29.4.2020

Dalibor Takáč odovzdal šek Centru sociálnych služieb Trojlístok

Momentálne prežívame situáciu, kedy sa musíme zaobísť bez viacerých vecí, ktoré považujeme za súčasť našich životov. Jednou z nich je aj futbal. Z tohto dôvodu Únia ligových klubov s partnermi, ktorými boli spoločnosť FORTUNA, Sony Playstation a Orange Šport, spestrili všetkým fanúšikom našej ligy víkend 18. - 19. apríla 2020 turnajom e-Fortuna liga Challenge, ktorého víťazom sa stal náš futbalista Dalibor Takáč.

Virtuálny turnaj vo FIFA20 mal okrem zábavy pre hráčov a fanúšikov aj charitatívny rozmer. Zástupcovia všetkých klubov slovenskej najvyššej súťaže súperili o odmenu 1 500 € pre vybrané projekty. Ružomberský stredopoliar Dalibor Takáč vybojoval výhru pre Centrum sociálnych služieb Trojlístok v Ružomberku, s ktorým spolupracujeme už desiatu sezónu a viacerí jeho klienti sú zanietenými priaznivcami tak nášho klubu, ako aj MBK Ružomberok. K slávnostnému odovzdaniu šeku predstaviteľom zariadenia z rúk nášho hráča došlo v stredu 29. apríla 2020.

Pri tejto príležitosti nás zaujímalo ako súčasná situácia s pandémiou ovplyvnila chod Trojlístka? Zariadenie, v ktorom máme denných a týždenných klientov je zatvorené. Ihneď ako bolo naše zariadenie zatvorené, všetkým rodičom klientov bol poslaný email, že sa na nás kedykoľvek môžu obrátiť v prípade rady alebo pomoci. Naši klienti nám píšu a volajú. Pýtajú sa ako sa máme, kedy už začneme fungovať. Sme v telefonickom kontakte. My myslíme na nich a oni myslia na nás. Všetkým nám je smutno z tejto situácie. Väčšinou máme ambulantných – denných klientov, ktorí chodia aj na futbal a basketbal. Máme aj týždenných klientov. O niektorých z nich, čo bývajú mimo Ružomberka, toho toľko nevieme. Klienti aj ich rodičia sa nás často pýtajú kedy už otvoríme. Je to náročná situácia pre celú spoločnosť,“ povedala terapeutka Eva Buchová.

Centrum sociálnych služieb má aj klientov vo vysokom veku, prípadne s náročnými zdravotnými problémami, ktorí potrebujú sústavnú starostlivosť. Chodíme robiť služby do domova dôchodcov Riadok, kde máme celoročných zdravotne znevýhodnených klientov. Keď je dobré počasie, ideme s nimi von. Musia mať rúška. Niektorí to vnímajú ako prekážku a je ťažké im vysvetliť prečo ich musia nosiť. Snažíme sa im to vysvetľovať hravou formou. V domove dôchodcov sú starí ľudia, ktorí sú rizikovou skupinou. Dávame ich na balkón, aby boli na vzduchu. V rámci možností hráme hry, navliekame gorálky, podľa toho, čo kto dokáže. Snažíme sa, aby to mali spestrené. Musíme dodržiavať prísne opatrenia. Napríklad každé ráno, keď ideme do roboty, nám všetkým merajú teplotu,“ priblížila situáciu terapeutka a dodala: My sme tí, čo keď sa niečo deje, musíme situáciu zľahčovať, ukľudňovať a dávať ju do iných dimenzií. Aj teraz je to presne tak.“

Zatiaľ čo veľa fanúšikov sledovalo úspešné zápolenia Dalibora Takáča s hernou konzolou v ruke, v Trojlístku ešte nevedeli čo sa chystá. „Nevedela som, že sa niečo také deje. Dozvedela som sa to až neskôr, keď mi v nedeľu večer zavolal Peťo Adamčiak. Vravel mi ako to všetko prebiehalo. Nechcel nám o tom hovoriť dopredu, lebo nevedel ako to dopadne. Nakoniec to vyšlo, tak sme mali obrovské prekvapenie a radosť. Potom som už hovorila s Milanom Bezákom ml. z klubu a s Milanom Ondrušom z ÚLKBolo to ako keby v týchto smutných chvíľach vyšlo Slnko. Potešilo nás, že si niekto na nás spomenul v ťažkých časoch, keď sme všetci skúšaní, zvlášť my v domovoch sociálnych služieb. Stále sme pod nátlakom. Musíme dodržiavať prísne hygienické pravidlá, robia sa kontroly a testy,“ spomenula si Eva Buchová na to, ako sa dozvedela o výhre.

Ako v zariadení naložia s finančnou odmenou 1 500 €? Výhru využijeme na užitočné veci. V týchto časoch sa ťažko uvažuje nad tým, kde by sme mohli ísť s našimi klientmi alebo čo by sme mohli zorganizovať. Uvidíme ako sa vyvinie situácia s pandémiou. Teraz budeme mať tridsiate výročie založenia Trojlístka. Robíme rôzne akcie, výlety, terapie. Výhra si v správny čas nájde správne miesto, aby bola správne využitá. Určite tak, aby sme boli všetci spokojní a šťastní, aby sme vedeli od koho to je,“ povedala terapeutka z centra sociálnych služieb Trojlístok.

Foto: Rudolf Maškurica

ZDIEĽAJ ČLÁNOK