24.1.2019

Ruža cestuje na sústredenie do Turecka

V piatok 25. januára 2019 odchádza ružomberské A mužstvo na sústredenie do Turecka. Ešte pred odchodom sme vyspovedali hlavného trénera Davida Holoubka.

Ruža má za sebou už takmer tri týždne zimnej prípravy. Počas nich hráči absolvovali kondičné sústredenie v Liptovskom Jáne a odohrali štyri stretnutia. Splnil doterajší priebeh očakávania hlavného lodivoda? Vzhľadom k tým klimatickým podmienkam, ktoré momentálne sú na Slovensku aj v Česku je to zložité s tréningami aj s hracími plochami. Takže v tejto chvíli som rád, že môžeme v piatok odísť do Turecka a trénovať na prírodnej tráve. Prípravné zápasy splnili účel. Videl som hráčov zo širšieho kádra, videl som hráčov z devätnástky, z juniorky, takže za mňa určite áno,“ zamyslel sa tréner.

Liptáci v doterajších prípravných dueloch zvíťazili nad Námestovom 11:0 a Hodonínom 5:1, následne v Česku remizovali so Sigmou Olomouc 1:1 a v zatiaľ poslednom súboji podľahli lídrovi druhej najvyššej súťaže, tímu FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 0:1. Pre mňa majú prípravné zápasy výpovednú hodnotu len z hľadiska individuálnych výkonov a výkonu tímu. Či je výsledok 2:0 alebo 0:2 ma nejako v tejto chvíli nezaujíma, pretože hráči sú v únave a ja ich potrebujem vidieť aj v tých zápasoch, aby hrali aj v únave a ukázali čo v nich je,“ povedal David Holoubek.

K tímu sa od začiatku prípravy pripojili dvaja šikovní mládežnícki reprezentanti zo staršieho dorastu – útočník Tomáš Bobček a obranca Alex Holub. Ako doteraz zapôsobili na trénera? Tomáš Bobček je kvalitný hráč, ktorý prišiel z mládeže. Samozrejme prechod z mládeže k mužom je pre hráčov veľmi komplikovaný. Určite talent, ale ešte to musí potvrdzovať veľkou prácou v tréningu. Čo sa týka Alexa Holuba, ten to má zložité. Je to stopér. Zrazu zistíte, že nehráte proti rovnako starým hráčom ako to býva v doraste, ale proti dvadsať, tridsať alebo tridsaťpäťročným útočníkom, ktorí sú skúsení. Pre neho je to veľmi komplikované a v súboji s Pohroním to sám zažil. Ale takéto stretnutia sú pre neho skvelá škola a niektoré jeho vlastnosti sú veľmi zaujímavé. Je to rýchlostný typ, celkom dobrý v súbojoch. Keď zapracuje na hre telom a rozohrávke, môže sa z neho stať kvalitný stopér,“ vyjadril sa šéf ružomberského realizačného tímu na adresu mladých futbalistov.

V priebehu zimnej prípravy bol v Ružomberku na skúške aj 24-ročný ukrajinský útočník Mykyta Tatarkov, ktorý absolvoval s mužstvom niekoľko tréningov a odohral šesťdesiat minút v stretnutí so Sigmou Olomouc. Tento ofenzívny futbalista však počas skúšky nepresvedčil trénerov a klub sa ho rozhodol neangažovať.

Už v piatok odlietajú Liptáci na sústredenie do Turecka, kde budú do 4. februára. Počas neho si zmerajú sily s tímami FC Karpaty Ľvov, PFC Septemvri Sofia a FC Dinamo Minsk. Pri plánovaní zimnej prípravy sa tréneri netajili túžbou odcestovať na sústredenie do prijateľnejších klimatických podmienok. Nejde o to či sme si priali ísť na sústredenie. Tu máme umelú trávu a -15 °C. Pokiaľ chcete vrcholovo robiť šport ako je napríklad futbal, musíte hrať na takom trávniku na akom hráte majstrovské stretnutia a musíte na ňom aj trénovať. Bohužiaľ všade tuná v okolí to nie je umožnené a tak tímy odchádzajú na zahraničné sústredenia. To nie je moje prianie, to je úplná nutnosť všetkých ligových tímov,“ povedal David Holoubek.

Na sústredenie odchádzajú:

Matúš Macík, Jan Čtvrtečka, Ivan Krajčírik, Dominik Kružliak, Ján Maslo, Matúš Kmeť, Kristi Qose, Peter Gal Andrezly, Dalibor Takáč, Dominik Kunca, Filip Twardzik, Matej Kochan, Ismar Tandir, Matej Madleňák, Tomáš Bobček, Štefan Gerec, Michal Jonec, Rastislav Kružliak, Alex Holub, Matej Čurma, Tihomir Kostadinov, Adam Brenkus, Viktor Jedinák, Yani Urdinov, Zinedin Mustedanagić

Prípravné zápasy počas sústredenia:

27. 1. 2019 o 15:30 SEČ FC Karpaty Ľvov – MFK Ružomberok
30. 1. 2019 PFC Septemvri Sofia – MFK Ružomberok
2. 2. 2019 FC Dinamo Minsk – MFK Ružomberok

ZDIEĽAJ ČLÁNOK