2.2.2023

Do jarnej časti vstupujeme s novým generálnym partnerom

Vo štvrtok 2. februára 2023 sa v Bratislave uskutočnila tlačová konferencia MFK Ružomberok pred začiatkom jarnej časti Fortuna ligy 2022/23. Na otázky prítomných novinárov odpovedali generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Ing. Ľubomír Golis, tréner A mužstva Peter Struhár, kapitán tímu Marek Zsigmund a výkonný riaditeľ spoločnosti Niké Ing. Roman Berger.

Úvod tlačovej konferencie patril predstaveniu nového generálneho partnera, ktorým sa stala spoločnosť Niké. Šport na Slovensku sa robil a robí ťažko. V našich podmienkach v MFK Ružomberok by to nešlo bez našich dlhoročných partnerov. Spomeniem Mondi SCP, Tauris, SHP Harmanec, ale najmä by to nešlo bez nášho majiteľa pána Milana Fiľa a strešnej organizácie ECO-Investment. Futbal v Ružomberku by na tejto úrovni bez neho určite nebol a na tom sa nič nemení. Nie je veľa firiem, ktoré chcú a sú schopné dlhodobo významne podporovať šport a klubový futbal. Samozrejme sú výnimky a je pre mňa veľkým potešením, že môžem dnes predstaviť takúto výnimku, spoločnosť, ktorá sa spája s našou značkou, s naším klubom a bude od teraz s nami spolupracovať na úrovni generálneho partnera. Tou spoločnosťou je spoločnosť Niké. Ja si toto partnerstvo veľmi vážim, pretože si treba vážiť každú spoluprácu, ktorá znamená podporu do športu, v tomto prípade futbalu. Spoločnosť Niké, rodina Bergerovcov, je známa tým, že podporuje šport a vracia do športu to, čo z neho istým spôsobom aj získava a to si treba vážiť. Tento obchodný vzťah je ako som spomenul na úrovni generálneho partnerstva. Zahŕňa to samozrejme klasickú, fyzickú reklamu u nás na štadióne, prácu ale aj s fanúšikovskou základňou v online priestore na sociálnych sieťach. Na druhej strane to pre nás znamená, že sa budeme môcť rozvíjať. Budeme môcť napĺňať naše ambície a takto sa ďalej rozvíjať, rozvíjať našich mladých hráčov,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva klubu Ing. Ľubomír Golis.

Iniciatíva prišla zo strany predstaviteľov klubu spod Čebraťa. Kontaktoval som pána Bergera, pretože som si všimol, že Niké sa začalo púšťať aj do futbalu, čo nebolo zvykom. Všimol som si, že už má dlhodobé partnerstvo so Slovanom Bratislava, ale nie tak dávno to boli Železiarne Podbrezová a tak ďalej. Oslovil som ho s tým, či by nemal záujem ísť do spolupráce s nami. Veľmi rýchlo sme sa dohodli. Museli tam byť a z môjho pohľadu aj sú spoločné hodnoty, ambície. Nie je to len o spojení značiek, ale práve aj o spojení týchto atribútov,“ vysvetlil generálny riaditeľ MFK Ružomberok.

Zaujímavosťou je, že obidve značky spája aj rovnaká farba. Oranžová farba je taká čerešnička na torte, ale samozrejme nebol to primárny dôvod našej spolupráce. To, čo spomínal pán Golis je na sto percent pravda. Sme v situácii, kde veľmi veríme slovenským klubom a veríme, že mnohé majú obrovský potenciál. Preto sme sa aj pustili trošku do podpory slovenských klubov a slovenského futbalu. Samozrejme jedným z tých klubov je aj MFK Ružomberok. Ružomberčania zažili krásne časy a my budeme radi, ak budeme môcť pri nich stáť aj ďalej a pomáhať Ružomberku dostať sa na čo najvyššie priečky a ideálne aj do Európy a stále ďalej a ďalej,“ vyjadril sa výkonný riaditeľ spoločnosti Niké Ing. Roman Berger.

Čím zaujala Ruža svojho nového generálneho partnera? Keď som sa pozeral na Ružomberok na začiatku našej spolupráce, tak som bol naozaj v mnohých veciach aj prekvapený. Keď som si uvedomil, že futbal v Ružomberku má tradíciu stošestnásť rokov, tak je to neuveriteľné číslo. My hovoríme ako dlho sme na trhu ako Niké, sme tu tridsaťdva rokov a teraz som v situácii, že si hovorím, že vo futbalovej terminológii sme vlastne juniori oproti Ružomberku. Takže áno, sila tradície je obrovská. Myslím si, že potenciál klubu je veľký. Presne ako hovoril pán Golis, celý ten tím aj pán majiteľ robia skvelú prácu. Keď sme začali prácu na zmluvách, tak to bolo veľmi profesionálne zo strany Ružomberka. Mne sa veľmi páči DNA v Ružomberku, ktorá hovorí, budujme to celé na slovenských hráčoch. Nemajú jedného zahraničného hráča. Vnímam aj prácu v akadémii a výchovu futbalistov. To je jedna z kľúčových vecí, čo nás oslovila. Ak chceme mať dobrý slovenský futbal, tak musíme pracovať so slovenskou mládežou. Takže toto sú nosné motívy, ktoré nás viedli k spolupráci. V neposlednom rade si ešte pamätám storočnicu Ružomberka v roku 2006, kedy Ružomberok vyhral titul aj Slovenský pohár. Pamätám si aká to bola veľká vec spraviť naraz takéto double. Dúfam, že čoskoro sa nám spoločne podarí podobný kúsok,“ doplnil výkonný riaditeľ stávkovej spoločnosti.

Novú spoluprácu vníma pozitívne aj ružomberský realizačný tím. Beriem to veľmi pozitívne z toho dôvodu, že spoločnosť Niké sa stala naším generálnym partnerom. Táto spoločnosť má dlhú tradíciu tak isto ako náš klub a musím povedať, že je to najstaršia stávková spoločnosť s najdlhšou históriou na Slovensku. Ako všetci vieme, tieto dve tradičné značky spája oranžová farba a hlavne stabilita na Slovensku,“ spokojne konštatoval hlavný tréner A mužstva Peter Struhár.

V tíme naďalej zostáva skúsený obranca Ján Maslo, no kapitánsku pásku bude počas jarnej časti nosiť na ramene stredopoliar Marek Zsigmund. Trošku som nervózny. Som veľmi rád, že som kapitán takéhoto mužstva, ale je to pre mňa tiež niečo nové, takže ešte sa učím,“ povedal nový kapitán tímu spod Čebraťa a taktiež sa za hráčsku kabínu vyjadril aj k začínajúcej spolupráci: Vnímame to pozitívne. Je to veľmi skvelá vec, že Niké podporuje šport na Slovensku aj náš klub a dúfam, že aj my ich budeme tešiť výkonmi na ihrisku.“

V sobotu 11. februára 2023 o 15:00 vstúpia Liptáci do jarnej časti Fortuna ligy domácim súbojom s Michalovcami. Po jeseni im s 24 bodmi patrí priebežná piata pozícia. Jar sa začne poslednými štyrmi kolami základnej časti a po nej sa súťaž rozdelí na dve šesťčlenné skupiny. Cieľ na úvodné štyri kolá je jednoznačný. „Po euforickom minuloročnom vicemajstrovi boli samozrejme naše očakávania vysoké a stále sú. Momentálne po jesennej časti to nevyzerá až tak ružovo, čiže sme síce piati, ale je to boj. Bude to ešte boj do konca základnej časti, ale chceme uspieť. Pre nás nebyť v prvej šestke je neúspech. To treba povedať. Naše ambície sú štandardne vysoké a musia byť vysoké. Toto bola otázka, keď som bol na rokovaniach v Niké, že aké sú naše ambície. Znamená to, že Niké má záujem podporovať ambiciózne kluby, ktoré stále chcú napredovať a my sme takýmto klubom. Základným cieľom určite zostáva prvá šestka a každoročne chceme bojovať o účasť v európskych súťažiach,“ odhodlane vysvetlil Ing. Ľubomír Golis.

Ako vyzerala zimná prestávka z pohľadu predstaviteľov klubu? Pracovali sme aj na partnerstve s Niké. To bola určite významná časť tej roboty. Na športovom poli samozrejme prestávka bola dlhá. Bolo potrebné si aj oddýchnuť, zároveň sa aj namotivovať. Verím, že majstrovstvá sveta hráčov namotivovali. Vysporadúvali sme sa aj s nejakými odchodmi, prestupmi a zároveň sme riešili ako vhodne doplniť káder tak, aby sme splnili naše ciele,“ ozrejmil generálny riaditeľ MFK Ružomberok.

Medzi staršími kolegami dostali priestor dorastenci Kevin Švehla, Giuliano Antonio Marek, Matúš Matej a Tobias Bujňaček. Naopak, v tíme nastalo aj niekoľko odchodov. Na hosťovania odišli Jakub Luka (MFK Dolný Kubín) a Michal Dopater (FK Humenné). Okrem nich mužstvo opustili Filip Lichý, Adam Morong a Martin Regáli, ktorého prestup do belgického KV Kortrijk najviac rezonoval medzi športovou verejnosťou. Za Maťa hovoria čísla, ktoré v každom zápase potvrdzoval, ale myslím si, že v klube sme na to boli pripravení už v lete. Ešte u nás zotrval, lebo sme hrali Európu. Som rád, že za tú poctivú robotu prestúpil do zahraničia. Teraz je úloha na nás v klube, aby sme ho vedeli nahradiť a musím povedať, že v príprave sa dobre ukazujú naši mladí hráči a myslím si, že môžeme vychovať podobných hráčov ako bol Martin Regáli,“ povedal Peter Struhár.

Ružomberčania v doterajšom priebehu zimnej prípravy doma remizovali s Považskou Bystricou 1:1. Následne sa predstavili na štadiónoch svojich súperov. V Maďarsku prehrali s ZTE FC Zalaegerszeg 0:1, remizovali s klubom Szombathelyi Haladás 2:2 a v Poľsku remizovali s tímom Zaglebie Sosnowiec 3:3. Pred štartom ligovej jari ich ešte čaká generálka. V sobotu 4. februára 2023 o 14:00 privítajú na svojom štadióne poľský MKS Puszcza Niepolomice. Má už tréner jasno v základnej zostave na súťažné stretnutia? V tejto fáze prípravy je to ešte dosť skoro, lebo za dva týždne sa môže kadečo prihodiť. Ako viete, každý týždeň sa stretávame s nepríjemnosťami čo sa týka zranení. Myslím si, že na nejakých osemdesiat percent poznám základnú zostavu,“ zamyslel sa šéf realizačného tímu.

Počas jesene Liptáci prehrali v lige len štyrikrát a z tohto pohľadu sa radia medzi najlepšie mužstvá v súťaži. Body však strácali veľkým množstvom nerozhodných výsledkov. Pripísali si až deväť remíz, čo je za jeseň najviac spomedzi všetkých účastníkov Fortuna ligy. „Máme tam veľa remíz. Rozdiel vidím v detailoch. Vo vicemajstrovskej sezóne sme premieňali šance, ktoré teraz nedávame. To je jedna vec, ktorá sa otočila a keď zlepšíme túto vec budeme úspešní a bude tam viac zápasov za tri body,“ povedal Marek Zsigmund, pričom pomenoval aj najsilnejšie zbrane mužstva: „Myslím si, že najväčšia sila je v tíme. Všetci sme Slováci, rozumieme si, sme výborní kamaráti. Robíme všetci všetko spolu. Čiže hlavná sila je celkovo v tíme.“

A mužstvo MFK Ružomberok pred štartom jarnej časti Fortuna ligy 2022/23:

Brankári: Dominik Ťapaj, Tomáš Frühwald, Ivan Krajčírik

Obrancovia: Alexander Mojžiš, Ján Maslo, Mário Mrva, Matej Madleňák, Lukáš Fabiš, Giuliano Antonio Marek, Alexander Selecký, Matúš Malý

Stredopoliari: Oliver Luterán, Kevin Švehla, Jakub Rakyta, Kristóf Domonkos, Samuel Šefčík, Matej Kochan, Tobias Bujňaček, Adrián Macejko, Adam Tučný, Gabriel Halabrín, Marek Zsigmund, Matúš Matej, Martin Chrien, Viktor Úradník

Útočníci: Tomáš Bobček, Štefan Gerec, Martin Boďa, Marko Kelemen

Realizačný tím:

Peter Struhár – hlavný tréner
Peter Tomko – asistent trénera
Jozef Kapláň – asistent trénera
Ľuboš Hajdúch – tréner brankárov
Marek Herčut – videoanalytik
Matej Šavol – technický vedúci
Peter Adamčiak – technický vedúci
Ingrida Nagyová – fyzioterapeutka
Rudolf Šipčiak – fyzioterapeut
Tibor Letko – lekár
František Rigo – lekár

Foto: TASR

ZDIEĽAJ ČLÁNOK