7.10.2019

Projekt Fortuna liga hrá fér zavítal do Ružomberka

V stredu 2. októbra 2019 absolvovali naši hráči, členovia realizačného tímu a predstavitelia klubu prednášku v rámci projektu Fortuna liga hrá fér, ktorá má slúžiť ako prevencia proti ovplyvňovaniu výsledkov futbalových zápasov a koná sa na štadiónoch všetkých účastníkov najvyššej súťaže.

Všetkým zúčastneným dali cenné rady asistent integrity futbalu SFZ Jakub Čavoj a aj bývalý futbalista Ivan Hodúr, ktorý sám pocítil aké to je spadnúť do kolotoča, z ktorého sa len ťažko hľadá cesta von. Je to projekt SFZ v spolupráci s ÚLK a Fortunou ako podporovateľom tohto projektu. Naším hlavným cieľom je vzdelávať v rámci prevencie boja proti manipulácii futbalových stretnutí, po anglicky nazývaného match fixing a odovzdať informácie z vyšetrovaných prípadov na Slovensku aj v zahraničí. Všetky potrebné informácie o technikách manipulátorov. Akým spôsobom sa môžu hráči dostať do takýchto situácií, ako najlepšie reagovať, aby mali kompletné informácie o všetkom, čo na nich môže v týchto prípadoch čakať,“ priblížil projekt zástupca SFZ.

Príbeh Ivana Hodúra pozná zrejme každý kto sa zaujíma o futbal. Za svoje počínanie dostal okrem pokuty aj zákaz vykonávať akúkoľvek činnosť spojenú s futbalom na 25 rokov. Pre futbalistov je rozhodne viac poučné počúvať príbeh o zničení profesionálneho aj osobného života od človeka, ktorý to naozaj prežil. Vždy rozprávame reálne príbehy z praxe. To znamená, že sa to nesnažíme robiť nejako teoreticky, ale naozaj dávať praktické informácie. Vidíme, že aj hráči na to reagujú pozitívne, že Ivana Hodúra neodsudzujú, ale vítajú jeho snahu a to, že sa ich snaží varovať. To znamená, že aj oni sú za to, aby dostal druhú šancu. Vítame jeho snahu. Robí to bez nároku na honorár a hráči to berú trochu inak, keď je to príbeh reálneho človeka, ktorý to zažil na vlastnej koži a vidia ako dopadol,“ povedal Jakub Čavoj.

Každý fanúšik ide na futbal preto, aby videl stopercentnú snahu obidvoch mužstiev zabojovať o čo najlepší výsledok, nie vopred dohodnuté divadlo. Je preto pochopiteľné, že tresty za manipulovanie zápasov musia byť exemplárne. Ako vníma doteraz udelené tresty Jakub Čavoj a aký je jeho názor na situácie, kedy bývajú okrem futbalistov potrestané aj kluby pokutou, prípadne odrátaním bodov? Čo sa týka trestov pre hráčov, samozrejme to závisí od prípadu. Pri niektorých trestoch s nimi súhlasíme, pri niektorých si možno vieme predstaviť aj vyšší trest, ale rešpektujeme, že všetky tresty musia byť na základe stopercentne dokázaných dôkazov. Hráči nemôžu byť potrestaní na základe nejakého nášho podozrenia a vyšetrovania. Vždy sa vychádza z konkrétnej situácie, takže výšky trestov rešpektujeme a súhlasíme s nimi. Čo sa týka trestov pre kluby, tam sa snažíme nejakým spôsobom vždy zosobniť, ak je to nejaký trest pre klub, koľko hráčov z klubu manipulovalo. Kluby sú v podstate nejakým spôsobom zodpovedné za svojich hráčov. Zároveň zisťujeme či kluby k manipulácii nejako neprispeli. Nie priamo, ale tým, že v niektorých kluboch hráči nedostávajú na čas výplaty a podobne a vďaka tomu sa zapletú do takýchto vecí. Často sa tam odráža aj takáto súvislosť,“ vysvetlil asistent integrity futbalu SFZ.

Keďže sa prednáška konala tentokrát v Ružomberku, bez povšimnutia nezostal ani medializovaný prípad z jarnej časti sezóny 2017/18, kedy náš brankár Matúš Macík nahlásil, že dostal ponuku na manipuláciu ligového duelu medzi Ružomberkom a Trnavou. Ten prípad som riešil priamo ja. To znamená, že som bol s ním v kontakte ako prvý. Ako som povedal aj v rámci prednášky, oceňujeme jeho snahu a to ako sa zachoval. Prípad sme prenechali na riešenie polícii, ktorá má viac prostriedkov na riešenie tohto konkrétneho prípadu. Ceníme si jeho prístup, snahu a reakciu. Je to dobrý príklad do budúcna ako sa majú hráči zachovať. Ešte nevieme aký bude výsledok, keďže to vyšetruje polícia, ale sme radi, že sa zachoval tak, ako to hráčom vysvetľujeme na školeniach,“ pochválil Jakub Čavoj prístup ružomberského gólmana.

Ak bude tento rozhovor čítať aj futbalista, ktorý sa akurát dostal do situácie, kedy mu niekto ponúka odmenu za manipuláciu zápasu, čo by mu odkázal asistent integrity futbalu SFZ? Rozumieme, že je to pre neho ťažká situácia. Nie je jednoduché sa s tým vysporiadať a rozhodnúť sa to nahlásiť, len je to jediná cesta, ako mu môžeme pomôcť. My sa snažíme zabezpečiť anonymitu a týmto hráčom pomôcť. Takže veríme, že naša činnosť v posledných rokoch preukazuje hráčom, že reálne sa snažíme s tým bojovať. Boli odhalené nejaké prípady. Takže budeme radi, keď sa zachová správne, odmietne to a zároveň nám to nahlási, aby sme takéto prípady mohli zastaviť už v počiatkoch,“ povedal na záver Jakub Čavoj.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK