10.7.2020

Preview: Nadstavbu uzavrieme s Dunajskou Stredou, potom nás čaká baráž

V sobotu 11. júla 2020 o 18:00 odohrá Ružomberok domáci zápas posledného piateho kola skrátenej nadstavbovej časti Fortuna ligy s Dunajskou Stredou. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Jánom Hasprom.

Ruža sa v stredu predstavila v Bratislave, kde vo finále Slovnaft Cupu podľahla Slovanu Bratislava 0:1. Hoci ružomberskí futbalisti po záverečnom hvizde nezdvihli nad hlavy pohár a na ich tvárach bolo vidieť obrovské sklamanie, za predvedený výkon sa rozhodne nemuseli hanbiť. Hrali sme na hranici svojich možností, ale napriek tomu to nestačilo na veľmi kvalitný Slovan,“ zhodnotil tréner a prezradil aj to, čo povedal svojim zverencom po finálovom súboji: „Že im ďakujem za všetko, za celoročnú prácu a zaslúžia si absolutórium.“

Po finále je potrebné opäť preladiť myšlienky na ligu, pretože už v sobotu Liptáci privítajú na svojom trávniku Dunajskú Stredu. Tento súper je síce na tom v tabuľke podstatne lepšie ako tím spod Čebraťa, no výsledky tohtosezónnych vzájomných meraní síl hovoria v prospech Ružomberčanov, ktorí v základnej časti Fortuna ligy zdolali DAC na jeho štadióne 1:0, doma remizovali 0:0 a v semifinále Slovnaft Cupu cez neho po remíze 1:1 a výhre 3:0 postúpili do finále. Pred Dunajskou Stredou, aj keď je to mužstvo podobných kvalít ako Slovan Bratislava, máme možno trošku menší rešpekt a tie zápasy sa nám aj výsledkovo daria. Takže niečo podobné očakávam aj v sobotu,“ spokojne konštatoval Ján Haspra.

Pred záverečným kolom nadstavbovej časti je isté, že Dunajská Streda bude hrať Európsku ligu a Ruža o ňu musí ešte zabojovať v následnej baráži, ktorá sa bude hrať v utorok a piatok budúci týždeň, no tabuľkové postavenie obidvoch mužstiev sa ešte môže zmeniť. Klub zo Žitného ostrova doteraz získal 47 bodov a patrí mu priebežné tretie miesto, pričom na druhú Žilinu stráca jediný bod. Ružomberok sa momentálne nachádza na piatej pozícii. Na svojom konte má 32 bodov a rovnaký bodový zisk majú aj šieste Michalovce. Naopak, na štvrtú Trnavu stráca dva body.

Počas následnej baráže o poslednú miestenku v Európskej lige sa vo vyraďovacom súboji najskôr stretnú mužstvá zo štvrtej a siedmej pozície a tímy z piateho a šiesteho miesta. Víťazi týchto súbojov následne hrajú medzi sebou. Výhodu domáceho prostredia bude mať vždy mužstvo s lepším tabuľkovým postavením. Liptáci sa budú v sobotu snažiť o čo najlepšie konečné umiestnenie v nadstavbe, ale bez ohľadu na to, z akej pozície pôjdu do baráže sa ich cieľ nemení. S týmto si nelámem hlavu. Ako skončíme v tabuľke, tak skončíme. Podľa toho budeme hrať doma alebo vonku. Musíme sa s tým vysporiadať za každých okolností. Ak chceme hrať v pohárovej Európe, tak to musíme zvládnuť. Ak to nezvládneme, tak si nezaslúžime hrať Európsku ligu,“ povedal šéf ružomberského realizačného tímu.

Do sobotného zápasu nebudú môcť zo zdravotných dôvodov zasiahnuť útočníci Tomáš Bobček a Ladislav Almási. Stretnutie bude vysielať v priamom prenose internetová televízia Huste.tv – TU a sledovať môžete aj textový prenos na Onlajny.eu – TU.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK