18.11.2021

Preview: Domáci trávnik by mal byť našou výhodou

V piatok 19. novembra 2021 o 17:00 odohrá Ružomberok domáci zápas pätnásteho kola Fortuna ligy s Trenčínom. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Petrom Struhárom.

Ruža sa v predchádzajúcom kole najvyššej súťaže predstavila na štadióne Slovana Bratislava, ktorému podľahla 0:1. Pre mužstvo spod Čebraťa to bola druhá prehra v aktuálnom ročníku. Po zápase sa nám málilo, že sme nešli z Bratislavy aspoň s bodom. Bolo by to veselšie, že by sme natiahli našu zápasovú neporaziteľnosť. Škoda druhého polčasu, kde si myslím, že sme hrali aktívne. Zatlačili sme Slovan na ich polovičku, ale šance, ktoré sme mali sme nezakončili gólom. Keby sme tam získali aspoň bod, bol by to zaslúžený výsledok. Musíme sa pozerať dopredu. Čaká nás teraz Trenčín. Ideme ďalej a musíme získavať body,“ zhodnotil tréner predchádzajúci duel.

Po súboji s úradujúcim majstrom prišla na rad reprezentačná prestávka. Ako sa počas nej pripravovali na ďalšie ligové boje hráči, ktorí necestovali na reprezentačné zrazy? Zamerali sme sa hlavne na to, aby sme doliečili niektorých hráčov. Vedeli sme, že nám odídu nejakí hráči do mládežníckych reprezentácií, či už do „devätnástky“ alebo „dvadsaťjednotky“. S chlapcami čo zostali v Ružomberku sme sa zamerali hlavne na kvalitu prihrávok a zakončenia. Venovali sme sa týmto atribútom. V tomto týždni sme sa už viac venovali Trenčínu, aby sme boli dobre pripravení na Trenčín a aby sme získali tri body,“ prezradil Peter Struhár.

Jakub Luka a Jakub Rakyta boli súčasťou tímu SR “19“, ktorý prehral s Českom 1:2 a remizoval s Nórskom 1:2. Jakub Luka si na trávniku pripísal v obidvoch prípadoch plný počet minút a Jakub Rakyta odohral v oboch prípadoch prvé polčasy. Do kvalifikačných bojov slovenskej „dvadsaťjednotky“ zasiahol Ivan Krajčírik, keď odchytal duel v Rusku, kde si pripísal viaceré úspešné zákroky, no súper ho trikrát prekonal a najstarší mládežnícky reprezentačný výber prehral 0:3. Pri následnom víťazstve v Litve 2:0 bol na lavičke náhradníkov. Najlepšie sa darilo Tihomirovi Kostadinovovi. Ten hral v obidvoch kvalifikačných dueloch Severného Macedónska, v ktorých so spoluhráčmi zvíťazili nad Arménskom 5:0, nad Islandom 3:1 a vybojovali druhé miesto v Skupine J znamenajúce play off o účasť na Majstrovstvách sveta.

Štyria členova A tímu sa tak vracajú pod Čebrať so skúsenosťami z ďalších medzinárodných konfrontácií. Sledujeme všetkých našich reprezentantov. Tihomir Kostadinov nám aj na diaľku urobil radosť, že sa im podarilo zvíťaziť v obidvoch zápasoch a zaručili si baráž. Boli sme za neho radi. Bolo pre nás trošku prekvapenie, že v jednom zápase hral krajného obrancu, v druhom hral v strede stredovej formácie. Očividne motivácia hráčov reprezentácie, že môžu dosiahnuť takýto cieľ, bola veľká. Asi nezáležalo na tom, na akých postoch hrali hráči, ale išli si za spoločným cieľom. Podarilo sa im to, takže mu gratulujeme. Trošku sa ale spolu s ním vrátim k jeho poslednému vystúpeniu v Ružomberku a zanalyzujeme si jeho výkon, ako vyzeral v zápase. Sme radi, že aj ostatní chalani nastúpili minimálne v jednom zápase. Je to len dobre, aby sme mali reprezentantov a aby sa ošľahali aj v medzinárodnej konfrontácii,“ skonštatoval šéf ružomberského realizačného tímu.

Ružomberok doteraz získal 24 bodov a patrí mu tretia pozícia. Na druhú Trnavu stráca osem bodov. Naopak, jedno víťazstvo ho delí od štvrtej Žiliny aj piatej Dunajskej Stredy a má o štyri body viac ako aktuálne šiesty Trenčín. Práve Trenčanov privítajú Liptáci na svojom štadióne tento piatok. Vieme o nich, že chcú hrať útočný futbal, založený či už na pressingových situáciách alebo rýchlych prechodoch do útočnej zóny súpera, kde sa to snažia zakončovať. Sú veľmi silní v individuálnych prienikoch. Na toto všetko si musíme dať pozor, ale myslím si, že v tomto najbližšom zápase bude záležať na tom, v akom zrkadle sa ukážeme my. Lebo náš trávnik by mal byť našou výhodou. Takto nejako by sme to mali poňať, hrať aktívne s agresívnym spôsobom hry a tlačiť sa do pokutového územia. Pre žiadneho súpera nie je ľahké tomuto odolať a takto by sme sa chceli aj presadzovať,“ povedal Peter Struhár pred stretnutím s Trenčínom, s ktorým Ružomberok v aktuálnej sezóne remizoval na jeho štadióne 1:1.

Do piatkového duelu nebudú môcť zo zdravotných dôvodov zasiahnuť dlhodobo zranení stredopoliari Adam Brenkus a Marek Zsigmund, otázny je štart Jána Masla, Alexandra Mojžiša a Štefana Gereca. Informácie o možnostiach vstupu na štadión nájdete TU. Priamy prenos zo stretnutia vysiela Nova Sport 1, taktiež bude k dispozícii na VOYO a Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ten môžete sledovať TU.

Foto: Rudolf Maškurica, ffm.mk, Stanislav Kmeť

ZDIEĽAJ ČLÁNOK