18.12.2020

Ján Haspra: „K spokojnosti mi chýbajú tri body“

Po skončení jesennej časti Fortuna ligy sme zhodnotili jesenné účinkovanie ružomberského A mužstva s hlavným trénerom Jánom Hasprom.

Tím vstupoval do nového ročníka po tom, čo v dohrávanej jarnej časti tesne podľahol Slovanu Bratislava vo finále Slovnaft Cupu 0:1 a následne si cez baráž vybojoval miestenku v Európskej lige. Podobne ako v predchádzajúcom ročníku aj teraz bolo úvodné rozbiehanie mužstva náročnejšie. Prvé kolá najvyššej súťaže neprinášali plný bodový zisk. V prvom predkole Európskej ligy Ruža cestovala do Ženevy, kde nestačila na favorizovaný tím Servette FC a podľahla mu 0:3. Postupom času sa výsledky mužstva zlepšili aj keď naďalej dochádzalo k viacerým bodovým stratám. Ružomberok napokon získal 22 bodov a patrí mu priebežná šiesta pozícia. V Slovnaft Cupe postúpil cez Lipany aj Prešov a na jar si zmeria sily s Dubnicou.

Aj túto sezónu výrazne ovplyvnilo šírenie nového koronavírusu. Z tohto dôvodu dochádzalo k prekladaniu niektorých zápasov, hralo sa s obmedzeným počtom divákov, prípadne úplne bez nich, čo bola škoda najmä v Európskej lige, kde Ruža odohrala iba jediný zápas a aj to na súperovej pôde a bez divákov, čiže naši fanúšikovia nemohli absolvovať výjazd. V Slovnaft Cupe stihlo mužstvo odohrať len dve stretnutia a zvyšok súťaže sa bude dohrávať na jar. Prežili sme najhorší rok v histórii. Taký rok som ešte nikdy nezažil. K spokojnosti mi chýbajú tri body v tabuľke. V pohárovej Európe sme mohli zaznamenať väčší úspech, ale musíme to brať tak, že sme stále mužstvo, ktoré sa vyvíja a je na začiatku svojej cesty,“ povedal Ján Haspra.

Ktoré zápasy z jesennej časti najviac potešili lodivoda tímu spod Čebraťa a naopak, na ktoré nebude rád spomínať? Pekné zápasy sme odohrali napríklad doma s Michalovcami a s Nitrou. Prvý polčas bol výborný v Dunajskej Strede. Vo veľa zápasoch boli kvalitné pasáže, ale boli striedané s horšími pasážami a tie nás pripravovali o body,“ zamyslel sa šéf ružomberského realizačného tímu.

S čím bol tréner v jeseni spokojný a na čom bude potrebné v zime pracovať?Bol som spokojný s prebratím sa našich ofenzívnych hráčov. Najmä v závere sa rozstrieľali. Taktiež som bol spokojný s prístupom aj morálkou mužstva. Trošku sme doplácali na naše chyby v defenzíve celého mužstva. Tam bol nedostatok, ktorý musíme napraviť,“ skonštatoval Ján Haspra.

Príprava na jarnú časť sa začne 7. januára. V aktuálnej neistej situácii sa klub rozhodol pre prípravu v domácom prostredí. Na svojom umelom trávniku privíta Lipany, Banskú Bystricu a Bardejov. Následne sa predstaví na pôde Pohronia a v NTC Poprad si zmeria sily s Košicami. Príprava by mala byť taká, akú sme si naplánovali. Nevieme čo sa stane, či to bude vôbec umožnené. Preto sme sa to snažili riešiť súpermi z blízkeho okolia, aby sme nemali veľa cestovania, keďže nevieme či bude cestovanie povolené. Bude to atypická príprava, ale myslím, že aj tento typ prípravy nám umožní dobre sa pripraviť,“ povedal tréner.

Počas jesene s A mužstvom trénovali aj viacerí šikovní hráči zo staršieho dorastu. Dostanú títo futbalisti priestor v prípravných stretnutiach? Zápasový čas bude rovnomerne rozdelený medzi chlapcov. Takže aj naše mladé nádeje sa dostanú na ihrisko,“ prezradil Ján Haspra.

Liptákov čaká náročná jar. Vo Fortuna lige získali v jeseni 22 bodov a sú na šiestom mieste. O účasť v hornej šestke ale ešte budú musieť zabojovať v posledných štyroch kolách základnej časti doma so Slovanom, v Zlatých Moravciach, doma so Senicou a na záver v Žiline. Ruža síce získala o tri body viac ako siedma Sereď a ôsma Nitra, lenže obidva tímy majú k dobru jesenný súboj s Pohroním. Naopak, Ružomberok stráca na piatu Trnavu jeden a na štvrté Zlaté Moravce dva body, lenže aj tieto kluby ešte čaká vzájomný duel, ktorý sa mal odohrať v jeseni. Zároveň bude nabitejší aj program v Slovnaft Cupe, keďže v jeseni sa odohrali len úvodné tri kolá. „Bude to náročné. Musíme si vysúkať rukávy a zvládnuť to,“ povedal tréner.

Góly v jesennej časti Fortuna ligy:

Ladislav Almási (6), Martin Regáli (6), Ján Maslo (3), Matúš Kmeť (2), Adam Brenkus (1), Peter Ďungel (1), Štefan Gerec (1), Matej Kochan (1), Tihomir Kostadinov (1), Matej Madleňák (1), Dalibor Takáč (1), Marek Zsigmund (1), José Carrillo vlastný gól (1)

Góly v jesennej časti Slovnaft Cupu:

Ladislav Almási (2), Martin Boďa (1), Štefan Gerec (1), Matúš Kmeť (1), Martin Regáli (1), Dalibor Takáč (1), Mário Jacko vlastný gól (1)

ZDIEĽAJ ČLÁNOK