20.7.2022

Preview: Privítame klub z hlavného mesta Lotyšska

Vo štvrtok 21. júla 2022 o 18:30 odohrá Ružomberok na svojom štadióne úvodný zápas druhého predkola Európskej konferenčnej ligy UEFA s lotyšským klubom Riga FC. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Petrom Struhárom a aj s obrancom Matejom Madleňákom.

Po postupe v pohárovej Európe cez litovský FK Kauno Žalgiris a úspešnom vstupe do novej sezóny Fortuna ligy, kedy Ruža vyhrala v Skalici 2:0, prichádza na rad ďalšia výzva pre mužstvo spod Čebraťa. Aký je rozdiel v pocitoch pred prvým duelom s klubom z Kaunasu a pred úvodným meraním síl s tímom z lotyšského hlavného mesta? Pocity sú určite iné. Je to iný súper. Už sme sa trošku posunuli o ďalšie predkolo dopredu. Takisto máme za sebou dobrý vstup do ligy. Som veľmi rád, že sme to zvládli. Najviac ma teší, že chalani sa tešia, sú zdravotne fit. Tým pádom sa veľmi tešíme na tento zápas a veríme si v ňom,“ ozrejmil tréner.

Vo štvrtok pôjde o súboj s mužstvom plným šikovných legionárov. Vieme, že je to z minulosti majster svojej krajiny. Minulý rok im to nevyšlo. Hrajú v Európskej konferenčnej lige, ale majú veľké ambície. Je to ambiciózny klub, ktorý to potvrdzuje aj teraz aktuálne svojimi prestupmi, akých hráčov vedel zohnať do svojho kádra. Je tam veľa Brazílčanov. Dokonca teraz angažovali kapitána Dulanta zo Sheriffu Tiraspoľ, lebo mali problémy so stopérskou dvojicou, mali tam zranenia. Tým, že posilnili mužstvo, ukázali, že to v Európe myslia vážne,“ povedal Peter Struhár a doplnil ho aj Matej Madleňák: „Videl som zápas s Derry City. Snažili sa hrať od začiatku pressingovým štýlom. Majú dobré individuality najmä v ofenzívnej fáze, na čo si budeme musieť dávať pozor. Verím, že sa na nich dobre pripravíme a zvládneme to.“

Čo by mohlo platiť na tím z Rigy, ktorý doteraz trikrát vyhral najvyššiu lotyšskú súťaž, viackrát skončil v pohárovej Európe tesne pred bránami skupinových fáz a aktuálne má po 21. kole na svojom konte 44 bodov znamenajúcich priebežnú tretiu pozíciu? Dúfam, že súpera prekvapíme tým naším, čo nám je vlastné a to je hlavne pohyb, agresivita. Chceme súpera pritlačiť. Hráme na vlastnom štadióne. Mali za sebou určitú cestu. Myslím si, že bude dôležité, aby sme dobre vstúpili do zápasu a dali sme do neho naše silné stránky,“ prezradil šéf ružomberského realizačného tímu.

V doterajších troch súťažných dueloch aktuálneho ročníka Ruža štyrikrát skórovala a ani raz neinkasovala. Čisté kontá pramenia z práce celého tímu, z kompaktnosti a z toho, ako sa snažíme zatvárať priestory a nepúšťať súpera do vyložených šancí. Taktiež keď už súper mal nejakú šancu, Ivko nás veľmi dobre podržal. To nám všetkým dodáva istotu,“ pochválil Matej Madleňák svojich spoluhráčov a najmä brankára Ivana Krajčírika.

Domáci duel druhého predkola Európskej konferenčnej ligy UEFA sa odohrá v horúcom počasí. Všetci sme radšej, keď je počasie, ktoré viac vyhovuje futbalu, ale aj súper bude mať rovnaké podmienky. Ak ho budeme chcieť zdolať, budeme sa s tým musieť vysporiadať,“povedal futbalista obliekajúci dres s číslom trinásť a prezradil aj to, za akých okolností bude so spoluhráčmi spokojný po záverečnom hvizde: Hráme doma. Chceme a potrebujeme dobrý výsledok. Myslím, že všetci sme nastavení tak, že by sme zajtra chceli uspieť a vyhrať ten zápas.“

Kvôli zraneniam nebudú môcť do štvrtkového súboja zasiahnuť Samuel Šefčík, Marek Zsigmund a Martin Boďa. Pozvánku na zápas s klubom Riga FC nájdete TU. Priamy prenos zo stretnutia odvysiela RTVS Šport a Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ktorý môžete sledovať TU. Odvetný duel je na programe vo štvrtok 28. júla 2022 o 19:00 SEČ (tamojšieho času 20:00) v Rige. Víťaz tohto dvojzápasu sa v treťom predkole stretne s portugalským Gil Vicente F.C.

Foto: Ján Kmeť

ZDIEĽAJ ČLÁNOK