26.6.2018

Mládež nám na jar robila radosť

Keďže všetky mládežnícke kategórie už majú za sebou ročník 2017/18, zhodnotili sme ho so športovým riaditeľom mládeže Ladislavom Peckom.

Veľmi pekne si na jar počínal starší dorast U19. Výborne reprezentoval klub na medzinárodnom turnaji v Nemecku, ktorý vyhral a robil nám veľkú radosť aj vo svojej najvyššej súťaži. Po jeseni, kedy mnohé sľubne sa vyvíjajúce zápasy nedoviedol do víťazného konca, na jar vyhral trinásť zo šestnástich súťažných duelov a obsadil konečnú druhú priečku. Nejde len o to druhé miesto, samozrejme to je dobré. Škoda jesene, lebo myslím si, že pri tej forme čo mali na jar by ich asi nik nepredbehol, ale taký je futbal. Je pozitívne, že hrali pekný futbal, dalo sa na to pozerať a úplne najlepšie je, že viacerí hráči išli do prípravy A mužstva a verím, že sa z nich pár uchytí,“ pochválil športový riaditeľ mládeže výber, z ktorého je momentálne šesť hráčov na sústredení so seniorským tímom.

Viacerí dorastenci si taktiež slušne počínali v mládežníckej reprezentácii. Mladší dorast ukázal svoju kvalitu na medzinárodnom turnaji v Taliansku, kde vo veľmi silnej konkurencii vybojovali bronzovú pozíciu. Ligovú sezónu ukončila sedemnástka na štvrtej a šestnástka na tretej priečke. Myslím, že dorasty majú svoju veľmi dobrú kvalitu. Na Slovensku patríme do špičky. Hrajú dobrý futbal. Je to dobré, že môžeme nadväzovať na devätnástku. Tak, ako pri devätnástke aj v tejto kategórii sú hráči, ktorí majú veľkú perspektívu hrávať za naše Áčko,“ spokojne konštatoval Ladislav Pecko.

Starší žiaci U15 uzavreli nadstavbovú časť I. LSŽ stred + východ na druhej priečke s rovnakým počtom bodov ako mala prvá Žilina. Štrnástka sa umiestnila na štvrtom mieste. Pätnástka aj štrnástka boli haloví majstri Slovenska a pätnástke v lige v podstate o jeden gól ušiel súboj o majstra Slovenska, keď dostali v Žiline gól v závere zápasu a o ten vzájomný zápas nepostúpili na Majstrovstvá Slovenska, ale boli viac ako vyrovnaní všetkým súperom. Hrali dobre, potvrdili to v Halových majstrovstvách Slovenska. Pri tých deťoch je výkonnosť taká kyvadlová. Chvíľu hrajú lepšie, chvíľu horšie, ale je dobré, že pätnástka je dobrý prechod do dorastu,“ povedal niekdajší výborný obranca.

Mladší žiaci U13 skončili v I. LMŽ – stred na piatej pozícii. Lepšie si počínali ich o rok mladší kolegovia, keď obsadili druhú priečku. Čo sa týka ostatných žiakov, musíme počítať aj s tým, že niektoré ročníky nebudú také, lebo od prípravky až po trinástku chceme, aby hrávali ružomberskí hráči, chlapci z Ružomberka a blízkeho okolia. Aby sme si vychovávali naše generácie ružomberských srdciarov, ktorí budú hrať jeden rok horšie, druhý rok lepšie. Máme čas dopĺňať ich do tej pätnástky, šestnástky a vytvoriť znova silný dorast, ale hovorím, gro musia byť ružomberskí chlapci, ktorí budú mať ružomberské srdce a budú bojovať za Ružomberok,“ odhodlane vysvetlil Ladislav Pecko.

Veľmi pekne si počínali aj prípravkári. Najstarší tím U11 sa stal víťazom Kormanovho pohára, keď uspel v konkurencii starších regionálnych súperov. Tímy U10 a U9 sa striedali v súbojoch I. Triedy žiakov LFZ určenej pre výbery U11 a obsadili druhú pozíciu. Tam na výsledky až tak nepozeráme. Odohrajú dosť veľa turnajov, čo je na môj vkus niekedy až moc, aby sme tých chlapcov neznechutili futbalom už v takejto kategórii. Na výsledky vôbec nehľadíme, pozeráme na to, aby to boli naši chlapci, aby sme ich pritiahli, aby rástli, mali radi klub a aby sa tu bavili,“ povedal bývalý česko-slovenský a slovenský reprezentant.

Pri mladších výberoch klub teší, že náborová kampaň padá na úrodnú pôdu a čoraz viac detí chce hrávať za Ružomberok. Chvalabohu, ako som hovoril minulý rok aj tento rok sa nám hlási čoraz viac chlapcov do prípravky a hlavne už do sedmičky. Tento rok sme tam museli mať až troch trénerov. Bolo cez tridsať detí v kategórii sedemročných, čo sme vytvorili. Sú to väčšinou ružomberskí chlapci. Na tých malých deťoch je pozitívne, že ich dokážeme do nášho klubu prilákať viac ako v minulosti,“ potešil sa Ladislav Pecko.

MFK Ružomberok má v spolupráci s Ľubochňou aj tri ženské družstvá. Ženy a juniorky sa v prvej sezóne medzi slovenskou elitou umiestnili na siedmej pozícii a žiačky v stredoslovenskej súťaži obsadili druhú priečku. Dievčatá sú mladé, udržali prvú ligu. Bude teraz prvá liga dorasteniek aj žiačok. Staráme sa o ne tak ako o všetky tímy. Teraz je taký trend, že dievčatá majú rady futbal a my robíme pre ne a ony majú radosť. Myslím, že spolupráca s Ľubochňou je veľmi dobrá, je na osoh, takže v tomto by sme chceli pokračovať. Je to aj pre dievčatá aj pre Ľubochňu. Majú tam dobré zázemie aj čo sa týka ihriska aj podmienok, takže spolupráca je veľmi dobrá,“ dodal na záver športový riaditeľ mládeže.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK