17.7.2019

Béčko odštartuje novú sezónu s cieľom rozvíjať talentovaných hráčov

Už v sobotu 20. júla 2019 o 17:30 vstúpi tím MFK Ružomberok B do novej sezóny, keď si v Liptovskom Mikuláši zmeria sily s domácim Tatranom. Pred začiatkom ročníka sme sa rozprávali s asistentom trénera ružomberskej rezervy Petrom Struhárom.

Mužstvo má za sebou úspešnú sezónu, keď vyhralo tretiu ligu, vďaka čomu bude teraz štartovať v druhej najvyššej súťaži. Keďže veľká časť realizačného tímu už vedie A mužstvo, pochopiteľne nastali zmeny na trénerských postoch. Novým lodivodom Béčka sa stal Ladislav Pecko a jeho asistentom Peter Struhár. S akými pocitmi preberali mladých, perspektívnych futbalistov? S trénerom Ladislavom Peckom sme sa tešili na túto robotu, lebo chalani čo postúpili z 3. do 2. ligy sú talentovaní, len ich treba rozvíjať s tým, že každodenne na sebe pracujú, aby zvládali druhú ligu a mali rýchlejší prechod do A mužstva. Našou úlohou je ich na to pripraviť,“ povedal asistent trénera.

Počas krátkej prípravy stihol výber z centra dolného Liptova absolvovať tri stretnutia, pričom vyhral nad Nowym Targom 10:3, nad B mužstvom Sparty Praha 4:0 a nad Spišskou Novou Vsou 3:0. Odohrali sme tri zápasy, kde sme dvakrát, čo sa týka líg, hrali so slabšími mužstvami, ktoré hrali tretiu ligu, ale chalani poňali zápasy tak, že oni diktovali tempo a hrali vo vysokej intenzite. V každom zápase sme striedali dve jedenástky, aby sme rozložili intenzitu na každého hráča po 45 minút. Bolo aj vidieť v zápasoch, že súperi už potom nestíhali. Naše vysoké napádanie v ich obrannej zóne prinieslo ovocie a z toho sme sa dostávali do šancí, ktoré sme aj celkom premieňali, vzhľadom na počet gólov, ktoré sme dali v tých troch zápasoch,“ pochválil Peter Struhár výkony svojich zverencov.

Od skončenia minulej sezóny nastalo niekoľko zmien aj v tomto mužstve. Niektorí hráči boli preradení do Áčka, iní odchádzajú na hosťovania, prípadne prestupujú. Naopak, za B tím budú hrávať viacerí minulosezónni starší dorastenci. „Hráči sú v podstate kategoricky na rovnakej úrovni, ale je dôležité aby v mladom veku hrávali zápasy s čo najväčšou minutážou s tým, že k nám do Béčka budú chodiť aj chalani z Áčka na rozohranie, aby si udržali výkonnosť pre ligu. Takže týmto pádom sme sa museli rozhodnúť pre určitý počet hráčov. Rozhodovali sme sa podľa postov a veku hráčov, aby si zvykli na mužský futbal vo väčšej minutáži a posielali sme ich na hosťovania. Pri niektorých hráčoch riešime ich prestup do iných klubov,“ povedal asistent trénera.

Súčasťou mladého tímu bola v minulej sezóne aj skúsená dvojica Marek Sapara a Michal Gallo. Obidvaja futbalisti boli pre hráčov zoznamujúcich sa s profesionálnym futbalom veľkou oporou aj vzorom. V novom ročníku už ale nefigurujú pri mužstve. Marek Sapara sa stal asistentom trénera Áčka a Michal Gallo už dlhší čas zarezáva v klubových štruktúrach.Michal Gallo sa sám rozhodol. Má robotu a zaberá mu dosť veľa času, tak sa už nechce až tak profesionálne venovať hraniu futbalu,“ vysvetlil Peter Struhár.

Skúsenejšími hráčmi v mužstve budú navrátilci Mário Almaský, Lukáš Ondrek a 24-ročný útočník Matúš Otruba, ktorého si môžu fanúšikovia pamätať ako úspešného strelca Liptovského Hrádku počas sezóny 2016/17, kedy MFK Ružomberok spolupracoval s klubom z horného Liptova. „Aj keď oni sami sú ešte dosť mladí, v mladom mužstve by mali byť tými staršími, aby dali dokopy partiu aj kabínu. Takže my sa tešíme. Budú predĺženou rukou nás a chlapcov usmernia či už na ihrisku alebo v kabíne. Sme len radi, že odchovanci sa vrátili, chcú hrať v druhej lige a v podstate sa nejako prezentovať aj v našom B mužstve. Majú pred sebou dobrú sezónu, kvalitné zápasy, lebo súperi budú veľmi kvalitní a niektorí si na to budú musieť zvyknúť. Práve títo hráči budú na to, aby vedeli predať podporu mladším hráčom, ktorí ešte nemajú nijaké či už ligové alebo druholigové štarty,“ povedal člen realizačného tímu.

S akým cieľom vstupuje B mužstvo do nového ročníka, v ktorom si zmeria sily s Liptovským Mikulášom, Komárnom, Banskou Bystricou, Dubnicou, Petržalkou, Trebišovom, Bardejovom, rezervou Žiliny, Šamorínom, Košicami, Púchovom, Béčkom Slovana, Podbrezovou, Popradom a Skalicou? „Pôjdeme od zápasu k zápasu a naším hlavným cieľom je rozvíjať ďalej našich talentovaných hráčov a pripravovať ich pre A tím. Cieľom je aby hráči z Áčka mali minutáž na to, aby keď ich tréner bude potrebovať na štart v lige, boli dostatočne herne pripravení a to vďaka tomu, že budú hrať kvalitné zápasy v 2. lige,“ predostrel plány Peter Struhár.

Zoznam hráčov B mužstva MFK Ružomberok 2019/20:

Mário Almaský, Miroslav Almaský, Marek Bobček, Tomáš Bobček, Michal Dopater, Dávid Filinský, Alex Holub, Dušan Kardoš, Jakub Kudlička, Timotej Múdry, Lukáš Ondrek, Matúš Otruba, Jozef Rapoš, Rastislav Švec, Juraj Vrlík

Rozpis zápasov nájdete TU!

ZDIEĽAJ ČLÁNOK