21.12.2019

Peter Adamčiak dodržiava tradičné zvyky, ale kapor sa báť nemusí

Okrem hráčov a trénerov sa pred sviatkami pozrieme aj na to, kde a ako ich bude prežívať vedúci A mužstva Peter Adamčiak.

Počas jesennej časti oslávil Peter Adamčiak šesťdesiate narodeniny, ktoré sme si pripomenuli pred domácim zápasom so Slovanom Bratislava. Už o pár dní ho čaká ďalšie jubileum a to desať rokov od príchodu do klubu. „Nastúpil som 1. januára 2010, takže čoskoro to bude desať rokov. Dva a pol sezóny som pracoval pri B mužstve. Prvými trénermi, s ktorými som pracoval v Béčku boli Ján Haspra st., Ján Haspra ml. a Viliam Hyravý. Lekármi pri mužstve boli doktor Petrík a doktor Žiga,“ spomenul si vedúci mužstva na svoje začiatky.

Peter Adamčiak si zaspomínal aj na to, ako prešiel z realizačného tímu Béčka k A mužstvu. „Prvú polsezónu a celú druhú sezónu sme v B mužstve mali problémy so záchranárskymi prácami. V poslednej sezóne sme skončili šiesti v druhej lige, ale bolo to už za známych okolností, keď sa v klube rozhodlo, že sa Béčko ruší. Hráči, z ktorých väčšina mala len malé skúsenosti s ligou, išli po zrušení Béčka do A mužstva. Z Áčka vtedy odišli skoro všetci starší, skúsenejší hráči. Z predchádzajúceho kádra zostalo len niekoľko hráčov. Trénerom bol Ladislav Šimčo a asistentom Anton Šoltis,“ pokračoval vo svojich spomienkach Peter Adamčiak.

Počas pôsobenia pri ružomberských mužstvách sa v realizačných tímoch, ktorých bol súčasťou, vystriedali viacerí tréneri. Okrem už spomenutých to boli napríklad Ladislav Molnár, Jozef Šino, Vladimír Rusnák st., Jozef Vukušič, Jozef Chovanec, Ivan Galád, Ján Bíreš, Ladislav Pecko, Norbert Hrnčár, Richard Höger, David Holoubek a Jiří Jarošík. „Každý z trénerov bol v niečom výnimočný. Nedá sa povedať, že jeden bol najlepší alebo niekto bol najhorší. Každý pôsobil ináč na mužstvo. Čo sa týka futbalového procesu, to mi neprináleží hodnotiť, ale ich prístupy boli rôzne. Niektorý bol tvrdší, niektorý bol mäkší. Nesmieme zabudnúť, že najúspešnejšie roky od kedy robím v klube sme prežili počas dvojročného pôsobenia Norberta Hrnčára a počas pôsobenia Davida Holoubka s Jiřím Jarošíkom,“ zamyslel sa vedúci mužstva a vypichol dve sezóny so ziskom ligového bronzu a jednu účasť vo finále Slovnaft Cupu.

Kde a ako bude prežívať najkrajšie dni v roku člen nášho realizačného tímu? „Sviatky budem tráviť z väčšej časti doma s rodinou a vnúčatami. Navštívime našich príbuzných. Vianoce trávime v rodinnom kruhu a na Štedrý deň navštívime aj kostol. Sú to cirkevné sviatky, takže dodržiavame aj takéto tradície. Tradične ako všade na Slovensku nebude chýbať dobrá vianočná kapustnica, opekance, oblátky s medom. Kapra osobne nepreferujem, radšej rybie filé, s tým je menej práce a aj menšia pravdepodobnosť, že budeme mať na Štedrý večer prácu s kostičkami. Potom by človek mohol stráviť Štedrý večer na pohotovosti a tomu sa radšej vyhýbam,“ s úsmevom povedal Peter Adamčiak.

Pracovať v klube a neobľubovať futbal by k sebe nešlo, ale pár dní v roku si treba oddýchnuť aj od najpopulárnejšieho športu na svete. „Počas celého roka v televízore prevládajú najmä futbalové kanály a rôzne iné športové prenosy. No a cez Vianoce si rád pozriem klasické vianočné rozprávky. Či už je to Perinbaba alebo Snehová kráľovná. Tieto tradičné rozprávky sa síce každý rok opakujú, ale je to také kúzlo Vianoc, že aj keď sa tieto príbehy stále opakujú, sú cez Vianoce žiadané a človeku sa to neokuká. Sledoval som ich so svojimi deťmi a teraz už so svojimi vnúčatkami,“ prezradil člen realizačného tímu.

Ktorý darček doteraz najviac potešil vedúceho mužstva? „Najväčším darčekom sú pre mňa moje dve vnúčatká. Päťročný vnúčik vyvádza našich futbalistov na zápasy. Veľmi rád chodí aj do kabíny po víťazných zápasoch, keď chlapci robia víťazný pokrik. Len v jeseni sme to absolvovali iba raz, takže je trošku sklamaný, ale na jar ho určite potešíme častejšie. Máme aj trojročnú vnučku. Najväčšie potešenie je, keď vidíme ako sa deti tešia z darčekov. Vtedy sa my starí rodičia tešíme spolu s nimi,“ povedal Peter Adamčiak.

Po Vianociach nasleduje nový rok 2020 a spolu s jeho príchodom nemôžu chýbať novoročné priania. „Všetkým ľuďom prajem hlavne veľa zdravia, to je najdôležitejšie. Keď je človek zdravý, tak všetky jeho sny, priania a túžby sa dajú splniť. Zvlášť to ešte platí pre športovcov. Všetkým fanúšikom by som taktiež poprial aby mali trošku trpezlivosti a súdnosť nad naším mužstvom. Máme dosť mladé mužstvo. Kým chlapci dozrejú a budú podávať stabilné výkony utečie ešte nejaký mesiac. Tie výsledky sa určite neskôr ukážu,“ zaželal fanúšikom vedúci ružomberského A mužstva.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK