22.11.2019

Preview: So Senicou sa stretneme už tretíkrát v sezóne

V sobotu 23. novembra 2019 o 15:00 odohrá Ružomberok domáci zápas šestnásteho kola Fortuna ligy so Senicou. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Jánom Hasprom.

Pred reprezentačnou prestávkou sa Ruža predstavila v Žiline, kde vyhrala gólmi Dalibora Takáča a Martina Regáliho 2:1. „Bol to náš najlepší zápas po zápase so Slovanom Bratislava. Už tam sú náznaky taktickej kvality. Čo sa týka psychiky hráčov, už nastavení inak ako na začiatku súťaže. Začínajú si veriť, začínajú robiť veci, ktoré predtým nerobili, ale je to stále podložené taktickou disciplínou. Takže v Žiline to bol fakt veľmi dobrý, kvalitný, vyspelý výkon,“ pochválil lodivod A mužstva svojich zverencov, ktorí vďaka víťazstvu v derby zvýšili svoj bodový zisk na 23 bodov a patrí im štvrtá pozícia. Pred piatou Trnavou a šiestymi Zlatými Moravcami majú trojbodový náskok a na tretiu Žilinu strácajú sedem bodov.

V reprezentačných výberoch sa predstavili štyria futbalisti z ružomberského Áčka. Tomáš Bobček zasiahol do všetkých troch stretnutí prvej fázy kvalifikácie, ktorú slovenská „devätnástka“ zvládla a postúpila do Elite Round. Alexander Mojžiš odohral prvý polčas prípravného duelu SR “21“ s Bieloruskom a celý kvalifikačný zápas s Gruzínskom. V obidvoch prípadoch sa slovenský výber tešil z víťazstva. Kristi Qose odohral za Albánsko prvý polčas kvalifikačného súboja s Francúzskom a Tihomir Kostadinov absolvoval na trávniku plný počet minút v kvalifikačných zápasoch Severného Macedónska s Rakúskom a Izraelom. Podobne ako slovenská reprezentácia aj Severné Macedónsko skončilo vo svojej kvalifikačnej skupine na treťom mieste a taktiež na jar v baráži zabojuje o účasť na Majstrovstvách Európy.

Po reprezentačnej prestávke nás preto môže tešiť slušná minutáž zástupcov klubu spod Čebraťa v reprezentačných tímoch. Ako tréner prežívam veľkú radosť z toho, že naši hráči sa postupne dostávajú do reprezentačných výberov, kde už hrajú stabilne. Kristi Qose, Tihomir Kostadinov, Alexander Mojžiš a Tomáš Bobček majú odohrané v reprezentácii cez túto pauzu dosť veľa. Veľmi im to prajem a držím palce aj ostatným chlapcom, aby sa dostali do reprezentácie aj oni. Je tu veľa hráčov, ktorí na to majú,“ spokojne konštatoval Ján Haspra.

Ako vyzeral tréningový proces zvyšku tímu počas reprezentačnej prestávky? „Najskôr sme trošku zvoľnili, lebo tam boli choroby, viróza, tak sme v prvom rade potrebovali dostať mužstvo do stopercentného zdravotného stavu. Tento týždeň už bol klasický. Trošku sme rozvíjali kondičnú zložku. Samozrejme niektoré tréningy sme oživili. Bola tam zmena, boli sme na spinningu v Dolnom Kubíne. Je to hlavne preto, aby si chlapci vyčistili hlavy, aby neboli stále v jednom a tom istom prostredí. Bolo to zaujímavejšie, takže aj toto hľadisko musíme zohľadňovať pri tréningovom procese,“ prezradil tréner.

V sobotu na Ružu čaká ligový duel so Senicou, ktorej momentálne so sedemnástimi bodmi patrí deviata pozícia. S klubom zo Záhoria si Liptáci zmerali sily v tejto sezóne zatiaľ dvakrát, raz vo Fortuna lige a raz v Slovnaft Cupe. V obidvoch prípadoch mali výhodu domáceho prostredia Seničania. Ligový zápas sa skončil remízou 2:2. V osemfinálovom súboji Slovnaft Cupu platil nerozhodný výsledok 1:1 a na následné pokutové kopy vyhral Ružomberok 4:3. „Zatiaľ sme v zápasoch so Senicou vždy doháňali náskok súpera, ale vždy sa nám ho podarilo dohnať. Tentokrát by sme to chceli otočiť. Streliť prvý gól a zdolať súpera zo Senice aj keď to bude veľmi náročné, lebo je to v mojich očiach veľmi kvalitný súper. Dá sa povedať, že každým týždňom je kvalitnejší, lebo individuálna vyspelosť je v týchto momentoch trénovaním podporená aj taktickou disciplínou. Bude to veľmi náročný zápas,“ zamyslel sa Ján Haspra.

Do sobotného stretnutia so Senicou nebudú môcť okrem dlhodobo zraneného stredopoliara Mateja Kochana zasiahnuť obranca Michal Jonec a stredopoliar Peter Ďungel.

Zápas sledujeme  naživo!

ZDIEĽAJ ČLÁNOK