26.7.2023

Navštívili sme Mondi SCP

Tesne pred začiatkom nového ročníka najvyššej futbalovej súťaže sme zavítali do priestorov akciovej spoločnosti Mondi SCP, ktorá je už takmer tri desaťročia výrazne spojená s futbalom v meste.

Podnikateľ Milan Fiľo vstúpil do klubu ešte v čase, keď Ružomberok účinkoval v druhej lige. Spojenie papierenskej fabriky s klubom spod Čebraťa sa ukázalo ako správny krok a v ročníku 1996/97 mužstvo z dolného Liptova vybojovalo postup do najvyššej súťaže. Ruža aktuálne vstupuje už do dvadsiatej siedmej sezóny medzi elitou, kde zažila úspešnejšie aj menej úspešné obdobia, no je bez prerušenia stabilnou súčasťou najvyššej súťaže. Okrem iného sa môže pochváliť šiestimi medailovými umiestneniami, vrátane jedného majstrovského titulu. Najmä vďaka podpore majiteľa Milana Fiľa, ako aj spoločnosti Mondi SCP, ktorá zamestnáva takmer 1 500 ľudí a vyváža svoje produkty takmer do celého sveta, je klub po celé desaťročia ekonomicky stabilný.

Práve preto krátko pred novou sezónou navštívili Mondi SCP primátor mesta Ľubomír Kubáň, manažér Milan Bezák, hlavný tréner A mužstva Peter Tomko a hráči Ján Maslo, Štefan Gerec a Samuel Lavrinčík. Zástupcovia futbalového klubu videli zblízka najväčšiu pýchu papierenského gigantu – stroj uvedený do skúšobnej prevádzky v jeseni 2021. Toto je stroj, ktorý nemá v Európe konkurenciu, čo sa týka výrobku, pretože vyrábame kartón zo zberového papiera a ušľachtilá vrstva na jeho povrchu je bielená krátkovláknitá buničina, ktorá sa vyrába v našom závode,“ priblížil Ľubomír Líška, sprevádzajúci návštevníkov a prezradil aj to, aké množstvo kartónu dokáže stroj vyrobiť: „Závisí to od objednávok, od množstva a od plošnej hmotnosti, ale priemerná výroba je zhruba tisíc ton za deň.“

Stroj s dĺžkou troch futbalových ihrísk pútal pozornosť a zároveň vzbudzoval rešpekt. Trúfal by si pracovať na jeho obsluhe náš futbalista Štefan Gerec? Určite áno, keby som sa tomu nejakú dobu venoval, nemal by som s tým problém. Myslím si, že na všetko treba čas. Keby som mal dostatok času, tak by som sa určite niečomu priučil,“ zamyslel sa útočník obliekajúci dres s číslom pätnásť.

Primátor mesta prezradil svoje pocity pred vstupom do blížiacej sa sezóny. Do nového ročníka treba vstúpiť s maximálnou pokorou. V Ružomberku sú iba tie najvyššie očakávania, ale treba si uvedomiť, že sa tu kreuje nové mužstvo. Prichádzajú nové posily. Veľa hráčov odišlo na hosťovanie, tak treba mať trošku viac trpezlivosti. Ja sám za seba budem rád, ak Ružomberok bez problémov skončí v prvej šestke a potom, ak sa to bude dobre vyvíjať, zabojuje o pohárovú Európu. Predovšetkým je to ale o tom, aby hráči dôstojne hájili farby mesta Ružomberok, Mondi SCP, aby boli zdraví a najmä aby na športovom bojisku prevládalo fair play. Ak budú odvádzať maximum, tak ľudia sa budú radi vracať na futbal a budú maximálne spokojní,“ povedal Ľubomír Kubáň.

Tak, ako je futbal v Ružomberku dlhé roky spojený s papierenskou spoločnosťou, taktiež už desaťročia sú vzájomne spojené cesty klubu MFK Ružomberok a skúseného obrancu Jána Masla. Prišiel som sem ako pätnásťročný chlapec do ružomberskej akadémie. Vyštudoval som tu. Potom som sa presunul do ligového Áčka. Môj prvý ročník pri Áčku bol práve ten, kedy Ružomberok získal titul. Síce som vtedy toho veľa neodohral, ale dal mi veľa. Takmer celú kariéru som tu a za všetko čo mám, vďačím MFK Ružomberok a hlavne pánovi majiteľovi Milanovi Fiľovi,“ skonštatoval 37-ročný futbalista, pričom ho taktiež zaujali priestory Mondi SCP: „Je to nová, krásna fabrika, obrovské stroje, takže rád som sem prišiel.“

Okrem dvoch stabilných tvárí v oranžovom drese, zavítala do fabriky aj jedna nová tvár – defenzívny stredopoliar Samuel Lavrinčík. Čím sa bude snažiť počas sezóny pomôcť mužstvu? „Vždy je dôležité dopracovať sa k víťazstvu a chcem k tomu pomôcť. Odovzdať tímu všetko v každej minúte, ktorú dostanem na ihrisku, či už vzadu alebo v útoku,“ odhodlane povedal futbalista, ktorý naposledy pôsobil v Trenčíne.

Šéfom realizačného tímu sa pred sezónou stal Peter Tomko. Ambiciózny lodivod prešiel mládežníckymi kategóriami, posledné dva ročníky bol asistentom trénera pri A mužstve a ako vždy pripomína, napriek tomu, že sa nenarodil pod Čebraťom, má k mestu aj klubu srdečný vzťah. „Už som väčší čas môjho života v Liptove ako doma v Trebišove. Aj keď nezabúdam na Trebišov, tento kraj a ľudia tu mi prirástli k srdcu. Oženil som sa tu, mám tu rodinu, takže môžem povedať, že už som viac Lipták ako východniar aj keď východniar budem stále,“ prezradil hlavný tréner A mužstva.

Foto: Rudolf Maškurica

ZDIEĽAJ ČLÁNOK