25.7.2017

Ružomberok bude mať futbalovú akadémiu

Vďaka finančnej pomoci od Ministerstva školstva a spoločnosti ECO-INVESTMENT a.s., vznikne pri areáli ZŠ Klačno v Ružomberku ako aj v areáli futbalového štadióna do roku 2019 futbalová akadémia.

Ružomberok má veľmi dobré skúsenosti s výchovou mladých športovcov, a to predovšetkým vo futbale a basketbale, v ktorých dlhodobo dosahuje výborné výsledky. V Liptove vyrástlo niekoľko futbalových hráčov ako Žofčák, Sapara, Kucka či Jendrišek, ktorí reprezentovali našu krajinu v mládežníckych aj seniorských reprezentáciách. Pôsobia tu najtalentovanejší hráči nielen z Liptova, ale tiež z Oravy, Turca, Banskej Bystrice či východného Slovenska. „Dlhoročné skúsenosti s mládežníckym futbalom nám ukazujú, ako nevyhnutný je fungujúci model prepojenia klub – škola v oblasti športovej prípravy a vzdelávania. Kvalitný systém prepojenia základných a stredných škôl so športovými triedami je presne tá cesta, ktorá mladým ľuďom otvára dvere k úspechu," uviedol generálny manažér MFK Ružomberok Ľubomír Golis.

Hlavným zámerom vybudovania futbalovej akadémie v Ružomberku je vytvoriť priestor na športovú a mimo športovú činnosť mládeže v celej spádovej oblasti severného Slovenska. Kvalitná futbalová infraštruktúra, moderné ubytovacie zariadenie, vzdelávacie miestnosti či kvalitný trénerský a pedagogický personál sú zárukou zdravého vývoja mladých ľudí, ktorí budú príkladom pre svoje okolie.

Aj keď sa v Ružomberku podarilo vychovať veľa kvalitných futbalistov, je stále problémom infraštruktúra, najmä nedostatočný počet ihrísk, ktoré pri počte 15 družstiev v klube nepostačujú na kvalitný tréningový proces.

V rámci projektu tak v blízkosti ZŠ Klačno vznikne futbalové ihrisko s umelou trávou s certifikáciou FIFA PRO rozmer 100 x 55 metrov, ktoré bude doplnené o atletický sektor. Súčasťou akadémie bude aj ubytovacie a vzdelávacie zariadenie pre športovcov a trénerov a tribúna pre 200 ľudí v areáli futbalového štadióna.

V rozpočte kapitoly Ministerstva školstva na rok 2017 budú na tento účel vyčlenené finančné prostriedky v objeme 1,5 mil. EUR. Na realizácii projektu futbalovej akadémie sa bude finančne podieľať aj spoločnosť ECO-INVESTMENT a.s. Milana Fiľa, ktorá dlhodobo podporuje ružomberský futbal a do činnosti a prevádzky MFK Ružomberok investovala v priebehu rokov už viac ako 30 miliónov EUR.

Dôkazom toho, že vieme vychovať kvalitných športovcov je aj to, že futbalisti MFK Ružomberok sú aktuálne v 3. predkole Európskej ligy 2017/2018, v ktorom budú o pár dní čeliť mimoriadne atraktívnemu súperovi - anglickému FC Everton. Bez adekvátnej finančnej podpory by dosiahnutie takéhoto úspechu nebolo možné,“ uzavrel generálny manažér klubu Ľubomír Golis.

Ilustračná foto: Rudolf Maškurica (archív)

ZDIEĽAJ ČLÁNOK