9.9.2021

Preview: Po reprezentačnej prestávke hráme v Zlatých Moravciach

V piatok 10. septembra 2021 o 17:00 odohrá Ružomberok v Zlatých Moravciach siedme kolo Fortuna ligy s klubom FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Petrom Struhárom.

Ruža v zatiaľ poslednom ligovom súboji doma remizovala s Michalovcami 0:0. Musím priznať, že sme chceli rozhodnúť v prvom polčase, čo sa nám nepodarilo. Nabádal som chlapcov aby sme aktívne vstúpili do zápasu, aby sme vysoko napádali, ale chalani neviem z akého dôvodu to neplnili. Nevyzerali v prvých pätnástich minútach tak, ako sme chceli a tam sme stratili pätnásť minút. Aj tréner hostí sa vyjadril, že od pätnástej minúty sme na nich spustili strelnicu. Takto by sme si to predstavovali od začiatku. V druhom polčase sme si vytvárali nejaké situácie. Mali sme dva nájazdy sami na brankára, zase sme to zle vyriešili a nedali sme vytúžený gól. Znova sa opakoval scenár zo zápasu s Trnavou, že ku koncu možno koncentrácia hráčov a aj situácie, ktoré vznikli, viedli súpera k dvom tutovým šanciam. Musíme poďakovať Ivovi za dva výborné zákroky. V zápase nás podržal, lebo by sme nemuseli mať ani ten jeden bod. Sme nespokojní, že sme nezvíťazili. Mali sme k tomu bližšie, ale na záver nás podržal brankár,“zhodnotil tréner predchádzajúci duel.

Po stretnutí s Michalovcami prišla na rad reprezentačná prestávka. Liptáci si počas nej naplánovali prípravný duel s priebežným lídrom maďarskej najvyššej súťaže Kisvárda FC, ktorý však na poslednú chvíľu odriekol účasť. Hlavne sme sa chceli zamerať na tie veci, ktoré nám nevychádzali. Venovali sme dosť tréningových jednotiek finalizácii a zakončeniu, tak uvidíme ako sa s tým chalani vysporiadali. Maďari nám dali vedieť krátko pred zápasom, že sa neuskutoční. Program sme museli trochu pozmeniť. Odohrali sme modelovaný zápas. S Kisvárdou sme si chceli vyskúšať zmenu systému, ale nebolo nám dopriate odohrať prípravný zápas s kvalitným súperom, ktorý vedie maďarskú ligu. Škoda, že nás taký súper nepreveril. Museli sme si pomôcť. V tomto týždni sa postupne pridávajú do tréningového procesu hráči, ktorí boli na reprezentačných zrazoch. Myslím si, že na zápas by sme mali byť pripravení. Dúfam, že vyhráme,“ prezradil Peter Struhár.

Viacerí ružomberskí futbalisti sa predstavili v reprezentačných výberoch. Tihomir Kostadinov nastúpil do všetkých troch septembrových kvalifikačných duelov Severného Macedónska v základnej zostave. Reprezentačný výber balkánskeho štátu si na svoje konto pripísal remízy s Arménskom, Islandom a Rumunskom.Sledujeme všetkých našich hráčov, ktorí išli do reprezentačných výberov. Kostadinov hral dokonca v prvom zápase na pozícii stredného stredového hráča. V druhom a treťom už hral viac zo strany. V reprezentácii podáva stabilné výkony. Neviem či je tam vyššia motivácia alebo mu sedí herný štýl reprezentácie. Každopádne bude mať v nohách tri zápasy a nebude to pre neho jednoduché. Videli sme aj v kvalifikačnom zápase slovenskej reprezentácie, že naši top hráči mali toho dosť a potom prišli zranenia. My tiež nebudeme chcieť nič riskovať,“ povedal šéf ružomberského realizačného tímu.

Obidva úvodné kvalifikačné súboje slovenskej „dvadsaťjednotky“ o postup na Majstrovstvá Európy 2023 tejto vekovej kategórie odchytal Ivan Krajčírik. Tím SR “21“ vyhral nad Litvou 3:1 a prehral so Severným Írskom 0:1. Ružomberský gólman v obidvoch prípadoch inkasoval z pokutového kopu. V reprezentačnom výbere do devätnásť rokov sa predstavil obranca Jakub Luka. Kategória SR “19“ v prípravných stretnutiach vyhrala nad Saudskou Arábiou a remizovala s Francúzskom aj Severným Macedónskom. Ivan Krajčírik veľmi dobre pôsobil v prvom zápase. Mal veľmi dobré rozohrávky, veril si, bol sebavedomý. Formu z klubu si priniesol aj do reprezentácie. Sme veľmi radi, že sa mu v reprezentácii darí a že je aj tam oporou, tak isto ako v našom mužstve. Tím s Jakubom Lukom v prvom zápase vyhral, v druhom remizoval so silným Francúzskom. Musím povedať, že aj Jakub to veľmi dobre zvládol, lebo dostal žltú kartu a hrať proti veľmi rýchlostným typom hráčov Francúzska nie je jednoduché, hlavne na tej pozícii akú hráva a odohral zápas s tým, že nebol vylúčený. Každá takáto konfrontácia s Francúzskom a úspešný výsledok sa pre chlapcov veľmi rátajú. Určite pôjdu výkonnostne aj sebavedomím hore,“ spokojne konštatoval Peter Struhár.

Ružomberku patrí v neúplnej tabuľke po šiestom kole Fortuna ligy priebežná siedma pozícia, keď doteraz získal sedem bodov, rovnako ako ôsme Michalovce. O bod viac vybojovala šiesta Dunajská Streda. Liptáci majú stále k dobru odložený duel tretieho kola so Slovanom Bratislava. Už spomínaným najväčším problémom tímu je premieňanie šancí, o čom svedčí aj skutočnosť, že Ruža v aktuálnom ročníku síce zatiaľ nenašla premožiteľa, no zároveň doma ešte neskórovala. Aj z tohto dôvodu prišiel do centra dolného Liptova na hosťovanie dunajskostredský útočník Martin Rymarenko. Sme radi, že sa ten proces podarilo dotiahnuť. Boli sme dlhšie v kontakte. Nakoniec sa Maťo pripojil k nášmu mužstvu. Sme radi, že je s nami a už na prvých tréningoch vidno, že je to hráč, ktorý má veľmi silné herné činnosti jednotlivca, ako je zakončenie, výber miesta. Takže od neho si budeme sľubovať tie veci, ktoré nám chýbali v zápasoch a hlavne, že by sa jeho príchodom mohla zvýšiť efektivita v zakončení,“ povedal lodivod mužstva spod Čebraťa na adresu 22-ročného ofenzívneho futbalistu.

Ružomberčania odohrajú už v piatok o 17:00 siedme kolo Fortuna ligy na štadióne Zlatých Moraviec, ktoré majú na svojom konte štyri body a aktuálne im v ligovej tabuľke patrí predposledná pozícia. ViOn je dlhodobo mužstvo, ktoré hrá na hranici prvej šestky. Vieme, že je to takisto rodinný klub. Má veľmi mladého, ambiciózneho trénera. Bude chcieť podať dobrý výkon na domácom trávniku. Vieme o jeho silných stránkach. Videli sme určité zápasy, ktoré zvládli. Takisto majú problémy čo sa týka efektivity v zakončení, takže vieme takisto kde majú problémy a dúfam, že tento ťažký zápas zvládneme a budeme my tí šťastní,“ dodal na záver Peter Struhár.

Priamy prenos zo stretnutia vysiela Nova Sport 1 a k dispozícii bude aj na VOYO. Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ten môžete sledovať TU.

Foto: Rudolf Maškurica

ZDIEĽAJ ČLÁNOK