8.1.2018

Ruža odštartovala prípravu na jarnú časť Fortuna ligy

V pondelok 8. januára 2018, začalo ružomberské A mužstvo prípravu na jarnú časť Fortuna ligy.

Príprava potrvá do polovice februára, kedy čakajú na Liptákov zostávajúce tri náročné súboje základnej časti a potom bude nasledovať nadstavba. Aká bude príprava? Kratšia o to intenzívnejšia a dúfam, že dobrá k tomu, aby sme boli na jar úspešní,“ povedal hlavný tréner Norbert Hrnčár.

Ruža odohrá prvý prípravný duel už tento piatok o 13:00 na domácom umelom trávniku s Liptovským Mikulášom a presne po týždni si na rovnakom mieste zmeria sily s Lokomotívou Košice (11:00) a Vítkovicami (14:00). V termíne od 22. januára do 2. februára, odcestuje na sústredenie do Chorvátska, kde má v pláne absolvovať ďalšie tri stretnutia s prvoligovými mužstvami. Preto sme to tak riešili, aby sme zmenili prostredie aj predpokladám, že našli dobré terény. Dúfam, že počasie nám bude priať. Je to jedna z častí zimnej prípravy,“ priblížil ružomberský lodivod. Aktuálny plán prípravy nájdete TU.

Na prvom tréningu sa ukázala aj jedna nová tvár, dvadsaťročný český útočník David Čapek. Prišiel sem mladý talentovaný útočník zo Sparty David Čapek. Otestujeme ho a podľa toho sa rozhodneme,“ povedal tréner.

K možným príchodom sa vyjadril aj športový a marketingový riaditeľ klubu Dušan Tittel. Máme rozpracované niektoré varianty, ktorých hráčov by sme doplnili. Samozrejme ešte je to predčasné. Rokovania medzi klubmi intenzívne prebiehajú a vzhľadom k tomu, že tí hráči majú platné kontrakty so svojimi klubmi. Máme predstavu, že by nás posilnili minimálne dvaja hráči,“ vysvetlil športový riaditeľ.

Jednou z posíl tímu sa môže stať 26-ročný stredopoliar Róbert Gešnábel. S hráčom a jeho materským klubom FC ViOn Zlaté Moravce komunikujeme, keďže má ešte rok platnú zmluvu, myslím si, že typologicky by sa nám hodil do koncepcie nášho klubu. Strelecky sa mu na jeseň vo ViOne mimoriadne darilo a tak by som bol osobne rád, keby sa nám ho podarilo získať. Samozrejme je to na rokovaniach klubov. Musíme však rešpektovať, že má platný kontrakt,“ prezradil Dušan Tittel.

Na prelome rokov dominovala v centre dolného Liptova ako téma číslo jeden situácia ohľadom Marka Saparu. „Musím sa priznať, že ma prekvapila táto úplne zbytočná kauza. Keď som prišiel do klubu v roku 2015 tak som Markovi povedal, že raz ma nahradí na poste športového riaditeľa. Marek v kľude bez emócií prehodnotil, či má ešte význam pokračovať v aktívnej činnosti ako profesionálny futbalista. V klube chceme dávať väčší priestor naším mladým talentovaným hráčom ako Bobček, Madleňák, Kudlička, Kmeť a ďalším, ktorí majú potenciál hrávať v A mužstve v budúcnosti. Musíme im otvoriť dvere kabíny A mužstva nielen aby sa mohli zapájať do tréningového procesu, ale aj aby hrávali. Aby nastúpili najskôr na päť, neskôr na desať minút. To je tá cesta, ktorou chceme ísť. Viem, že niekedy je to na úkor starších hráčov, ale iná cesta bohužiaľ neexistuje. Keď som prišiel v roku 2015, bolo tu viac hráčov nad tridsať rokov na sklonku svojej kariéry a ak chceme mať predstavu postupného prebudovania mužstva, tak bez toho, aby sme im uvoľnili priestor, nemôžeme zapracovať mladých hráčov. Markovi bola ponúknutá práca v klube a preto k dohode aj veľmi rýchlo prišlo. Chápem, že Marek mal stále ambíciu ešte hrávať, ale myslím si, že sa rozhodol správne, aj keď viem, že ukončiť kariéru nie je ľahké. V klube je doma a tak jeho nové manažérske pôsobenie je vítané a verím, že sa bude aktívne spolupodieľať na výchove nových “Saparov”,“ povedal športový riaditeľ a ako tiež poznamenal, všetci ostatní hráči majú platný kontrakt s klubom a klub do tejto chvíle nedostal žiadnu oficiálnu ponuku týkajúcu sa prestupu niektorého z našich hráčov.

V akom prípade bude vládnuť v Ružomberku spokojnosť po jarnej časti? Keď zopakujeme úspešný ročník z minulej sezóny, kedy sme skončili na peknom treťom mieste. Konkurencia je samozrejme ťažká. Máme podobnú štartovaciu pozíciu ako minulý rok, a tak verím, že sa dobre pripravíme a úvod súťaže zvládneme tak, aby sme boli úspešní. Predovšetkým nie je dôležité, či skončíme druhí, tretí alebo štvrtí. Predovšetkým je dôležité aby mal klub smerovanie, aby sa nám podarilo naplniť to, čo chceme a čo sme už pred dvomi rokmi povedali, že chceme robiť. Priznám sa, že ma prekvapili tie útoky, ktoré boli zo strany niektorých osôb na koncepciu klubu a tak musím pripomenúť čo všetko sa v klube za tie dva roky urobilo či zmenilo za aktívnej pomoci všetkých ľudí čo pracujú v klube. Nainštalovalo sa vyhrievanie hlavného ihriska, dokončila sa nová tribúna s fantastickým zázemím pre hráčov, vymenila sa stará umelá tráva, je pripravená kompletná štúdia mládežníckej akadémie s novou tribúnou, ktorú chceme začať stavať ešte tento rok. Nesmieme zabudnúť na rekonštrukciu ihriska na Bielom Potoku čo napomôže k zlepšeniu našej infraštruktúry. Dorastenecké mužstvá postúpili z druhej ligy do prvej, vytvorili sme nové juniorské mužstvo a naše Áčko skončilo na peknom treťom mieste v uplynulej sezóne a úspešne sme hrali európsku súťaž UEFA. Takže si myslím si, že medializovaná kritika bolo účelová a neobjektívna. Filozofia klubu je jasná, postupne napredovať v každej oblasti a dobre reprezentovať mesto a región Liptova,“ zamyslel sa Dušan Tittel.

Na prvom tréningu sa zúčastnili:

Matúš Macík, Ivan Krajčírik, Dominik Kružliak, Ján Maslo, Milan Ferenčík, Matúš Kmeť, Mário Almaský, Peter Gal Andrezly, Dalibor Takáč, Dominik Kunca, Nermin Haskić, Matej Kochan, Šimon Kupec, Štefan Gerec, Michal Jonec, Peter Maslo, Jakub Kudlička, Matej Čurma, Jozef Menich, Erik Daniel, Marek Zsigmund, Artur Pikk, David Čapek

Zajtra sa k tímu pripoja Kristi Qose a Tihomir Kostadinov, ktorí mali Vianoce počas tohto víkendu a pre chorobu prvý tréning neabsolvoval Matej Madleňák. 

ZDIEĽAJ ČLÁNOK