), Martin Jakubko (skončenie zmluvy), Adam Kučera (ukončenie hosťovania) 

Odchody v riešení: Ivan Kotora, Juraj Vavrík, Matej Lovás, Richard Bartoš, Miroslav Almaský 

Príchody: Matúš Macík (prestup MFK Tatran Liptovský Mikuláš), Jozef Menich (prestup MŠK Fomat Martin), Šimon Kupec (prestup FC ViOn Zlaté Moravce), Jakub Mareš (prestup FK Dukla Praha), Martin Chrien (hosťovanie FC Viktoria Plzeň), Matej Čurma (návrat z hosťovania MFK Lokomotíva Zvolen), Štefan Gerec (návrat z hosťovania MFK Tatran Liptovský Mikuláš) 

Hráčsky káder – A mužstvo: 

Brankári: Matúš Macík, Ľuboš Hajdúch 

Obrancovia: Dominik Kružliak, Ján Maslo, Šimon Kupec, Peter Maslo, Matej Čurma, Jozef Menich 

Stredopoliari: Milan Ferenčík, Michal Faško, Tomáš Gerát, Matin Nagy, Lukáš Ondrek, Jakub Kudlička, Martin Chrien, Tomáš Ďubek, Marek Sapara 

Útočníci: Peter Gal Andrezly, Jakub Mareš, Andrej Lovás, Štefan Gerec, Miloš Lačný 

Realizačný tím: 

Tréner „A“ mužstva: Ing. Norbert Hrnčár
Asistent trénera „A“ mužstva: Richard Höger
Tréner brankárov: Marek Rodák
Kondičný tréner: Pavol Jančovič
Technický vedúci: Peter Adamčiak
Kluboví lekári: MUDr. Tibor Letko, MUDr. František Rigo
Masér: Juraj Hervartovský, Róbert Pál 

ZDIEĽAJ ČLÁNOK