18.7.2017

Ružomberok má na to, aby sa etabloval na špici slovenskej ligy

V utorok 18. júla 2017 sa na ružomberskom štadióne konala tlačová konferencia pred začiatkom Fortuna ligy 2017/18. Zúčastnili sa jej hlavný tréner A mužstva Norbert Hrnčár a defenzívna dvojica Dominik Kružliak a Ján Maslo.

Ružomberok sa v minulej sezóne umiestnil na tretej priečke a tak bola príprava ozvláštnená atraktívnymi zápasmi Európskej ligy. Pred vstupom do druhej najprestížnejšej futbalovej súťaže na starom kontinente, Liptáci stihli odohrať počas sústredenia v Slovinsku prípravné stretnutia s kosovským majstrom KF Trepca 89 (1:1), s maďarským celkom Videoton FC (0:3, hralo sa v Rakúsku) a následne absolvovať domácu generálku s Třincom (1:0). Potom už prišiel na rad dvojzápas so srbskou Vojvodinou, postup do druhého predkola a pomedzi súboje v pohárovej Európe aj prípravný zápas s Karvinou (2:3), kde dostali priestor hlavne tí hráči, ktorí nezasiahli do domáceho zápasu druhého predkola Európskej ligy so SK Brann.

Príprava bola špecifická vzhľadom k tomu, že Ružomberok sa po dlhom čase dostal do Európskej ligy. Tomu sme museli prispôsobiť aj program. Začiatok prípravy bol skorší oproti ostatným klubom. Čas na prípravu pred prvým vážnym zápasom v Novom Sade bol kratší, takže všetko sme to museli kumulovať do kratšieho obdobia a do intenzívnejšej práce v tréningovom procese aj mimo tréningového procesu,“ spomenul si na prípravu ružomberský lodivod.

Klub musel promptne reagovať na odchody

Vedenie klubu malo plné ruky práce po odchodoch Tomáša Ďubeka, Jakuba Mareša, Michala Faška, Tomáša Geráta, Martina Nagya a Andreja Lovása, ktorým sa skončila zmluva. Do tímu tak prišli Matej Kochan, Kristi Qose,Tihomir Kostadinov, Dominik Kunca a Nermin Haskić. Bol to jeden z tých momentov, kvôli ktorým manažovanie prípravy muselo byť omnoho intenzívnejšie aj čo sa týka tréningového procesu, aj čo sa týka personálnych zmien v mužstve. Došlo k šiestim odchodom, tak sme museli na to reagovať. Tým hráčom skončila zmluva, takže sme to nemohli výraznejšie ovplyvniť. Všetci hráči dostali ponuku, ale rozhodli sa pre pôsobenie v iných kluboch. Je to normálny proces, normálny futbalový biznis, takže sme na to museli reagovať tým, že sme z hľadiska príchodu riešili iných hráčov. V priebehu toho obdobia, respektíve už po začiatku Európskej ligy sme mužstvo doplnili tak, ako sme si to zhruba predstavovali,“ prezradil Norbert Hrnčár.

Lodivod mužstva z centra dolného Liptova ozrejmil výber nových tvárí v oranžovom drese. „Vybrali sme ich s presvedčením, že môžu pomôcť tomuto mužstvu, tomuto klubu a môžu byť zaujímavými hráčmi aj z hľadiska budúcnosti. Boli konkrétne vytypovaní aj z hľadiska typológie, aj z hľadiska športovej výkonnosti a mentálneho nastavenia. Takže si myslím, že z tých hráčov, ktorí prišli, bude mať každý jeden mužstvu čo dať a budem môcť konštatovať, že to budú vydarené transfery,“ povedal ružomberský kormidelník a pokračoval: Ešte by som k transferom dodal, že sme hľadali ročníkovo mladších hráčov. Hráči, ktorí prišli sú mladší, možno až na Nermina Haskića, ktorý je skúsenejší, ale tiež má len 28 rokov. Hľadali sme typologicky aj vekovo mladších hráčov. Naša filozofia je zabudovať do mužstva mladších hráčov, ochotných spĺňať tie požiadavky, ktoré požadujeme.“

Norbert Hrnčár zároveň pripustil, že v prípade možnosti posilniť káder o známe a zároveň dostupné meno, by sa klub nebránil prípadnému doplneniu mužstva. Hlavného trénera následne doplnil aj Dominik Kružliak, ktorý pokiaľ nehrá skúsený stredopoliar Marek Sapara, nosí na svojom ramene kapitánsku pásku. „Príprava bola kratšia, bola intenzívnejšia. Hlavné bolo zabudovať nových hráčov do mužstva, čo si myslím, že sa aj podarilo. Chalani dobre zapadli aj do systému, do partie, čiže si myslím, že splnila svoj účel,“ konštatoval stabilný člen ružomberskej defenzívy.

Novinárov prítomných na tlačovej konferencii zaujímala aj situácia ohľadom brankára Ľuboša Hajdúcha, ktorý sa stal novým trénerom brankárov, no zároveň je ešte stále spolu s Matúšom Macíkom a Ivanom Krajčírikom adeptom na strážcu svätyne. Zatiaľ má takú funkciu, že robí trénera a je aj alternatívou do brány. Samozrejme nie je to ideálny stav, ale zatiaľ nám to funguje. Zatiaľ sme riešili prioritnejšie pozície doplnenia kádra, takže časom možno príde aj k tomu. Máme tam ešte talentovaného Iva Krajčírika, z ktorého môže vyrásť zaujímavý brankár, ale ešte potrebuje čas,“ vysvetlil hlavný tréner A mužstva.

V Ružomberku sú stále vysoké požiadavky

Ružomberok zvládol dvojzápas s Vojvodinou, keď po prehre v Novom Sade 1:2 a následnom domácom víťazstve 2:0 postúpil do druhého predkola, v ktorom aktuálne bojuje o postup s tímom SK Brann. V súboji na vlastnom trávniku podľahol súperovi z druhého najväčšieho nórskeho mesta 0:1 a vo štvrtok v Nórsku bude musieť doháňať tesnú stratu. Motiváciou naviac je žreb tretieho predkola, ktorý prisúdil úspešnejšiemu celku z dvojzápasu Ružomberok – SK Brann za súpera anglický Everton FC. Ja si myslím, že nie len ja, ale aj kabína a celý klub pocítil atmosféru Európskej ligy, ktorá je úžasná. Zopakujem to, čo som povedal na minulej tlačovke, že sa nám podarilo behom sedem dní dvakrát vypredať štadión. Sú to úžasné momenty a musíme robiť všetko preto, aby sa opakovali. Myslím, že tento klub má potenciál na to, aby sa etabloval na špici slovenskej ligy a hrával tieto zaujímavé zápasy,“ zaželal si šéf ružomberského realizačného tímu.

S akými cieľmi Ruža vstupuje do novej sezóny? „Konkrétny cieľ nebol stanovený, to, že vyjadrujem filozofiu zabudovať mladších, behavých hráčov, ochotných prispôsobiť sa tomu spôsobu hry, ktorý chceme prezentovať, to je jeden z prvkov, ktorý je podstatný a Európska liga nám chutí, takže prečo si tú chuť nezopakovať aj budúci rok? Ešte stále sme v nej a budeme sa snažiť v nej udržať čo najdlhšie. Uvidíme ako vyjde štvrtkový zápas. Spravíme maximum preto, aby sme hrali jeden z vrcholov na slovenskej klubovej scéne, lebo v ďalšom kole čaká buď nás alebo Bergen zápas s Evertonom a to je naozaj top značka. Páči sa nám v Európskej lige a verím, že budeme robiť všetko preto, aby sa nám to podarilo aj o rok,“ povedal Norbert Hrnčár a pokračoval: „V Ružomberku sú stále vysoké požiadavky. Minulý ročník sme po jesennej časti potichúčky vyplávali k tretiemu miestu, že možno po jeseni nik nečakal, že tak skončíme, ale je to naozaj výsledok poctivej dennodennej práce tu v klube. To je naozaj len odraz toho, že keď sa dobre robí, ten efekt príde.“

Ligový kolotoč sa nanovo rozkrúti už tento víkend a prvý zápas nového ročníka Fortuna ligy odohrá Ružomberok v nedeľu 23. júla 2017 o 19:00 v Zlatých Moravciach. Keďže hráči majú stále náročný program a nemali veľa času na oddych, nepociťujú ešte únavu z uplynulej sezóny? „Čo sa týka mňa, určite žiadna únava nie je. Dovolenka bola síce kratšia, ale myslím, že sme si dobre oddýchli. Únavu nepociťujem a verím, že nikto v mužstve,“ konštatoval Ján Maslo a v rovnakom duchu reagoval aj Dominik Kružliak: Som mladý hráč, takže únavu nemôžem pociťovať a ani nepociťujem. Dovolenka bola krátka, ale my sme sa tešili na futbalod začiatku dovolenky a určite nie je ani nebola nejaká únava.“

Výsledky prípravných zápasov:

KF Trepca 89 – MFK Ružomberok 1:1 (0:1)
Videoton FC MFK Ružomberok 3:0 (2:0)
MFK Ružomberok
– FK Fotbal Třinec 1:0 (0:0)
MFK Ružomberok
– MFK Karviná 2:3 (1:1)
Góly v príprave:

Dalibor Takáč (1), Štefan Gerec (1), Dominik Kunca (1), Miloš Lačný (1)

Výsledky doterajších zápasov v Európskej lige 2017/18:

FK Vojvodina – MFK Ružomberok 2:1 (2:0)
MFK Ružomberok
– FK Vojvodina 2:0 (0:0)
MFK Ružomberok
– SK Brann 0:1 (0:0)
Góly v Európskej lige:

Erik Daniel, Ján Maslo, Nikola Kovačević vl.

Hráčsky káder – A mužstvo:

Brankári: Ľuboš Hajdúch, Matúš Macík, Ivan Krajčírik

Obrancovia: Dominik Kružliak, Ján Maslo, Šimon Kupec, Peter Maslo, Matej Čurma, Jozef Menich

Stredopoliari: Matúš Kmeť, Kristi Qose , Peter Gal Andrezly, Dalibor Takáč, Dominik Kunca, Matej Kochan, Matej Madleňák, Jakub Kudlička, Tihomir Kostadinov, Erik Daniel, Marek Zsigmund, Marek Sapara

Útočníci: Mário Almaský, Nermin Haskić, Štefan Gerec, Miloš Lačný

Realizačný tím:

Tréner “A“ mužstva: Ing. Norbert Hrnčár
Asistent trénera “A“ mužstva: Richard Höger
Kondičný tréner: Pavol Jančovič
Technický vedúci: Peter Adamčiak
Kluboví lekári: MUDr. Tibor Letko, MUDr. František Rigo
Masér: Juraj Hervartovský

ZDIEĽAJ ČLÁNOK