2.7.2017

Mládežnícke tímy majú za sebou sezónu 2016/17

V čase, kedy končila Fortuna liga 2016/17, boli mládežnícke súťaže ešte v plnom prúde a niektoré tímy hrali až do posledného júnového víkendu. Po skončení ročníka sme sa za ním obzreli so športovým riaditeľom mládeže Ladislavom Peckom.

Najstaršie dorastenecké družstvo U19 vybojovalo pred rokom návrat medzi elitu nielen sebe, ale aj pre mladších dorastencov. Na výkony v druhej lige nadväzovali aj počas jesene v najvyššej súťaži a ukončili ju na druhej pozícii, no po jari klesli na piatu priečku. „Všetci sme boli radi, že „devätnástka“ postúpila, dostali sme sa do útvaru talentovanej mládeže. Práve tú jeseň sme mali nad očakávanie, bolo to trošku aj eufóriou z postupu a tým, že nás súperi nepoznali. Dostali sme sa vysoko. Škoda, že sme nezvládli jarnú časť a nezostali na medailových priečkach, ale je tam veľa šikovných chlapcov. Teraz už traja išli do prípravy s Áčkom, čo je na „devätnástke“ najdôležitejšie,“ konštatoval športový riaditeľ mládeže.

Mladší dorast U17 ukončil sezónu na piatom a U16 na deviatom mieste. „Myslím si, že to zodpovedá našej kvalite. Je dobré, že sa presadzovali chlapci v prvej lige. Aj na jar sme posúvali hráčov do „devätnástky“, do „šestnástky“, do „sedemnástky“, bolo veľa zranených a u mladších hráčov sú výkyvy väčšie, ale boli tam niektoré vynikajúce zápasy. Fakt dobre hrali hlavne s ťažšími súpermi, niektorí v hlavách nezvládli tie slabšie. Bolo to možno spôsobené aj tým, že sme po návrate do prvej ligy museli vytvárať nové mužstvo a dávať dokopy z jedného mužstva dve kvalitné mužstvá. Ja si myslím, že sa nám to podarilo. Dobre sme doplnili hráčov do týchto kategórií kvalitnými hráčmi, ktorí by mohli byť dobrí pre dospelý futbal,“ povedal Ladislav Pecko.

Ktorých dorastencov by si vedel športový riaditeľ mládeže predstaviť v seniorskom tíme? „Hráči ako Matej Madleňák, Marek Bobček, Jakub Kudlička, Matúš Kmeť, Marek Totkovič, Mário Mrva, Ivan Krajčírik a Marek Bakoš sa po našom návrate do prvej ligy dostali znova do reprezentácie a dostali sa už aj do hľadáčika trénerov A mužstva a už absolvovali s prvým mužstvom nejakú záťaž a aj zápasy, buď prípravné alebo ako Kubo aj majstrovské. Je dobré, že z najmladších dorastencov sa vygenerovali Michal Dopater a Tomáš Bobček. Myslím si, že sú to v našom klube hráči, ktorí majú veľkú perspektívu pre A mužstvo,“ pochválil mladé nádeje Ladislav Pecko.

Sympatické výkony podávali žiacke tímy. Kategória U15 obsadila v nadstavbe I. LSŽ stred + východ tretiu a výber U14 prvú pozíciu. Mladší žiaci U13 a U12 sa stali víťazmi I. LMŽ stred. „U žiakov ani nejde o výsledky. V lete sme si povedali s trénermi na čom chceme pracovať, akou cestou chceme ísť. Pre mňa bolo potešiteľné, že som videl nárast futbalovej kvality v každom ročníku. Od júla, kedy s nimi tréneri začínali, každý vidí rozdiel aj tréneri, aj my ostatní. Chlapci urobili progres a odzrkadlilo sa to aj v tabuľkovom postavení. Pre mňa aj pre všetkých trénerov bolo podstatné, že chlapci urobili za ten rok veľký futbalový pokrok, čo je najdôležitejšia úloha týchto kategórií,“ prezradil športový riaditeľ mládeže. Kategória U14 s trofejou za prvenstvo

Množstvo zápasov majú za sebou aj prípravky U11, U10, U9, U8 a U7, pričom najstaršia prípravka U11 sa pravidelne predstavuje v Kormanovom pohári, kde v konkurencii žiackych tímov z okolia obsadila v skupine A tretiu pozíciu a po úspešnom dvojzápase s tretím tímom skupiny B sa umiestnila na celkovej piatej priečke. „V prípravkách vôbec nejde o výsledky, ide o hru. Sú tam dobrí tréneri, ktorí ich učia hrať futbal, vedú ich k tomu na čele s Robom Hazuchom. Potešiteľné pre mňa bolo, že sa do prípravky pomaly hlásili noví záujemcovia a doplnili sa mladšie ročníky. Dvakrát som bol pozrieť na tréningoch, kde prišlo veľa nových chlapcov. Majú záujem o futbal, chcú pracovať a máme trénerov, ktorí ich dokážu viesť a pritiahnuť,“ pochválil trénerov Ladislav Pecko.

Okrem talentovaných chlapcov sa môže Ružomberok pýšiť aj šikovnými futbalistkami, keďže na základe spolupráce s Ľubochňou mal v uplynulom ročníku aj výber žien a žiačok. Žiačky v zime vyhrali Halovú sezónu mládeže 2016/17 a na jar sa stali majsterkami Slovenska. Ženy vybojovali postup do najvyššej súťaže. „Som rád, že je spolupráca s Ľubochňou a dievčatá aj žiačky hrajú u nás. Ženy postúpili do prvej ligy. Preto od novej sezóny budeme mať aj juniorky, vytvorí sa ďalší priestor pre dievčatá. Je to populárne medzi nimi a keď bola tá príležitosť a dalo sa vyhrať, je dobré, že postúpili a že môžu napredovať a môžu sťahovať z okolitých dedín aj viac dievčat. Je to pre nich, pre Ľubochňu, ale aj pre Ružomberok výborná reklama športu,“ potešil sa športový riaditeľ mládeže. 

ZDIEĽAJ ČLÁNOK