15.12.2017

Rok 2017 sa zaradí medzi najúspešnejšie roky v histórii klubu

Jesenná časť Fortuna ligy je už od nedeľného duelu minulosťou a tak sme ju zhodnotili s hlavným trénerom nášho A mužstva Norbertom Hrnčárom.

O roku 2017 môžeme už pokojne hovoriť ako o jednom z najúspešnejších rokov ružomberského futbalu v bohatej 111-ročnej histórii. Klub získal tretíkrát v dejinách bronzovú medailu a celkovo sa štvrtýkrát umiestnil na medailovej pozícii. Vďaka tomu v lete štartoval v predkolách Európskej ligy, kde vyradil Vojvodinu Novi Sad, Brann Bergen a v treťom predkole Ruža po slušnom výkone s vysoko favorizovaným Evertonom, so cťou opustila pohárovú Európu. Samotný fakt, že sme mohli účinkovať v Európskej lige, privítať naozaj zaujímavých súperov, už to samo o sebe hovorí, že sezóna začala veľmi pekným dobrodružstvom. Trikrát vypredaný štadión, úžasné zážitky zo zápasov s Vojvodinou, Bergenom a aj Evertonom. Leto bolo síce hektické, náročné, ale atraktívne,“ spokojne si zaspomínal ružomberský tréner.

Ružomberok vo Fortuna lige zaujal najmä desaťzápasovou sériou bez prehry, ktorú ohraničovali súboje so Slovanom Bratislava a ukončil jeseň na piatej pozícii so ziskom 31 bodov. Na druhé miesto stráca jediné víťazstvo, no rovnako tri body ho delia aj od siedmej pozície. Jeseň bola nezvyčajne náročná pre náš klub vzhľadom k tomu, že sme odohrali 29 súťažných zápasov. Za pochodu sme prebudovali mužstvo, keď odišlo osem hráčov, z toho štyria zo základnej zostavy. Bolo naozaj dôležité zabudovať hráčov, ktorí postupne prichádzali. Mužstvo sme zároveň výrazne omladili. Popri tom sme hrali náročné zápasy Európskej ligy, do toho prišla Fortuna liga. Takže dovolím si tvrdiť, že sme náročný program zvládli veľmi slušne. Piate miesto je dobrá štartovacia pozícia do jarných zápasov, kde máme len minimálnu stratu na druhé miesto. Jeseň môžem z môjho pohľadu hodnotiť len pozitívne. Desaťzápasová séria svedčí o vysokej stabilite výkonov. Keď rok 2017 premietneme do faktov, tretie miesto vo Fortuna lige, výrazne omladený káder,účasť v Európskej lige, umiestnenie na špici tabuľky a účasť v jarnom štvrťfinále Slovenského pohára vyznieva mi to ako naozaj veľmi úspešný rok 2017,“ skonštatoval Norbert Hrnčár.

Počas zimnej prestávky vládne spokojnosť ešte s jednou splnenou jesennou úlohou. Okrem účinkovania v Európskej lige a účinkovania vo Fortuna lige sme sa zároveň dostali do štvrťfinále Slovenského pohára, čo nám dáva možnosť zostať v boji o Slovenský pohár a aj o miestenku v Európskej lige,“ pochválil lodivod tímu spod Čebraťa svojich zverencov za pôsobenie v Slovnaft Cupe, kde nepripustili zaváhanie v súbojoch na pôde mužstiev FK Veľká Lomnica, FK 05 Levoča, TJ Družstevník Belá-Dulice a aj klubu MFK Skalica, bojujúceho o návrat medzi elitu.

Po jeseni jednoznačne prevládajú pozitíva. Vždy sa však nájde niečo, čo treba zlepšiť a inakšie to nie je ani v súčasnej situácii. Ružomberok tlačí topánka najmä v nedostatočnom počte futbalistov. Káder nie je dostatočne široký na také množstvo zápasov. Ako náhle vypadnú jeden, dvaja hráči, vtedy sa ten problém javí. Základ mužstva je dobrý, je silný, ale ak chceme byť dlhodobo konkurencieschopní mužstvám na horných priečkach Fortuna ligy, káder potrebujeme vhodne doplniť,“ povedal Norbert Hrnčár.

Pokiaľ je reč o šírke kádra, dôležitá je aj herná prax futbalistov a tú musia niekde nadobudnúť. V posledných dvoch sezónach riešila situáciu dohoda o striedavých štartoch najskôr s Dolným Kubínom a neskôr s Liptovským Hrádkom. V aktuálnej sezóne má klub juniorské mužstvo štartujúce v štvrtej najvyššej súťaži. Čo je podľa trénera A mužstva lepšie? Striedavé štarty alebo vlastná rezerva? Beriem to ako fakt. V klube sa rozhodlo, že sa vytvorí rezervné mužstvo. Myslím, že spolupráca bola v poriadku. Hráči, ktorí mohli ísť hrať za juniorské mužstvo vždy patrili k lídrom a aj výsledkovo to bolo v poriadku. Hlavne hráči, ktorí nemali zápasovú prax v A mužstve sa mohli herne realizovať v juniorke,“ pochválil šéf ružomberského realizačného tímu spoluprácu medzi jednotlivými výbermi.

Hráči si od začiatku tohto týždňa vychutnávajú zimnú prestávku, ktorá sa skončí o necelý mesiac a začne sa tvrdá zimná príprava. Od 6. januára budú hráči chodiť na fyzické testy do Banskej Bystrice a 8. už je štart do prípravy, ktorá bude krátka, ale o to intenzívnejšia,“ prezradil Norbert Hrnčár.

Na záver by som sa chcel poďakovať majiteľovi za vytvorenie kvalitných podmienok, stabilného ekonomického zázemia. Všetkým fanúšikom za priazeň počas celého roka a zároveň im popriať príjemné prežitie vianočných sviatkov,“ vyslovil vďaku kormidelník mužstva z centra dolného Liptova.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK