11.4.2024

Preview: V piatok cestujeme do Žiliny

V piatok 12. apríla 2024 o 17:30 odohrá Ružomberok v Žiline piate kolo nadstavbovej časti Niké ligy. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Ondřejom Smetanom.

Ruža v minulom kole doma zvíťazila nad Spartakom Trnava 2:1, keď v druhom polčase otvoril skóre Alexander Selecký, súper ihneď reagoval vyrovnávajúcim gólom, no posledné slovo mal v piatej minúte nadstaveného času Matúš Malý, ktorý sa po rohovom kope najlepšie zorientoval pred bránou a strhol víťazstvo na ružomberskú stranu. Výhra zabezpečená v samom závere má vždy špecifickú príchuť. „Priznám sa, že si to dlho nepamätám. Je to fantázia. Je to o emóciách, o energii na ihrisku a v kabíne. Myslím, že je to odmena za to, ako chlapci pracujú a ako robia futbal. Musí to byť povzbudenie pre fanúšikov, pre klub, pre všetkých. Futbal sa hrá práve kvôli takýmto emóciám,“ spokojne konštatoval tréner.

Pred duelom s klubom z Malého Ríma sa lodivod tímu spod Čebraťa vyjadril, že jeho zverenci musia ísť do každého zápasu s tým, že chcú uspieť. Dá sa preto považovať za rozhodujúcu práve väčšia túžba futbalistov v oranžových dresoch po trojbodovom zisku? „Po zápase si môžeme povedať, že áno. Poďme ale robiť všetko pre to, aby to bol štandard. Aby to bol náš automatizmus, pretože si myslím, že sme tím, ktorý to veľmi potrebuje. Musíme vedieť vyhrať zápas nielen pekne, kombinačne a peknými gólmi, pretože proti silným tímom je to vždy ťažké a potrebujete tam pridať aj niečo iné. Aj tú vôľu a víťaznú mentalitu. Myslím si, že to sa nám aj podarilo,“ zamyslel sa Ondřej Smetana.

Ružomberok má po domácom víťazstve nad Trnavou na svojom konte 41 bodov. V nadstavbovej skupine o titul mu naďalej patrí piata pozícia, lenže pred šiestou Podbrezovou si už vypracoval sedembodový náskok. Pri pohľade na opačnú stranu tabuľky stráca na štvrtú Žilinu aj tretiu Dunajskú Stredu tri body. V piatok sa Liptáci predstavia na trávniku svojho tabuľkového suseda v Žiline. Šošoni v posledných troch kolách nebodovali, pričom naposledy doma podľahli Slovanu Bratislava 0:3. Navyše tento týždeň bol odvolaný hlavný tréner Jaroslav Hynek spolu s asistentom Richardom Polákom. Novým žilinským lodivodom sa stal Michal Ščasný.

Pohľad na aktuálnu formu síce vyznieva lepšie pre Ružomberčanov, no netreba zabúdať na vzájomné stretnutia z nadstavbovej časti aktuálneho ročníka. Liptáci prehrali pod Dubňom 1:3 a doma 0:2. „Každý zápas je iný. Vždy sa rozprávame o nejakej sérii a myslím si, že zase k tomu pristúpime úplne inak. Bude to dobrá ukážka toho, ako sa tie kluby počas sezóny vyvíjajú, menia, aké majú nastavenie. Žilina je jasný favorit, ako skoro každý tím v nadstavbovej skupine, s kým hráme. Oni musia vyhrať, oni musia zlomiť sériu nevyhratých zápasov. My môžeme ísť dobre nastavení a ukázať chcenie, čo si myslím, že potrebujeme,“ povedal šéf ružomberského realizačného tímu.

S výnimkou Adama Tučného, ktorý dostal červenú kartu v súboji s Dunajskou Stredou, budú v piatok k dispozícii všetci ostatní hráči. „Máme už len kartový trest a inak sme kompletní, čo je taktiež pozitívna správa,“ prezradil Ondřej Smetana. Priamy prenos zo stretnutia odvysiela Nova Sport a k dispozícii bude aj na VOYO. Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ktorý môžete sledovať TU.

Foto: Rudolf Maškurica

ZDIEĽAJ ČLÁNOK