13.7.2018

Cieľom zabudovanie mladých hráčov a úspešnejšia sezóna

V piatok 13. júla 2018 sa na ružomberskom štadióne konala tlačová konferencia pred začiatkom jarnej časti Fortuna ligy. Zúčastnili sa jej generálny riaditeľ klubu Ľubomír Golis, športový a marketingový riaditeľ Dušan Tittel, tréner A mužstva David Holoubek a kapitán tímu Ján Maslo.

Po dvoch ročníkoch nastala pred začiatkom prípravy zmena na trénerskej pozícii. „Po dvoch rokoch účinkovania trénerskej dvojice Norbert Hrnčár, Richard Höger obidvom trénerom skončila koncom mája zmluva a vedenie klubu sa rozhodlo, že budeme hľadať ďalšie riešenie, aby sme náš klub posunuli ďalším smerom s tým, že sme si vyhodnotili, že prvý rok ich pôsobenia bol veľmi úspešný. Skončili sme na treťom mieste, hrali sme európsku súťaž, druhý rok sme skončili na šiestom mieste. Síce sme hrali finále Slovenského pohára, ale celá tá jarná časť, kde sme získali málo bodov, strelili sme málo gólov, nebola z našej pozície hodnotená tak, ako sme si predstavovali a všetci sme sa dohodli, že sezónu nehodnotíme ako neúspešnú, ale chceme pokračovať ďalej a posunúť klub aj v tom svojom smerovaní, predovšetkým v zapracovaní mladých hráčov, trošku ďalej,“ ozrejmil Dušan Tittel.

Novým trénerom sa napokon stal David Holoubek, jeho asistentom Jiří Jarošík a k tímu taktiež prišiel kondičný tréner Panajotis Kucalas. „Hľadali sme vhodných kandidátov, poviem v Česko-Slovensku, aby sme našli trénerov, ktorí vedia pracovať s mladými hráčmi, majú skúsenosti a budú ochotní zdieľať našu filozofiu. Som veľmi rád, že sa nám do klubu podarilo dotiahnuť trénerské trio na čele s trénerom Davidom Holoubkom aj v spolupráci s jeho asistentom Jirkom Jarošíkom, ktorého vám ako bývalého skvelého futbalistu nemusím predstavovať a práve táto dvojica s Davidom si myslím, že by mohli byť tí, ktorí by mohli od prvého dňa napĺňať tie myšlienky,“ povedal športový a marketingový riaditeľ.

Naši hráči odohrali v doterajšom priebehu prípravy sedem zápasov s bilanciou dve víťazstvá, tri remízy a dve prehry. V sobotu o 18:00 ich ešte čaká domáca generálka na Fortuna ligu, v ktorej si zmerajú svoje sily s Třincom.Odohrali sme zápasy s veľmi kvalitnými českými tímami. Tam sme obstáli herne, ale neobstáli sme výsledkovo. Herný prejav tímu môžeme hodnotiť ako slušný a s tým sme spokojní. V sobotu nás čaká generálka s Třincom, tam by sme už chceli, aby ste videli tím, ktorým sa budeme prezentovať v sezóne, s ktorým chceme hrať v tejto sezóne či už základnou jedenástkou alebo spôsobom hry. Chceli by sme vyhrať a kľudne sa pripraviť na jesennú časť, kde by sme chceli hrať atraktívny futbal a výkonom, ktorý budú chlapci predvádzať by sme chceli prilákať divákov, aby sem chodili, aby ich to bavilo, napĺňalo, aby s tým klubom žili, pretože si myslím, že toto mesto si to zaslúži. Chlapci, ktorí sú tu sú väčšinou miestni a chceli by sme sem dostať divákov kvalitnými výkonmi,“ vrátil sa k prípravným duelom tréner David Holoubek.

Predstavitelia klubu sú s prácou nových lodivodov zatiaľ spokojní. Ich prácu zatiaľ hodnotím veľmi pozitívne. Samozrejme až výsledky ukážu, či sa nám podarí aj jednej aj druhej strane naplniť všetko to, čo sme si predsavzali. Musím ale povedať, že práca je veľmi konštruktívna. Tréneri boli veľmi odvážni aj v tých ťažkých zápasoch, lebo sme hrali s dvomi súpermi, ktorí budú reprezentovať český futbal v európskych súťažiach, či už Sparta alebo Olomouc. Bola to výborná konfrontácia, ťažké zápasy a tréneri sa absolútne nebáli dať priestor našim chlapcom, ktorí predovšetkým či už prišli z dorastu alebo ešte sú v dorasteneckom veku a to je taká tá základná myšlienka Ružomberka, postupne prebudovať mužstvo, aby sme dali priestor mladým hráčom, tak ako to bolo pred pätnástimi rokmi, keď sa začala budovať formácia súčasných a vtedy úspešných futbalistov, ktorí už dnes pomaly končia s aktívnou činnosťou. Preto boli zaradení do prípravy či už Ivan Krajčírik, Mário Mrva, Adam Brenkus, Rasťo Kružliak, Matúš Kmeť alebo Madleňák. Táto generácia mala posledné dva roky lepšie podmienky a chceme aby sme ich postupne zapracovali,“ pochválil trénerov aj mladých futbalistov Dušan Tittel.

Zmeny nastali aj v mužstve. „Niektorým hráčom skončili zmluvy, či už to bol Mário Almaský, Artur Pikk, Jozef Menich, Braňo Ľupták, Peter Maslo. Týmto hráčom skončili zmluvy a vyhodnotili sme si v klube, že keď chceme dať priestor našim domácim hráčom, tak musíme urobiť aj zmeny v kádri. Vzhľadom na nepresvedčivé výkony Nermina Haskića počas celého roka aj keď patril k najlepším strelcom nášho mužstva, nenaplnil očakávania, ktoré sme chceli a vkladali do neho. Tak sme sa vzájomne dohodli na ukončení zmluvy aj keď má dvojročný kontrakt. Aj Nerminovi patrí poďakovanie, že konštruktívne pristúpil do týchto rokovaní a dohodli sme sa na ukončení zmluvy. Momentálne ešte riešime hosťovanie Šimona Kupca, ktorý dostal ponuku z GKS Katovice. Po rozhovore s ním aj s jeho agentom a samozrejme s trénerom, sme si povedali, že by sme mu nebránili v tomto hosťovaní, takže pravdepodobne Šimon by mal odísť na ročné hosťovanie do Poľska, zároveň došlo k ukončeniu hosťovania Davida Čapka zo Sparty Praha v našom klube.

Z nových hráčov sme hľadali tak, aby sme sa pokúsili nahradiť tých hráčov, ktorí odchádzajú. Máme nového hráča Ismara Tandira, ktorý k nám prichádza z Frýdku-Místku, kde pôsobil v jarnej časti. Strelecky upútal, je to hráč, ktorý má občianstvo USA a Bosny a Hercegoviny. Rodičia pochádzajú z Bosny, narodený je v Nemecku. Pôsobil v New York Red Bulls Academy. Je to netypický útočník, veľmi vysoký. Budeme sa ho snažiť zapracovať do mužstva, aby sa nám podarilo nahradiť takých hráčov, ktorí v minulosti na hrote strieľali góly. V minulej sezóne sme považovali útok práve za problémový. Máme ešte rozpracovanú jednu variantu doplnenia útočníka a v priebehu budúceho týždňa je možné, že by sme ešte doplnili. Prichádza k nám Filip Twardzik z Vítkovic s veľkou hráčskou minulosťou, či už to bol Celtic Glasgow, Bolton alebo ďalšie mužstvá. Musím povedať, že je to ľavonohý univerzál či už na poste stopéra, stredového hráča alebo ľavého obrancu, takže v príprave myslím, že nás všetkých presvedčil, že je to dobrý futbalista a keď bude Filip naozaj odovzdávať maximum futbalu, tak si myslím, že môže byť pre náš klub veľkým prínosom. Doťahujeme prestup Yaniho Urdinova, ľavého agresívneho obrancu, ktorý má skúsenosti aj zo zahraničia. Pôsobil pred tým či už to bolo v Jihlave alebo Bohemianse a máme snahu aby pôsobil u nás, takže doťahujeme tento prestup a považujeme ho za prínos na ľavej strane. Zo Sparty k nám prichádza na hosťovanie brankár Jan Čtvrtečka. Koncom júla končí zmluva Urminskému a rozhodli sme sa, že ju nepredĺžime a práve Čtvrtečka by bol ten, kto by kryl chrbát Matúšovi Macíkovi. Je to veľmi perspektívny, mladý 20-ročný brankár. Upútal nás v prípravných zápasoch, kde podal výborné výkony, či už to bolo v Pardubiciach alebo teraz naposledy v Karvinej, kde sme vyhrali 3:1. Z nových hráčov by som ešte spomenul mladého reprezentanta z kádra U20 Viktora Jedináka, ktorému skončila zmluva v Podbrezovej a spolu s bratom aj so sestrou hľadali uplatnenie a som rád, že si vybrali Ružomberok, kde všetci traja chcú prestúpiť a byť súčasťou nášho mužstva. Brat hráva v „sedemnástke“ sestra je žiačka v „pätnástke“ a Viktorovi chceme dať priestor, aby to bolo či už v A mužstve alebo postupne v „juniorke“ aby sa predovšetkým zapracoval. To bude ukazovať našu cestu s mladými hráčmi, dať im priestor, lebo budeme musieť myslieť na to, že niektorým starším hráčom budú zase končiť zmluvy a tak musíme pripravovať nových hráčov,“ povedal športový a marketingový riaditeľ klubu.

Aké sú ciele pred novou sezónou? Určite sa budeme snažiť skončiť lepšie ako minulý rok. Aby to bolo nielen bodovo a výsledkovo, ale aj herne lepšie. Predovšetkým chceme aby sa ľudia vo väčších počtoch vrátili na naše tribúny. Pred rokom sme mali peknú púť Európou, keď sme hrali zápasy s Vojvodinou, Bergenom alebo Evertonom a so slávnym Roonym, ktorý vybehol tu na štadióne. Chceli by sme, aby sa ľudia znova vrátili, ale treba hrať atraktívny futbal, aby ľudia vytvorili takú atmosféru, aká tu bola v pohárových zápasoch. Na druhej strane predovšetkým patrí poďakovanie majiteľovi Milanovi Fiľovi, ktorý nám permanentne vytvára dobré podmienky. Či už sú to hráči alebo tréneri, došlo k rozšíreniu realizačného tímu. Sám si pamätám pred tromi rokmi, keď som sem prišiel, že to zloženie realizačného tímu bolo iné, dnes je desaťčlenné. Aj hráči majú na ružomberské pomery nadštandardné podmienky. Nemôžeme síce konkurovať Sparte, no na druhej strane nás teší aj spolupráca so Spartou. Je taká, že dnes hľadáme riešenie na doplnenie hráčov, brankárov práve takýmto spôsobom. Odohrali sme či už minulý rok alebo tento rok vzájomné zápasy. Aj do budúcnosti chceme spolupracovať aj s tými čo majú skúsenosti a sú ďalej ako my. Verím, že za to sa nám chlapci odvďačia dobrými výkonmi, diváci uvidia pekné góly a budú mať opäť radosť z futbalu,“ zamyslel sa Dušan Tittel.

Aký je rozpočet klubu na budúci ročník? „My fungujeme každoročne a medziročne vo vylepšených podmienkach. Neustále investujeme aj do mládeže, podpory mládeže. Snažíme sa vytvárať čoraz lepšie podmienky samozrejme aj A tímu a servisu okolo neho. Ako isto viete, len pred rokom sme obnovili juniorský tím, takže to tiež stojí nejaké peniaze. Myslím, že aj tréner môže potvrdiť, že prišli s nejakými požiadavkami na znovu vylepšenie servisu a tú cestu sme samozrejme našli, takže naozaj majiteľ dáva do klubu peniaze tak, aby sme dokázali splniť tie ciele, ktoré sú na nás kladené a ktoré my zároveň kladieme na jednotlivé tímy. Teda samozrejme nielen na A mužstvo,“ priblížil generálny riaditeľ klubu Ľubomír Golis.

Výsledky doteraz odohraných prípravných zápasov:

OŠK Breza – MFK Ružomberok 0:10 (0:4)
FK Pohronie – MFK Ružomberok 3:3 (1:0)
FC Baník Ostrava – MFK Ružomberok 1:0 (0:0)
AC Sparta Praha – MFK Ružomberok 0:0
FK Pardubice – MFK Ružomberok 0:0
SK Sigma Olomouc – MFK Ružomberok 2:1 (2:0)
MFK Karviná – MFK Ružomberok 1:3 (1:2)

Góly v doterajšom priebehu prípravy:

Roman Sabler (3), Matej Čurma (2), Erik Daniel (2), Dominik Kunca (2), Adam Brenkus (1), David Čapek (1), Tihomir Kostadinov (1), Rastislav Kružliak (1), Marko Platiša (1), Kristi Qose (1), Dalibor Takáč (1), vlastný (1)

Hráčsky káder – A mužstvo:

Brankári: Matúš Macík, Jan Čtvrtečka, Ivan Krajčírik

Obrancovia: Dominik Kružliak, Ján Maslo, Mário Mrva, Dominik Kunca, Filip Twardzik, Matej Madleňák, Michal Jonec, Yani Urdinov, Matej Čurma

Stredopoliari: Matúš Kmeť, Kristi Qose, Peter Gal Andrezly, Dalibor Takáč, Matej Kochan, Tihomir Kostadinov, Erik Daniel, Viktor Jedinák, Adam Brenkus

Útočníci: Štefan Gerec, Rastislav Kružliak, Ismar Tandir

Realizačný tím:

Tréner A mužstva: David Holoubek
Asistent trénera A mužstva: Jiří Jarošík
Tréner brankárov: Ľuboš Hajdúch
Kondiční tréneri: Pavol Jančovič, Panajotis Kucalas
Technický vedúci: Peter Adamčiak
Kustód: Matej Šavol
Kluboví lekári: MUDr. Tibor Letko, MUDr. František Rigo
Masér: Juraj Hervartovský
Fyzioterapeut: Matej Marec

ZDIEĽAJ ČLÁNOK