6.12.2022

Hodnotenie jesennej časti A mužstva

Ružomberok ukončil jesennú časť a tak prichádza rad na spätný pohľad za nedávno skončenou jeseňou. Polovicu sezóny sme zhodnotili s trénerom A mužstva Petrom Struhárom.

Liptáci vybojovali v predchádzajúcom ročníku ligové striebro. Pekné umiestnenie so sebou prinieslo aj možnosť predstaviť sa v Európskej konferenčnej lige, kde hrali s dvomi pobaltskými súpermi. Najskôr vďaka domácej výhre 2:0 a vonkajšej remíze 0:0 postúpili cez litovský FK Kauno Žalgiris. Boli sme radi, že sme po dobrom umiestnení mohli hrať Európsku konferenčnú ligu a išli sme do toho s cieľom postúpiť cez prvé predkolo, čo sa nám s Kaunasom podarilo. Myslím si, že domáci zápas sme zvládli veľmi dobre. V druhom zápase sme mohli takisto vyhrať. Nepremenili sme penaltu, tak sme boli veľmi radi, že sme postúpili cez to kolo. Chlapci v podstate v týchto prvých dvoch zápasoch prišli na to, že sa tam hrá trošku inakší futbal ako v domácej súťaži,“ spomenul si tréner.

Následne bol nad ich sily lotyšský klub Riga FC, s ktorým prehrali doma 0:3, na súperovej pôde 1:2 a ďalej išiel klub z hlavného mesta Lotyšska. „V druhom predkole sme dostali ťažkého súpera z Rigy, ktorá mala vo svojej zostave polovicu Juhoameričanov. Je to veľký klub, ktorý to dokazuje aj tento rok vo svojej súťaži. Aj pred naším zápasom vedel do svojho mužstva zohnať veľmi drahých hráčov a ich celková hodnota minimálne trikrát prevyšuje náš káder. V prvom meraní síl sme chceli hrať aktívne, ale hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi, ktorý nás veľmi predčil v rýchlych protiútokoch, ktoré vedel efektívne zakončiť. Hneď z prvých troch šancí dal tri góly a potom je veľmi ťažké hrať proti takémuto súperovi. V Rige sme išli do zápasu s cieľom, že s tým chceme ešte niečo spraviť. Mali sme aj celkom dobrý vstup, len keď sa lámal zápas, nedali sme stopercentnú šancu, kedy sa Kelemen rútil cez pol ihriska na súperovu bránu. Tam bol ten zlom, že sme prehrali aj vonkajší zápas, ale na to, v akom stave sme boli a koľkých hráčov sme mali zranených alebo chorých, myslím si, že ten zápas dal chalanom veľa skúseností, že si ho prežili. Niektorí hráči ma milo prekvapili, či už Selecký alebo spomínaný Kelemen. Vidíme, že má potenciál, ale musí viac na sebe makať a odovzdávať to mužstvu,“ zhrnul Peter Struhár.

Vo Fortuna lige patrí mužstvu spod Čebraťa priebežná piata pozícia, keď v jeseni získalo 24 bodov. Pred šiestou Žilinou má dvojbodový náskok a na štvrtú Podbrezovú stráca päť bodov. Áno, ten strednodobý cieľ bol skončiť do piateho miesta. To sa nám podarilo. Sme za to radi, ale bodový náskok mužstiev pred nami je vyšší. To sme nechceli. Chceli sme získať minimálne o štyri až šesť bodov viac, čo sa nám nepodarilo, ale v súťaži boli aj pozitíva. Okrem domáceho zápasu s Trnavou nás žiadny súper herne neprehral. Z toho hľadiska, že sme mali veľa zranených kľúčových hráčov, dávali sme aj mladých chalanov do ostrých ligových súbojov a tam bolo cítiť, že nám chýbala kvalita hlavne v ofenzíve, kde sme tie útoky nevedeli tak dobre rozvinúť, ako by sme chceli a tým pádom aj niektoré zápasy skončili remízou,“ skonštatoval hlavný lodivod mužstva.

Okrem týchto dvoch súťaží sa Ruža v jeseni predstavila aj v Slovnaft Cupe, kde po výhrach v pomere 2:0 prešla cez Liptovskú Teplú aj Makov a vďaka víťazstvu 3:0 sa tešila z postupu aj v súboji s Devínskou Novou Vsou. Na rad prišiel súboj v Skalici o postup do jarného štvrťfinále. Liptáci si na Záhorí vypracovali veľké množstvo šancí. Napriek tomu sa duel skončil po riadnej hracej dobe 1:1 a následný penaltový rozstrel ukončil ružomberské pôsobenie v pohárovej súťaži. Mrzí nás to, lebo sme chceli ísť čo najďalej a cez Slovnaft Cup je najrýchlejšia cesta do pohárovej Európy, zvlášť keď vidíme, že prvým mužstvom v tabuľke by mal byť Slovan, takže o to väčšia šanca tam bola na európsku miestenku. Zápas v Skalici sa pre nás nevyvíjal veľmi dobre. Chalani vedeli súpera pritlačiť aj sme vyrovnali, ale zápas sme prehrali na pokutové kopy a nepostúpili sme. V zápase sme si vytvárali veľa šancí, ale počas celej sezóny sme mali problémy s efektivitou zakončenia. To sa prenieslo aj na pohárový zápas,“ povedal Peter Struhár.

S ktorými postami bol tréner spokojný a naopak, kde musí mužstvo pridať? Spokojnosť bola s celou obrannou štvoricou na čele s brankármi. Keď bol Ivan Krajčírik zranený, Tomáš Frühwald ho veľmi dobre zaskočil. Takže obranná formácia bola v poriadku. S čím sme mali v obrane problémy, boli určite kraje obrany. Tam sme neboli spokojní s obrannými činnosťami či už Fabiša alebo Madleňáka, ktorý ku koncu sezóny ako keby stratil svoju formu. Vedeli sme sa v ofenzíve spoľahnúť na Regáliho, ktorý mal veľmi dobré štatistiky i keď bolo cítiť, že už bol unavený, lebo si nestihol oddýchnuť ani pred začiatkom prípravy. Hneď sa zapájal s reprezentáciou a išiel v podstate celý polrok. Do toho absolvoval reprezentačné štarty a veľa cestoval. Z tohto dôvodu to už bolo na ňom cítiť či psychicky, či fyzicky. Na neho sme sa mohli spoľahnúť. Skúšali sme rôzne varianty najmä v strede poľa. Tam sme neboli moc kreatívni. V zápasoch sme mali veľa nepresných prihrávok a to sa prejavilo na našom útočení. Pozitívom bolo zaradenie Zsigmunda, že sa dal zdravotne do poriadku. Bol impulzom pre stredovú formáciu. Jeho by som vyzdvihol, že sa po dlhom zranení vedel veľmi dobre zhostiť tejto úlohy. V posledných zápasoch bol lídrom a ťahúňom mužstva. V útoku sme zaostali za očakávaniami, ktoré sme vkladali do našich mladých útočníkov Bobčeka a Kelemena. Chýbali nám góly Martina Boďu a oni dvaja sa nevedeli viac pobiť o miesto. Ku koncu sme tam museli alternovať so Štefanom Gerecom, ktorý si myslím, že bol trošku tým ťahúňom, ktorý vedel dať gól alebo ho pripraviť a bol nepríjemný. Takže sme s ním alternovali a pochválil by som ho za celú jeseň, že si vedel udržať svoj štandard a bol ten skúsenejší hráč, ktorého aj bolo cítiť na ihrisku,“ zhodnotil šéf ružomberského realizačného tímu.

Na ktoré súboje bude tréner spomínať najradšej? Každopádne najviac sa nám páčil prvý zápas v Európe. Predsa bol skúsenosťou pre nás trénerov, pre hráčov. Musím povedať, že sme ho veľmi dobre zvládli, i keď začínal tým, že sme sa trošku oťukávali s tou Európou. Súper mal šancu, nedal. Následne sme potom dali gól a z chlapcov to opadlo. To nám urobilo veľkú radosť. Aj v našej lige bolo viacero zápasov, ktoré sme mali dobre rozohraté. Asi najlepší zápas, kde sme hrali kompaktne a prekvapili sme súpera našou hrou bol zápas v Podbrezovej a taktiež v Dunajskej Strede, kde mužstvo ukázalo veľký charakter a tímový duch. Takže tieto dva zápasy by som hodnotil asi medzi tie najlepšie čo sa týka herných stránok, ale aj ukázanie kolektívu, že chalani fakt ťahajú za jeden povraz,“ zamyslel sa Peter Struhár, pričom vybral aj stretnutie, ktoré sa mu páčilo najmenej: Najslabší bol určite domáci zápas so Žilinou, lebo v tom zápase nám Žilina dala dva góly po individuálnych chybách. Skôr sa mi ale nepáčila reakcia v tomto zápase, že sme sa nevedeli dostávať do šancí a že sme sa viac nepobili s mladým súperom, ktorý hral proti nám. Takže myslím si, že domáca prehra so Žilinou.“

Seniorský tím má aktuálne prestávku a o presnom rozvrhu zimnej prípravy vás ešte budeme informovať. Tréner nám už ale načrtol niečo z jej plánovaného priebehu. Chalani majú teraz prvé dva týždne voľno s tým, aby si úplne oddýchli od futbalu. Vieme, že štyria hráči išli do reprezentácie a do 9. decembra budú s reprezentačným výberom. Potom po dvoch týždňoch futbalisti dostanú plány desať tréningových jednotiek až do začiatku prípravy, ktorá by mala začať 5. januára. Niektorí hráči začnú skôr, pôjdu na funkčné testy k lekárovi do Banskej Bystrice. Takže tam už budeme mať prvé testovanie a následne po začatí prípravy si urobíme naše interné testy, ktoré máme, aby sme videli či chlapci dobre plnili plány, ktoré sme im dali a či sú pripravení na to, aby sme mohli začať s hernou stránkou prípravy. Máme naplánované prípravné zápasy s veľmi zaujímavými súpermi. Budeme sa pripravovať v domácich podmienkach, kde najskôr odohráme dva zápasy so slovenskými druholigistami a vycestujeme na menšie sústredenie do Maďarska, kde odohráme prípravné zápasy s Honvédom a Haladasom, čo už budú dosť ťažkí súperi. Tam by sme mali byť štyri dni, kde budeme trénovať dúfam, že na dobrých trávnikoch, lebo predsa len je tam o päť-šesť stupňov teplejšie a aby sme boli na prírodných terénoch. Následne budeme hrať s poľským Sosnovcom. Na záver budeme mať generálku na našom štadióne s poľským klubom Puszcza Niepolomice,“ prezradil Peter Struhár.

Foto: Rudolf Maškurica, Ján Kmeť

ZDIEĽAJ ČLÁNOK