27.7.2023

Dnes boli posvätené klubové priestory

Bolo to už skoro pred piatimi rokmi, presne 26. septembra 2018, keď kaplnku na ružomberskom futbalovom štadióne, ktorá je venovaná sv. Krištofovi oficiálne požehnali vrcholní predstavitelia katolíckej cirkvi – arcibiskup metropolita Košickej arcidiecézy Bernard Bober a spišský biskup Štefan Sečka. Prítomný bol tiež košický pomocný biskup Marek Forgáč, ružomberský dekan Dušan Škrabek i ďalší kňazi.

Odvtedy sa stalo peknou tradíciou, že miestny rímsko-katolícky dekan pravidelne prichádza medzi futbalistov, aby im vyprosil u Pána Boha požehnanie, ochranu a zároveň posvätil klubové priestory.

Dnes (27. júla) deň pred štartom Niké ligy na štadión MFK Ružomberok zavítal Dušan Pardel, ktorý vlani v lete prevzal ružomberský dekanát. „Nie som tu prvý raz,“ povedal kňaz po svojom príchode. „V uplynulej sezóne som navštívil zápas Ružomberka proti Slovanu Bratislava. Páčil sa mi kolektívny výkon domáceho mužstva. Hoci Slovan mal vo svojom strede obrovské hviezdy, Ružomberčania prehrali až v závere nešťastným inkasovaným gólom.“ Hlavný duchovný centra dolného Liptova odkryl aj svoj vzťah k pohybu: „Športu sa venujem rekreačne. Je to futbal, bicykel a lyžovanie. Teraz sme s kolegami tri dni na bicykloch šliapali okolo Liptova.“

D. Pardel spolu s mladým diakonom Dávidom Holubjakom najprv zavítali do hráčskej kabíny medzi chlapcov. Z nich dvaja Oliver Luterán a Dominik Ťapaj si zobrali na starosť príslušné čítania, vrátane prosieb. „Keď náš slovanský pápež Ján Pavol II., vlastným menom Karol Wojtyla, mal 20. októbra 2000 na Olympijskom štadióne v Ríme príhovor, na záver pri modlitbe, jedného atléta prirovnal k božiemu atlétovi Ježišovi Kristovi. Ján Pavol II. mal zvláštny vzťah športu. Poznal jeho hodnotu pre telo i pre dušu. Vedel, že vďaka nemu môže človek rásť aj ako osoba. Svätý otec sám športoval a bol blízko ľuďom, čo žili športom,“ povedal o. i. vo svojom príhovore S. Pardel.

„Ja som veľký fanúšik futbalu,“ priznal sa D. Holubjak. „Hrával som ho od malička. Fascinuje ma, keď vidím, ako sa športovci pre svoje úspechy nadrú, namakajú. Človeka to povzbudí a berie si z nich príklad aj do kresťanskom živote.“ Budúci kňaz tiež spomenul Jána Pavla II.: „Svätý otec raz povedal, že z nepodstatných vecí, je futbal najdôležitejšia vec.“ D. Holubjak sa snažil aj kabínu povzbudiť, aby popri pozemských víťazstvách, nezabúdala ani na to najdôležitejšie, čo človek môže dosiahnuť, a to večný život.

Potom nasledovala návšteva kaplnky i požehnanie ďalších priestorov a celého štadióna. Športový manažér MFK Ružomberok Milan Bezák vzácnym hosťom odovzdal dresy s podpismi všetkých hráčov a permanentky na novú sezónu.

Zdroj: www.zijemvrk.sk
Foto: Ján Svrček

ZDIEĽAJ ČLÁNOK