7.10.2016

Ušľachtilá myšlienka Norberta Hrnčára sa stala skutočnosťou + FOTO

V piatok 7. októbra 2016 navštívili hráči, členovia realizačného tímu ako aj ostatní zamestnanci a predstavitelia klubu MFK Ružomberok, oddelenie hematológie a transfuziológie ÚVN v Ružomberku, kde darovali krv.

S myšlienkou darovať najcennejšiu tekutinu prišiel hlavný tréner A mužstva Norbert Hrnčár. Zachytil som v médiách informáciu, že ružomberská nemocnica má problém s množstvom krvi, vyzývali ľudí, aby ju darovali. Vzhľadom k tomu, že som pravidelný darca, ma to oslovilo. S mužstvom sme to zmenežovali tak, že v rámci reprezentačnej prestávky by bolo možno zaujímavé aj vhodné prísť sem a tí, ktorí môžu, darujú krv,“ prezradil svoj ušľachtilý zámer šéf realizačného tímu.

Tréner daroval krv už deviatykrát. Aká bola reakcia tímu na jeho nápad? „Úplne normálna. Niektorí samozrejme ešte nikdy neboli. Máme v mužstve aj hráčov, ktorí už v minulosti darovali krv. Našli sme naozaj veľa hráčov ochotných podporiť túto myšlienku a zúčastniť sa akcie,“ pochválil Norbert Hrnčár svojich zverencov.

Na oddelení rozdával svoju dobrú náladu útočník Miloš Lačný, ktorý sa tejto procedúry zúčastnil druhýkrát a tak vedel čo ho čaká. „Bol som už asi šesť rokov dozadu,“ spomenul si skúsený útočník, ktorý chválil túto iniciatívu a jasne dával najavo, že strach by sme v jeho prípade hľadali márne: „Nemal som strach. Ja s tým nemám problém, takže nič také som nepociťoval,“ dodal strelec vyrovnávajúceho gólu z posledného ligového súboja.

Myšlienku hlavného trénera chválil aj prednosta oddelenia MUDr. Juraj Mitura. „Mám dobrý pocit z toho, že sa objavila exkluzívna skupina mladých, zdravých ľudí, ktorí prišli v situácii, kedy sme skutočne zúfalo potrebovali krv. Pred časom sa ma novinár pýtal, koľko percent ľudí v zdravotníctve daruje krv. Trošku ma zaskočil a vtedy ma napadla myšlienka, ktorú by som rád zopakoval. Do skupiny darcov krvi sa nevstupuje ani cez profesiu, ani cez vek. Jediná cesta, ktorou sa vstupuje je srdce. Všetkých, ktorí dnes prišli vítam, lebo vstúpili skutočne srdcom a pochopili, že jediný spôsob ako pomôcť ľuďom je darovať krv, pretože krv nebude nikdy len nejaká tekutina. Krv je orgán v tekutom stave a každý z darcov je darcom časti orgánu. Všetkým ešte raz úprimne ďakujem,“ povedal.

Okrem toho, že ide o vykonanie dobrého skutku, darovanie krvi má svoje výhody aj pre vrcholových športovcov. „Ak človek, ktorý vie, že o mesiac alebo šesť týždňov ide podať extrémny výkon, napríklad ide na maratón alebo sa začína liga, daruje krv, naštartuje tvorbu všetkých druhov krvných buniek, čiže červených krviniek, bielych krviniek aj krvných doštičiek, vysvetlil prednosta oddelenia, ktorý mal odkaz pre všetkých ľudí váhajúcich, či darovať krv alebo nie:

Okrem toho, čo som už povedal, každý darca krvi je darcom života. V tomto prípade, sa tak ako žena aj muž môže stať darcom života. Okrem dôležitosti krvi je tu ešte aj užitočnosť pre každého človeka. Darovanie krvi je najjednoduchšou technikou, ako si overiť svoj zdravotný stav a urobiť niečo zmysluplné. Každý človek, ktorý daroval krv má vyšetrený krvný obraz, pečeňové testy, infektologické parametre, taktiež svoju krvnú skupinu, Rh faktor a navyše zmeraný krvný tlak. Takže ak to zoberieme dokopy, darovanie krvi je zhruba ako ročná lekárska prehliadka,“ dodal MUDr. Juraj Mitura.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK