14.4.2019

Jan Čtvrtečka: „Chcem chytať čo najviac“

V domácom ligovom súboji s Michalovcami dostal vo Fortuna lige premiérovo medzi žrďami príležitosť brankár Jan Čtvrtečka.

Keďže stabilný strážca ružomberskej svätyne Matúš Macík dostal v minulom kole piatu žltú kartu znamenajúcu stopku na jeden ligový duel, bolo isté, že v domácom súboji s Michalovcami sa medzi žrde postaví buď Jan Čtvrtečka alebo Ivan Krajčírik. Kedy sa český gólman dozvedel, že dostane príležitosť? Vo štvrtok mi tréner povedal na tréningu, že budem chytať. Mal som z toho radosť a bol som pripravený,“ prezradil 20-ročný brankár.

Čo hovorí mladý gólman na svoj prvý ligový štart? Myslím si, že sa mi to celkom podarilo. Zo začiatku som sa úplne nechytil dvomi rozohrávkami, ktoré som úplne nezvládol, ale potom som mal jeden zákrok, ktorým som si zdvihol sebavedomie a potom som už chytal dobre,“ spomenul si brankár, pričom zákrok z 37. minúty, kedy vychytal Cassada aj bližšie opísal: Bolo to predlaktím. Reflexívne som vystrelil ruku hore a vyrazil som to.“

Ružomberský gólman sa zapotil najmä v prvom polčase, kedy musel čeliť niekoľkým zakončeniam súpera. Po zmene strán boli vpredu aktívnejší Liptáci a v 76. minúte rozhodol Štefan Gerec o výhre domáceho celku 1:0. Hoci Ruža na jar ešte neprehrala a vybojovala štyri víťazstvá, na svoje konto si pripísala aj rovnaký počet nerozhodných výsledkov. „Mali sme tu už veľmi veľa remíz. Síce sme dlho neprehrali, to víťazstvo sme potrebovali. Je druhé v rade, tak dúfam, že to tak bude pokračovať ďalej,“ konštatoval Jan Čtvrtečka.

Mladý český brankár pri svojej ligovej premiére udržal čisté konto. Ako na jeho výkon reagoval Matúš Macík, ktorý na jar zatiaľ inkasoval len dvakrát? Matúš mi gratuloval k nule. Povedal, že som mal perfektný zákrok,“ prezradil gólman obliekajúci dres s číslom 34 čo mu ako prvé po stretnutí povedala ružomberská brankárska jednotka.

Tak ako každý futbalista aj Jan Čtvrtečka si chce na trávniku pripísať čo najviac minút. Samozrejme, mám dvadsať rokov, chcem chytať čo najviac. Pravidelne chytám za B tím, dostal som šancu v prvej lige, tak dúfam, že tých zápasov v lige bude pribúdať,“ povedal perspektívny brankár a uvedomoval si aj rozdiel medzi Fortuna ligou a 3. ligou Stred, kde pravidelne chytáva za juniorský výber: Hra je úplne o niečom inom. Hráči sú omnoho vyspelejší. Všetko je rýchlejšie. Takže je to rozdiel.“

Foto: Stanislav Kmeť

ZDIEĽAJ ČLÁNOK