14.4.2022

Preview: „Chceme vyhrať kvôli fanúšikom“

V piatok 15. apríla 2022 o 17:00 odohrá Ružomberok domáci zápas šiesteho kola nadstavbovej časti Fortuna ligy so Slovanom Bratislava. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Petrom Struhárom.

Ruža v minulom kole zvíťazila vďaka gólom Martina Rymarenka, Mateja Madleňáka a Martina Boďu nad Sereďou 3:1. Veľmi ma teší vstup do zápasu, kde sme boli veľmi efektívni a energia z kabíny sa preniesla hneď na začiatok zápasu, kde sme išli do dvojgólového vedenia. Musím povedať, že aj mužstvo Serede si vedelo vypracovať šance. V prvom polčase nastrelilo brvno. Trošku nás mrzí, že sme nevyhrávali vyšším rozdielom, lebo Rymarenko, Boďa aj Lichý mali ďalšie gólové príležitosti. Mrzí nás, že sme inkasovali gól. Bola to situácia po autovom vhadzovaní, kde sme boli zorganizovaní a nešťastným odvrátením lopty sme inkasovali. Ale som rád, že chalani po polčase vyšli na druhý polčas tak, že nechceli poľavovať. Nechceli sa utiahnuť do defenzívy, ale kontrolovali hru a boli aktívni, z čoho pramenili karty súpera. Potom sme do konca zápasu hrali viac s loptou. Súper sa ťažko dostával k našej bráne a zápas sme v kľude dohrali. Sme radi, že sme získali tretie víťazstvo so Sereďou, ktorá vôbec nie je ľahkým súperom. Potvrdzujú to aj jej výsledky na jar,“ zhodnotil tréner.

Predchádzajúci ligový duel sa hral v nedeľu a najbližšie hrajú Ružomberčania už v piatok, kedy na svojom štadióne privítajú Slovan Bratislava. V trochu kratšom tréningovom procese medzi duelmi absolvovali hráči okrem zodpovednej prípravy na ďalší ligový duel aj kryoterapiu. Tento týždeň máme taký kratší s tým, že vieme, že hráme v piatok. Program sme prispôsobili tomu, aby sme dobre zregenerovali a aj aby sme si prešli nejaké systémové veci na Slovan. Zanalyzovali sme si posledného súpera a už sme v hlavách nastavení čisto na piatkový zápas. Potrebovali sme aj trochu zregenerovať a zvolili sme takúto formu regenerácie pri Liptovskej Mare, kde sme boli na kryoterapii. Chlapci si to veľmi pochvaľovali. Veľa hráčov sú kávičkári, tak prišla aj taká myšlienka teambuildingu, že môžu vybrať nejaké pekné miesto, kde majú hlavne kvalitnú kávu. Tak sme si tam všetci ako tím posedeli a spestrili si týždeň. Naďalej sa však pripravujeme na Slovan,“ skonštatoval Peter Struhár.

Ružomberský lodivod navyše v utorok zavítal na tréning kategórie U10, kde svojou prítomnosťou príjemne prekvapil naše mladé nádeje. Takúto aktivitu musíme spraviť aj vo väčšom počte. Sľúbil som to aj trénerovi Jožkovi Kmeťovi, ktorý nás pozval, že chlapci chodia do fanklubu, čo som bol milo prekvapený, že aj takí malí chlapci chodia do fanklubu Concordia 1906. Chceli aby sme ich prišli pozrieť. Bol som im rozdať nejaké plagátiky. Veľa sa pýtali na hráčov a trošku som si s nimi aj zabehal. Máme veľmi šikovných žiačikov. Takže bolo to tiež milé spestrenie trénerskej práce. Zaspomínal som si na obdobie, keď som bol tiež mládežníckym trénerom s tými chlapcami, ktorí to berú fakt s radosťou a o tom je futbal,“ povedal Peter Struhár.

Ruža má na svojom konte 52 bodov. Dva body ju delia od tretej Trnavy a stráca štrnásť bodov práve na prvý Slovan Bratislava, ktorý ak pod Čebraťom neprehrá, bude oslavovať obhajobu majstrovského titulu. Motivácia však rozhodne nechýba ani domácemu tímu, ten si bude chcieť nielen upevniť druhé miesto, no zároveň si aj definitívne zaistiť medailovú pozíciu zaručujúcu účasť v Európskej konferenčnej lige UEFA. Ružomberok je zároveň stále jediný tím, ktorý dokázal v prebiehajúcom ročníku Fortuna ligy vyhrať nad Slovanom. Celkový pohľad na tohtosezónne vzájomné súboje je pomerne vyrovnaný. V základnej časti obidva tímy na vlastnom trávniku zdolali svojho súpera zhodne 1:0, v ružomberskom osemfinále Slovnaft Cupu boli úspešnejší Belasí, keď postúpili ďalej po výhre 2:0. Prvý nadstavbový vzájomný duel sa v hlavnom meste skončil remízou 1:1.

Diváci sa tak majú v piatok na čo tešiť. Víťazstvo, ktoré by chcel získať Slovan, chceme rovnako aj my. Pozeráme sa vždy na najbližší zápas. Či je to Slovan a chce oslavovať, to vôbec neriešime. Nesústredíme sa na to, že im máme niečo znepríjemniť. My sa pozeráme skôr na to, že je to najbližší zápas. Chceme ísť do zápasu tak, že chceme vyhrať kvôli fanúšikom. Myslím si, že to bude z diváckeho pohľadu veľmi zaujímavý zápas, kde hrá prvý s druhým. Pozeráme sa na to, že je to náš najbližší súper a najbližší zápas, ktorý, ako deklarujeme celú sezónu, je pre nás vždy ten najdôležitejší. Samozrejme chceli by sme preklopiť štatistiku zo zápasov so Slovanom na svoju stranu,“ odhodlane dodal Peter Struhár.

Kvôli zraneniam nebudú môcť do ligového duelu zasiahnuť Samuel Šefčík, Jakub Tancik a Jakub Rakyta, otázny je štart Alexandra Mojžiša a Martina Regáliho. Na základe dohody medzi klubmi nemôže hrať ani Filip Lichý. Pozvánku na zápas nájdete TU. Priamy prenos zo stretnutia odvysiela televízia Nova Sport a k dispozícii bude aj na VOYO. Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ktorý môžete sledovať TU.

Foto: Rudolf Maškurica, Matej Šavol, Tomáš Lubelec

ZDIEĽAJ ČLÁNOK