29.5.2017

Dušan Tittel: „Tretie miesto považujem za kolektívny úspech celého klubu“

Sezóna 2016/17 je už minulosťou a preto je tu čas na jej hodnotenie a taktiež na nahliadnutie do budúcich plánov predstaviteľov klubu so športovým riaditeľom Ing. Dušanom Tittelom.

Po jedenástich rokoch čakania sa Ruža umiestnila na medailovej pozícii a vybojovala si účasť v Európskej lige. V čom spočíva tajomstvo úspechu? Základ úspechu osobne vidím v tom, že všetci ťaháme za jeden povraz, každý má svoje kompetencie a v klube sa pracuje profesionálnejšie a odbornejšie. V klube máme vytvorené výborné podmienky a tak veľká vďaka patri predovšetkým p. Milanovi Fiľovi, bez ktorého by nebolo možné napĺňať naše predstavy. Vhodne sme doplnili mužstvo a som rád, že sa k novým a dlhoročným hráčom MFK postupne pridali aj ďalší mladší hráči, ktorí sú veľkou perspektívou do budúcnosti. V súčasnosti máme v reprezentačnom tíme U21 troch našich hráčov a v mládežníckych družstvách nám vyrastajú ďalší výborní futbalisti,“ spokojne konštatoval športový riaditeľ MFK.

Pripisovať podiel na úspešnej sezóne jednotlivcom by nebolo správne. „Zisk tretieho miesta považujem za kolektívny úspech celého klubu a preto by bolo nespravodlivé keby som vyzdvihol len niektorých jednotlivcov. Futbal je kolektívna hra a dobrý kolektív vie nahradiť aj toho najlepšieho hráča,“ vysvetlil Dušan Tittel a pokračoval: Moja predstava o ružomberskom futbale je taká, že musíme vytvoriť dobrý rodinný klub, s profesionálnym vedením, s kvalitnými a odbornými rozhodnutiami vo všetkých oblastiach a s úzkym prepojením fanúšikov a mesta. Túto sezónu mi chýbala väčšia podpora fanúšikov a tak sa v novej sezóne musíme ešte viac zamerať na prácu s fanúšikmi, aby nás na tribúnach bolo viac, čím vytvoríme lepšie prostredie pre našich hráčov a celý klub.“

Ktoré zápasy najviac potešili funkcionára klubu spod Čebraťa a naopak, s ktorými nebol spokojný? Potešili ma víťazstvá nad Slovanom a Trnavou a mrzí ma, že sme nedokázali dosiahnuť lepšie výsledky s mužstvami Žiliny a Trenčína, ktoré nám nesedia ani s ich umelou trávou,“ konštatoval trojnásobný Futbalista roka.

Chceme pokračovať v rozumnej prestupovej politike

Už na konci júna čaká Ružomberok účasť v Európskej lige a umiestnenie na medailovej priečke v najvyššej súťaži je samé o sebe záväzkom do budúcnosti. Na ďalšie úspešné ťaženie sa však bude treba posilniť. Chceme pokračovať v rozumnej prestupovej politike aj do budúcnosti a pokúsime sa vhodne doplniť káder mužstva s tým, že do každej formácie plánujeme s vhodným doplnením. Noví hráči musia zapadnúť nielen herne, ale aj charakterovo a samozrejme, že finančne to musí byť pre klub reálne, lebo nemáme záujem preplácať za každú cenu niektorého hráča,“ povedal Dušan Tittel.

Okrem príchodov však futbalový život so sebou prináša aj odchody. Súboj s Dunajskou Stredou bol posledný v ružomberskom drese pre útočníka Jakuba Mareša, ktorý v práve skončenej sezóne zaznamenal štrnásť ligových gólov, čím viedol rebríček strelcov nášho A mužstva. S Jakubom sme mali dohodu na jeden rok a aj keď sme mali záujem aby u nás pokračoval, rozhodol sa vzhľadom na dobrú finančnú ponuku prestúpiť do Slovana. Jakubovi ďakujeme za odvedené výkony v Liptove a celej jeho rodinke prajeme v budúcnosti pevné zdravie. Hľadáme vhodný typ na doplnenie našej útočnej formácie a verím, že nájdeme kvalitného zakončovateľa. Štýl našej hry nie je postavený na jednom útočníkovi a preto verím, že sa nám v novej sezóne podarí nahradiť Marešove strelecké schopnosti,“ prezradil športový riaditeľ klubu.

A aká je situácia s ostatnými hráčmi? Zostane úspešný tím pokope? Máme záujem, aby za Ružomberok hrali hráči, ktorí chcú hrať za náš klub a ktorí sú prínosom pre MFK. S hráčmi, ktorým končia zmluvy sme osobne sedeli a informovali sme ich, že máme záujem, aby u nás pokračovali aj v ďalšej sezóne a tí, ktorí budú chcieť zostať zostanú a tí, ktorí chcú pokračovať vo svojej kariére niekde inde, prestúpia. Máme záujem, aby sme postupne zapracovali ďalších hráčov aj z nášho dorastu, čo považujem pre klub z pohľadu budúcnosti za veľmi dôležité,“ predostrel mnohonásobný bývalý reprezentant.

Okrem hráčov má svoj podiel na úspechu aj realizačný tím, pričom zámerom predstaviteľov klubu je, aby zostal pokope. Rokovali sme s celým realizačným tímom a máme záujem pokračovať v spoločnej práci s tým, že do realizačného tímu doplníme Ľuba Hajdúcha, keďže sa rozhodol ukončiť hráčsku činnosť a bude sa v najbližších rokoch venovať výchove našich brankárov, čomu sa veľmi teším,“prezradil Dušan Tittel.

Počas sezóny 2016/17 mal MFK Ružomberok uzavretú dohodu o striedavých štartoch s Liptovským Hrádkom, ktorý ešte čakajú posledné zápasy tohto ročníka, no už teraz môžerozprávať o najúspešnejšej sezóne v dejinách, keď sa prebojoval do štvrťfinále Slovnaft Cup-u (na pohárové súboje sa dohoda nevzťahovala pozn. red.) a s prehľadom sa stal víťazom 3. ligy skupina Stred. Teší ma, že spolupráca s klubom bola veľmi dobrá a aj ružomberskí hráči prispeli k peknému a jasnému víťazstvu v 3. lige,“pochválil športový riaditeľ spoluprácu s tímom z horného Liptova a predostrel zámer do ďalších rokov:„Do budúcnosti plánujeme vytvoriť v klube rezervné mužstvo dospelých, tak, ako to bolo v minulosti a v týchto dňoch hľadáme vhodný formát či už "juniorky" respektíve "B" mužstva MFK Ružomberok, v ktorom by pravidelne hrávali hráči od 18-21 rokov.“

Prípravu na novú sezónu odštartuje ružomberské A mužstvo v piatok 9. júna 2017 na svojom štadióne.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK