29.9.2022

Preview: V piatok doma privítame Skalicu

V piatok 30. septembra 2022 o 17:30 odohrá Ružomberok domáci zápas dvanásteho kola Fortuna ligy so Skalicou. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Petrom Struhárom.

Keďže súboj jedenásteho kola najvyššej súťaže v Dunajskej Strede bol preložený na polovicu novembra a následne prišla na rad reprezentačná prestávka, ružomberský tím mal od postupu do štvrtého kola Slovnaft Cupu po výhre v Makove 2:0, dlhšie voľno od súťažných duelov. Sme radi, že chlapci si mohli oddýchnuť po európskom lete a ďalších zápasoch v lige aj pohári i keď niektorí išli do reprezentácie. Prvý týždeň sme mali skôr regeneračný a v tom druhom týždni sme už zase išli na dobitie kondičných schopností. Chalani dostali dosť zabrať. V tomto týždni sme sa už pripravovali na najbližšieho súpera Skalicu,“ prezradil tréner.

Viacerí hráči odcestovali na zrazy slovenských reprezentačných tímov. V seniorskom výbere sa predstavil útočník Martin Regáli, ktorý odohral 63 minút v súboji Ligy národov s Azerbajdžanom. Mal tam veľmi dobré útočné akcie, kde vedel potiahnuť, zbaviť sa hráča. Veľmi dobre trikrát prihrával a centroval spoluhráčom do šancí. Vytvoril aj stopercentnú šancu. Keby sa premenila, priebeh by bol iný. Dostával sa aj do zakončenia. Taktiež sme dostali report kondičných parametrov, ktorý bol v poriadku. Myslím si, že jeho účinkovanie v reprezentácii bolo o dosť lepšie ako keď tam bol prvýkrát,“ pochválil Peter Struhár svojho zverenca.

Súčasťou reprezentačného tímu do dvadsaťjeden rokov boli Ivan Krajčírik a Filip Lichý, v mužstve SR “20“ hrali Jakub Luka, Gabriel Halabrín a Jakub Rakyta a v slovenskej „devätnástke“ dostal priestor Viktor Úradník. „Ostatní chalani v „dvadsaťjednotke“ nedostali príležitosť, lebo Filip Lichý je zranený a Ivan Krajčírik bol zranený predtým, tak asi aj preto sa nedostal do zápasov s Ukrajinou. V devätnástke podal Viktor Úradník veľmi dobré výkony. Ďalších hráčov za „dvadsiatku“ sme mali v Uzbekistane, kde dostali príležitosť. Takže je spokojnosť s tým, že tam máme tých chalanov. Skôr jediná nie moc dobrá situácia je s Filipom Lichým, ktorý je ešte stále zranený,“ povedal šéf ružomberského realizačného tímu.

Reprezentácie fanúšikov veľmi nepotešili. Slovensko ukončilo aktuálnu edíciu Ligy národov prehrou s Azerbajdžanom 1:2 a remízou s Bieloruskom 1:1. „Dvadsaťjednotka“ v baráži s Ukrajinou po výhre 3:2 a prehre 0:3 nepostúpila na Majstrovstvá Európy a tím SR “20“ prehral v Uzbekistane obidve prípravné stretnutia s tamojšími rovesníkmi. Naopak, pozitívom je postup „devätnástky“ do druhej fázy kvalifikácie ME. „Ukazuje nám to obraz slovenského futbalu, či už reprezentačného alebo klubového. Takisto je to na zamyslenie pre trénerov, ale hlavne v prvom rade pre chalanov, že musíme lepšie reprezentovať či už kluby alebo krajinu,“ zhodnotil Peter Struhár.

Po reprezentačnej prestávke prichádza na rad dvanáste kolo Fortuna ligy. Ruža má na svojom konte štrnásť bodov a v ligovej tabuľke jej patrí šiesta pozícia. Na piatu Dunajskú Stredu stráca dva body a doteraz získala o bod viac ako siedma Banská Bystrica. Oproti tomuto súperovi má k dobru preložený duel na Žitnom ostrove. Už v piatok privítajú Liptáci na svojom štadióne Skalicu, ktorej patrí v ligovej tabuľke s dvanástimi bodmi priebežné ôsme miesto.

Ružomberčania si v aktuálnom ročníku zmerali sily so Záhorákmi zatiaľ raz, keď v prvom kole vyhrali v Skalici 2:0. „Vedeli sme, že Skalica má veľmi skúsené mužstvo. Vedeli sme aj od trénera, že si bude chcieť doplniť káder, čo sa teraz ukazuje v ich posledných výsledkoch aj v ich hre. Ak zarátam aj pohárové zápasy, neprehrali sedem zápasov po sebe. Vidíme, že sú dobrým nováčikom, že oživili súťaž a nečaká nás vôbec ľahký súper,“ uznal tréner kvalitu Skaličanov.

Zo zdravotných dôvodov nebudú môcť do ligového duelu zasiahnuť Samuel Šefčík, Martin Boďa, Kristóf Domonkos, Matej Kochan a Filip Lichý. Otázny je štart Gabriela Halabrína. Pozvánku na zápas nájdete TU. Priamy prenos zo stretnutia odvysiela Nova Sport 1 a k dispozícii bude aj na VOYO. Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ktorý môžete sledovať TU.

Foto: Rudolf Maškurica, Ján Kmeť

ZDIEĽAJ ČLÁNOK